Posle 10 godina čekanja, Mala utrina dobija kanalizaciju! (FOTO)

Posle više decenija čekanja, do maja naredne godine oko 300 domaćinstava iz naselja Mala utrina u Jajincima konačno će dobiti kanalizacionu mrežu

  • 0

Gradski menadžer Goran Vesić, direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović i predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić prisustvovali su danas početku radova na izgradnji kanalizacione mreže u Maloj utrini u Jajincima.

Ovo je nastavak rešavanja problema nedostajuće kanalizacije u Beogradu, rekao je tom prilikom Goran Vesić.

Posle više decenija čekanja, do maja naredne godine oko 300 domaćinstava iz naselja Mala utrina u Jajincima konačno će dobiti kanalizacionu mrežu.

Problem kanalizacije u ovom delu grada rešava se planski. Kako bi kanalizacija mogla sa bude u funkciji mora da se urade dva kolektora – Jelezovački i Kumodraški.

- Sledeće godine radimo Kumodraški kolektor što će omogućiti da posle toga i selo Kumodraž dobije kanalizaciju, a pripremamo tehničku dokumentacija za radove na Jelezovačkom kolektoru čime će biti omogućeno se i Jajinci u potpunosti priključe na kanalizaciju – naglasio je Vesić.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Mi smo prva gradska vlast koja je rekla da je nedopustivo da trećina Beograđana nema kanalizaciju i koja je izašla sa jasnim planom kako da ovaj problem reši. Nedostatak kanalizacije posebno je izražen u prigradskim delovima - precizirao je Vesić, i dodao da je zbog toga samo u ovoj godini izdvojeno dve milijarde dinara za kanalizaciju.

Na narednoj sednici Skupštine grada Beograda u planu je usvajanje Strateškog plana razvoja vodovoda i kanalizacije, koji podrazumeva da do 2025. godine čitav grad bude pokriven vodovodnom i kanalizacionom mrežom.

To je ogroman posao, čija vrednost iznosi 575 miliona evra, ali taj strateški plan podrazumeva i izgradnju pet fabrika za preradu otpadnih voda jer se trenutno kanalizacija direktno ispušta u Savu i Dunav, istakao je Vesić.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Radimo ili ćemo u narednim mesecima početi da radimo nekoliko velikih projekata izgradnje kanalizacije i vododovoda poput Altine, Plavih horizonata, Sunčanog brega, Stepojevca, Vrbovna, južnog dela Barajeva, više projekata na teritoriji opštine Voždovac, u Batajnici, Sopotu - rekao je Vesić i dodao da  je svaki deo grada podjednako važan i treba da se ravnomerno razvija.

Realizacija ovog projekta je veliki poduhvat i rezultat je dobre saradnje grada, opštine i građana. Aleksandar Savić je podsetio da je projekat ispunjenje predizbornog obećanja, te da je Voždovac trenutno veliko gradilište.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Tako su u svim školama obnovljeni toaleti i postavljen je video nadzor, a trenutno se asfaltira i dvadeset nekategorisanih puteva u podavalskom delu opštine.

U 2016. planirano je da se urade uređaji za prečišćavanje otpadnih voda u Pinosavi i Belom potoku. Savić je izrazio uverenje da će se tokom naredne godine čitav Ripanj pokriti vodovodnom mrežom, gde je u protekle dve godine, zajedno sa građanima, urađeno pedeset kilometara vodovodne mreže.

Vodovodne cevi će se postaviti i u delu Kragujevačkog puta, u dužini od oko osam kilometara, nakon čega će se steći uslovi da se i sekundarna mreža uradi u Ripnju, naglasio je predsednik opštine Voždovac.

Radovi u Maloj utrini će trajati 170 dana. Događaju je prisustvovao i direktor "Beogradskog vodovoda i kanalizacije” Svetozar Veselinović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA