OMAŽ SRPSKOJ LEGENDI: Otkrivena spomen-bista velikom MILORADU PAVIĆU! (FOTO)

Ploča je delo istaknutog ruskog vajara Grigorija Potockina i replika je spomenika koji mu je podignut u Moskvi

  • 0

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin, otkrili su danas spomen-bistu Milorada Pavića na kući njegovog legata.

OSIM ZA VALTERA: Kinezi znaju i za "Hazarski rečnik"!

Ploča je delo istaknutog ruskog vajara Grigorija Potockina i replika je spomenika koji mu je podignut u Moskvi.

- Danas sam imao čast da otkrijem spomen-obeležje našem istaknutom piscu, članu Srpske akademije nauka, profesoru univerziteta Miloradu Paviću. On je svoj rad posvetio tome da se slovenski pravoslani narodi bliže upoznaju i razumeju i njegova dela su i danas mostovi između srpske i ruske kulture. Kao što srpska publika ima priliku da uživa u delima Puškina koje je briljantno preveo Pavić, tako i ruski čitaoci imaju priliku da čitaju Pavićeva dela, ali ne samo ruska publika, s obzirom na to da su njegova dela prevedena na 38 jezika i čitaju se u celom svetu - rekao je Siniša Mali koji je zahvalio Gregoriju Potockom na gestu da ovo spomen-obeležje pokloni Gradu Beogradu.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

On je naglasio da na taj način imamo sjajnu priliku da se odužimo Miloradu Paviću i da Beograđanima i gostima Beograda pokažemo ono čime možemo da se ponosimo. Gradonačelnik je zahvalio svima koji su u ovome učestvovali, a prevashodno Ambasadi Srbije u Moskvi, koja je inicijator ovog projekta, kao i ruskoj ambasadi u Beogradu i ambasadoru Čepurinu.

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin rekao je da mu je drago što postoje dve biste Milorada Pavića, jedna u Moskvi, a jedna ovde u Beogadu.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Srpska literatura zauzima veoma važno mesto i ona je spona između dva naroda, ruskog i srpskog. Drago mi je da i Beograđani sada imaju bistu ovog velikog pisca - rekao je Čepurin.

Grigorij Potocki je istakao da je otkrivanje spomen-biste Milorada Pavića veliki događaj jer je on,po njegovom mišljenju, pisac broj jedan u svetu zbog toga i preveden preveden na toliko jezika.

Foto: Profimedia/Rue des Archives Foto: Profimedia/Rue des Archives

- Srpski i ruski narod dele iste vrednosti i nas pre svega objedinjuje dobrota koja mora da bude rešenje svih problema jer zakoni se upravo nude sa pozicija sile i rata, a Milorad Pavić se uvek trudio da to pokaže. On je govorio o onome što pokreće čoveka i što čoveka čini čovekom, a što je najvažnije, on je dopro do njegovog srca i zato je vanremenski pisac. Dok postoji tako veliki pisac, srpski narod će ostati veliki i zauzimaće jedno od prvih mesta u svetu po duhovnosti svoje kulture. Zato se i Rusija ponosi Miloradom Pavićem i smatra ga svojim piscem - rekao je Potocki.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Jasmina Mihajlović, žena Milorada Pavića, naglasila je da je ponosna što veliki broj ljudi posećuje njegov letata i što se upoznaje s njegovim delima, kao i da je srećna što je ovako spomen-obeležje krasi legad Milorada Pavića.

Ovom događaju prisustvovali su Jasmina Mitrović Marić, predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu, Nela Mićović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda, kao i članovi porodice Milorada Pavića.

(Telegraf.rs / Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA