Raseljavanje Roma kod "Belvila" (FOTO / VIDEO)

Deo porodica će biti smešten u stambene kontejnere na pet lokacija u Beogradu, a deo vraćen u lokalne samouprave iz kojih dolaze

  • 1

Iz neformalnog naselja kod "Belvila" je počelo raseljavanje 257 romskih porodica sa 974 osobe. Deo raseljenih će biti smešten u stambene kontejnere sa strujom i vodom na pet lokacija na teritoriji grada Beograda, dok će deo biti vraćen u lokalne samouprave iz kojih dolaze. Raseljavanje prati zamenik Zaštitnika građana za prava nacionalnih manjina Goran Bašić i pomoćnik gradonačelnika Beograda Živorad Anđelković.

Kiše koje su prethodnih dana pale napravile su od romskog naselja kod Belvila veliku baru. Stanovnici su pokušali da pomognu sebi tako što su po vodi postavljali tepihe i komade drveta, kako bi uopšte moglo da se hoda. Opštinski službenici, veterinarska inspekcija i službe Gradskog zelenila i Čistoće, koje su pomažu u pakovanju, preskaču vodu i na jednoj nozi hodaju od jedne do druge barake popisujući stanovništvo. Čim popišu jednu porodicu, njihove stvari pakuju se na kamion ili u autobus, baraka se ruši i za njih počinje neki novi život.

Ivana Ibraimović sa sobom vodi još šest malih života. Svi oni ovde su živeli u svega nekoliko kvadrata drvetom i najlonom ograđenog prostora. Bez struje i vode, a sa hranom koju pronađu u kontejnerima. Vratiće se u Leskovac, jer su odatle i došli.

Aleksandar Abdić živeo je sa suprugom, u baraci pored svojih roditelja. U svega nekoliko kvadrata, bez struje, vode i hrane, Aleksandar je često krao struju kako bi on i supruga, kako kaže, "gledali romantični filmovi". Za hranu se snalaze po kontejnerima, ali kupatila je ostao željan.

Hodajući dalje, ugostila nas je porodica Mirjane Šabanović. Njihova baraka je odmah pored deponije preko puta "Belvila". Mirjana kaže da joj sve to smeće smeta, ali da "ne može da se posvađa sa svima" zbog toga. Došla je sa Kosova, a njenu porodicu sada sele u Makiš, u montažne kontejnere. Kaže da joj je ovde bilo teško, jer su barake i bez struje i bez vode, što je poseban problem za porodicu sa dvadesetoro dece.

Prema podacima grada Beograda, oko 124 porodice, odnosno 487 osoba iz tog neformalnog naselja, koje imaju prebivalište u Beogradu ili su interno raseljena lica sa Kosova i Metohije biće smeštene u stambene kontejnere sa strujom i vodom u Makišu, Jabučkom Ritu, Resniku, Drenu u opštini Obrenovac, Kijevu u opštini Rakovica i Barajevu.

U naselju će ostati ljudi koji se nalaze na trasi pristupne saobraćajnice sa novog mosta i oni će biti raseljni kasnije.

(Milica Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA