ČITAV BEOGRAD SE DIGAO NA NOGE ZBOG OVOG BROJA TELEFONA: Niko nije želeo da ga uzme!

Ljuba Bojović, novinar koji je bio prvi civil koji se prijavio, dobio je broj jedan, ali kada je došlo do famoznog broja 13, nastao je zastoj jer niko nije želeo da ima taj broj telefona

  • 3

Srbi obično uvek žele da iskazuju koliko su hrabri i na pitanje da li se nečeg plaše, retko ko će dati potvrdan odgovor. Tako je i kada je reč o petku 13-om, a priča iz starog Beograda to i dokazuje.

MISLITE DA ZNATE SVE O PETKU 13-OM? Kada vidite ovo, naježićete se! (VIDEO)

Naime, sedam godina otkako je Bel izsmislio telefon, tačnije 14. marta 1883. godine se po prvi put u Beogradu začulo istorijsko "halo".

Da li ste znali da su danas NAJJEFTINIJE KARTE, jer NIKO NEĆE DA PUTUJE? Evo i zašto!

Za stizanje telefona u Beograd je bio najzaslužniji Panta Mihajlović koji je bio prijatelj Nikole Tesle, i 1882. godine je od kralja Milana Obrenović dobio dozvolu da u prestonici podigne telefonske stanice.

VAŽNO: DANAS JE PETAK 13. ali ovaj se razlikuje od svih do sada, otkrivamo i zašto!

U to vreme Beograđani nisu bili oduševljeni telefonom niti su znali kako on funkcioniše, pa je prvo mesto na kojem je on bio postavljen bila kafana "Tri lista duvana", gde je bilo smešteno inženjersko odeljenje vojnog Ministarstva i kasarnu na Paliluli. To je ujedno i prva relacija u Beogradu u kojoj je obavljen telefonski razgovor, piše Dnevno.rs.

Bilo je potrebno da prođe 10 godina pa da se ljudi priviknu na ovu novotariju i 1897. godine je krenula rasprodaja telefonskih brojeva.

Foto: Profimedia/Face to Face Creative Foto: Profimedia/Face to Face Creative

Ljuba Bojović, novinar koji je bio prvi civil koji se prijavio, dobio je broj jedan, ali kada je došlo do famoznog broja 13, nastao je zastoj jer niko nije želeo da ima taj broj telefona.

Da je i u to vreme postojalo sujeverje dokazuje i činjenica da je jedan ugledni beogradski advokat rekao da ne samo da ne želi da uzme telefonski broj 13, već neće ni onaj broj čiji zbir iznosi upravo toliko.

Ovaj baksuzni broj telefona je na kraju dodeljen jednoj beogradskoj klanici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • R@le

    14. novembar 2015 | 01:42

    Ja zivim u broju 13

  • &

    14. novembar 2015 | 12:37

    Mrzim br.13 obe trudnoce sam izgubila 13. a u 2.trudnoci sve su kontrole bile 13.tako se zalomilo.Ne znam za dr. ali meni je uzasan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA