OVO MESTO JE PRAVI RAJ U BEOGRADU: Deca konačno dobila Pionirski grad kakav zaslužuju! (FOTO)

Postavljaju se i dva nova igrališta na otvorenom s potpuno novim sadržajima i elementima od penjalica preko ljuljaški do klackalica. Jedno igralište biće prilagođeno uzrastu dece do pet, a drugo za decu od sedam do deset godina

  • 0

Nakon dužeg vremena, svaki posetilac "Pionirskog grada" može primetiti promene koje su se u poslednjih nekoliko meseci desile na prostorima koje zauzima ovaj sportsko-rekreativni centar. Promene su vidljive i nevidljive. Među onima koje ne možemo videti golim okom svakako je smanjenje dugova koje je ova ustanova imala, ali i potpisani novi ugovori o zakupu dela prostora, čime će priliv sredstava biti ujednačen i na taj način omogućiće se redovnije isplaćivanje nasleđenih dugova, ali i bolje održavanje objekata u krugu "Pionirskog grada".

Pionirski grad postaje RAJ ZA DECU na Koštunjaku (FOTO)

- Od marta do oktobra urađeno je mnogo toga. Kako je veliki deo "Pionirskog grada" bio neosvetljen, postavljeno je preko 50 novih javnih svetiljki čime je on postao prijatno mesto i za večernje šetnje. Rasvetu je dobila i trim-staza, tako da sada brojni posetioci mogu duže da je koriste. Još veći značaj ova staza dobiće kada se u funkciju stave paviljoni i kada će deca i nakon prvog sumraka moći da se prošetaju, rekreiraju, treniraju u šumskom ambijentu. Sve saobraćajnice u krugu ovog centra bile su trošne, s mnogo rupa, sleganja ivica i drugih oštećenja pa su ponovo asfaltirane, u šta je utrošeno 17.800.000 dinara - rekao je Ljubomir Jovanović, direktor SRC "Pionirski grad" pa dodao:

PIONIRSKI GRAD sve više postaje mesto kakvo pamtimo iz detinjstva! (FOTO)

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Loša podloga i habajući slojevi su skinuti i urađeni su novi, tako da je pored upotrebne vrednosti i sama vizuelna slika mnogo prijatnija i bolja. Takođe, urađeni su novi delovi saobraćajnica do paviljona, gde je do sada postojao zemljani put, a urađeni su i prostori za parkiranje za 70 vozila.

Prema njegovim rečima, nefunkcionalne kapije na ulazima u "Pionirski grad" su revitalizovane i stavljene u funkciju, nabavljeni su elektromotori pa je samim tim funkcionisanje kapija unapređeno. Postavljene su i rampe na ulazima, što omogućava kontrolu ulaska vozila koji je sveden na minimum, tako da je centar mnogo bezbedniji za korisnike. Na ulazima su postavljeni ljudi koji regulišu i kontrolišu ulazak posetilaca sve do ulaska u centralnu zgradu, sa ukupno pet kontrolnih mesta. Samim tim sada je očiglednije prisustvo "domaćina" koji vodi računa o ovom centru, pa se i posetioci prilagođavaju i ponašaju shodno novim uslovima. U cilju bogatije i raznovrsnije ponude uređen je prostor i postavljena vežbaonica na otvorenom, gde svakodnevno vežba mnogo rekreativaca.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Postavljaju se i dva nova igrališta na otvorenom s potpuno novim sadržajima i elementima od penjalica preko ljuljaški do klackalica. Jedno igralište biće prilagođeno uzrastu dece do pet, a drugo za decu od sedam do deset godina. Takođe će i podloge biti u skladu s današnjim propisima u cilju što bezbednijeg korišćenja sprava. Investicija je vredna 13.000.000 dinara.

I to nije sve. Po celom krugu je bilo bezbroj vazdušnih vodova, od kojih su neki bili kačeni i za stabla. Sada su oni selekcionisani i spušteni u instalacione cevi, u zemlju, a nepotrebni elektrostubovi su uklonjeni. U zemlju je postavljen i optički kabl koji ide od centralne zgrade do portirnice, kao i vazdušni komunikacioni vodovi. Na ovaj način je povećana bezbednost korisnika. Urađen je remont i posle dugog niza godina osposobljen je agregat koji automatski napaja centralnu zgradu u slučaju nestanka struje.

Poslednjih meseci mnogo je učinjeno na uređenju zelenih površina, posebno parkovskog dela, gd eje obavljeno ozelenjavanje prostora, postavljanje trave, ukrasnog šiblja i cveća.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- U cilju privođenja nameni "Pionirskog grada" i njegove komercijalne samoodrživosti radi se na iznalaženju najprihvatljivijh, najracionalnijih, ekonomski najodrživijih rešenja za obezbeđenje smeštajnih kapaciteta, novih igraonica na otvorenom, Alpina rolerkostera i drugih atraktivnih pratećih sadržaja koji ttreba u znatnoj meri da privuku korisnike, kako iz grada tako i iz cele republike i okruženja. U planu je da se isprojektuje kombinovan teren za fudbal "7+7", s dva terena za malki fudbal, tereni za košarku i rukomet. Svi tereni treba da dobiju najsavremenije podloge, adekvatne golove i košarkaške konstrukcije, rasvetu. Zona terena će biti ograđena. Urađeno je trasiranje dve šumske staze, koje polaze i završavaju se u "Pionirskom gradu",  a prolaze kroz prelepe delove šume - rekao je direktor ovog sportsko-rekreativnog c4entra.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Prema njegovim rečima, planira se i ravnanje tih staza, njihovo obeležavanje, izrada karte kako bi bile bezbedne i izazovne za sve posetioce. Zamišljeno je da korisnici po tim stazama mogu da šetaju, trče, voze bicikle i kvadove. Manja staza je dužine oko 1.200 metara i namenjena je mlađoj deci, dok je druga staza dužine oko 3.500 metara i prihvatljiva je za sve uzraste, posebno je zanimljiva za porodice koje na stazi mogu uživati u šetnji.

- Za ovih osam meseci u komercijalnim programima u "Pionirskom gradu" učestvovalo je oko 1.600 dece, dok je u programima za vreme letnjeg raspusta, koje finansira Grad Beograd, ostvareno oko 4.500 boravaka dece. Cilj je da se posećenost dece ovoj ustanovi građenoj za njih iz godine u godinu povećava - naglasio je Ljubomir Jovanović.

(Telegraf.rs / Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA