• 1

NA KONFERENCIJI GRADOVA i OPŠTINA ODLUČENO: Politikom štednje smanjiće se deficit četiri puta (FOTO)

Gradonačelnik je podsetio da je deficit budžeta Grada Beograda krajem 2013. iznosio preko 20 odsto, a da će realan deficit sledeće godine biti ispod pet procenata

  • 1

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obratio se danas u "Sava centru" članovima 43. skupštine Stalne konferencije gradova i opština. Ovaj skup predstavlja najveće godišnje okupljanje gradonačelnika i predsednika opština.
Gradonačelnik je podsetio da je deficit budžeta Grada Beograda krajem 2013. iznosio preko 20 odsto, a da će realan deficit sledeće godine biti ispod pet procenata.

- Politikom štednje smanjićemo deficit četiri puta i time dajemo primer kako poštujemo politiku reformi i štednje, čime šaljemo i poruku građanima da smo odgovorna vlast. Pored smanjenja deficita, smanjujemo i nasleđene dugove. Budžet planiran za sledeću godinu po svom karakteru biće razvojni jer ćemo više od 23 milijarde dinara uložiti u kapitalne projekte, razvoj vodovoda, kanalizacije, asflatiranje i druge koji treba da poboljšaju kvalitet života u Beogradu - naveo je Mali.
On je dodao da je pokrenut i projekat "Beograd na vodi", kao i da su formirane dve slobodne zone, u Obrenovcu i na Paliluli.
Foto: Beoinfo

Foto: Beoinfo


- U ovoj prvoj zoni očekujemo investitora već u januaru. Time će biti otvoreno dodatnih 1.400 radnih mesta u Beogradu, što u našem glavnom gradu dugo nije bio slučaj - rekao je Siniša Mali.
Prema njegovim rečima, uveliko se radi i na otvaranju Kancelarije za investicije, a investitorima će se pružiti brojne mogućnosti i svaka vrsta podrške za ulaganje.
- Do kraja godine potpisaćemo i prvi ugovor za javno-privatno partnerstvo u oblasti javnog prevoza, vredan 500 miliona evra u narednih deset godina. U toku nam je i JPP za upravljanje otpadom, vredno 250 miliona evra. Sledeće godine planiramo i izgradnju pet do šest podzemnih garaža, kao i JPP u oblasti prerade otpadnih voda jer Beograd trenutno nema nijednu fabriku za tu namenu, a sva kanalizacija ide u Dunav i Savu - istakao je gradonačelnik, pa dodao:
Foto: Beoinfo

Foto: Beoinfo


- Hoćemo da gradimo i novu autobusku stanicu, a sebi smo stavili u zadatak da u narednih deset godina rešimo pitanje vodovoda i kanalizacije u glavnom gradu. U protekla dva meseca uveli smo i poboljšali kvalitet za više od 125 usluga koje građani koriste preko interneta - istakao je Siniša Mali.
On je posebno istakao važnost Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kao i primenu Zakona o ulaganjima.
- Cilj svih nas jeste da povećamo prihode, privučemo investicije i tako utičemo na investitore da ulažu, zapošljavaju i plaćaju poreze i doprinose u našoj zemlji. Grad Beograd je takođe inicirao izmenu Zakona o porezu na imovinu i očekujem da će do njegove promene doći tokom sledeće godine, kako bi bio pravedniji za sve građane - naglasio je Mali.
Foto: Beoinfo

Foto: Beoinfo


Tokom konferencije održava se i završna manifestacija Programa EU pod nazivom "EU exchange 4", kojim je lokalnim samoupravama u Srbiji podeljeno 4,5 miliona evra u obliku grantova za razvoj različitih programa, među kojima je najveći broj u oblasti socijalne politike i infrastrukture.
Na otvaranju skupa prisutnima su se, osim gradonačelnika, obratili i Kori Udovički, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, zatim Majkl Davenport, šef Delegacije EU u RS, kao i Zoran Perišić, predsednik SKGO, koji je predstavio rad organizacije tokom 2015. Događaju su prisustvovale Vesna Ivić, članica Gradskog veća, i načelnica Gradske uprave Grada Beograda Sandra Pantelić.
(Telegraf.rs / Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima