REŠAVA SE PROBLEM LIFTOVA U BEOGRADU: Evo kako će biti promenjen način održavanja

Kompanija koja bi pobedila na tenderu zamenila bi problematične liftove i onda bi građani to otplaćivali na više godina u nekim prihvatljivim mesečnim ratama

  • 2

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je pri kraju izrada nacrta Zakona o stanovanju, kojim će u Beogradu biti rešen problem liftova.

BEOGRAD ĆE BITI PODELJEN NA DVE ZONE: Decentralizacija i novi zakoni za lakši život građana!

- U Beogradu ima oko više hiljada liftova koji se veoma loše održavaju ili se uopšte ne održavaju, a dnevno prevezu više ljudi nego gradski prevoz - istakao je Vesić, pa dodao:

BEOGRAĐANI ĆE OD DANAS BRŽE REŠAVATI PROBLEME: "Beokom servis" u službi građana! (FOTO)

- Izmena Zakona o stanovanju će nam omogućiti da zajedno sa građanima uđemo u program njihovog održavanja i obnove.

Foto: Foter/Flickr/Daniel Lin - Photojournalist Foto: Foter/Flickr/Daniel Lin - Photojournalist

Gradski menadžer je istakao da se to može realizovati i kroz javno-privatno partnerstvo, u okviru koga bi kompanija koja bi pobedila na tenderu zamenila sve takve liftove i onda bi građani, uz pomoć Grada, te liftove otplaćivali na više godine u nekim prihvatljivim mesečnim ratama.

Prema njegovim rečima, izmenom Zakona o stanovanju Grad će dobiti osnov da može da uređuje fasade koje su pod zaštitom države.

- Uvešćemo obavezu da na zgradama u javnoj upotrebi, odnosno tamo gde su pravna lica, državni organi, lokalna samouprava, banke, osiguravajuća društva ili kompanije svoje fasade moraju sami da urede u roku od tri godine - reako je Vesić.

On je naveo da će tako u širem centru Beograda urediti bar dvadesetak odsto fasada, ako ne i više i dodao da će na tim zgradama, koje su u javnoj upotrebi biti uređeno da se u roku od tri godine klime povuku sa centralnih fasada.

- Dakle, državne institucije, lokalna samouprava, banke ili preduzeća imaće rok od tri godine da urede ovo pitanje. To se ne odnosi na građane odnosno stambene zgrade - rekao je Vesić.

Foto: freeimages.com/Luke Partridge Foto: freeimages.com/Luke Partridge

On je naveo da će biti rešeno i pitanje kućnih saveta zato što u Beogradu ima preko 10.000 zgrada koje nemaju skupštine stanara.

- Ovim zakonom će biti uvedena obaveza da stanari formiraju skupštine stanara i ako ih ne budu imali, mi ćemo imenovati upravitelja zgrade dok oni ne izaberu skupštinu stanara - naglasio je Vesić.

On je naveo da je jedna od posledica ovog novog načina rada da će sve zgrade koje nemaju skupštine stanara održavati Javno stambeno kako bi pojedine zgrade počele da se čiste.

Takođe, izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave biće uvedena i taksa za splavove, koja je kako je precizirao, u Beogradu postojala do 2010. godine.

Foto: A.Nalbantjan Foto: A.Nalbantjan

- Od tada Beograd ne naplaćuje između 150 i 180 miliona godišnje prihoda od splavova. Čim se promeni zakon i uvede taksa uvešćemo zone i splavovi će plaćati po kvadraturi, kao što se plaća poslovni prostor - rekao je on.

Vesić je naveo da će biti donet Pravilnik koji će regulisati šta sve splav mora da ima.

On je dodao i da je izmenama Zakona o turizmu Beograd dobio nadležnost nad nekategorisanim turisističkim objektima i inspekcijom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mila

    5. novembar 2015 | 09:46

    Ali cete dozvolu da splavovi remete nocni mir i ugrozavaju stotine hiljada Beogradjana zadrzati. Nista od ovoga sto ste nabrojali nije prece od spasavanja zivota i zdravlja Beogradjana od te nocne more.

  • Milic

    5. novembar 2015 | 23:17

    Vidi sliku sa klimama haos katastrofa za ugled beograda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA