• 1

NA KONFERENCIJI GRADOVA i OPŠTINA ODLUČENO: Politikom štednje smanjiće se deficit četiri puta (FOTO)

Gradonačelnik je podsetio da je deficit budžeta Grada Beograda krajem 2013. iznosio preko 20 odsto, a da će realan deficit sledeće godine biti ispod pet procenata

  • 1

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obratio se danas u "Sava centru" članovima 43. skupštine Stalne konferencije gradova i opština. Ovaj skup predstavlja najveće godišnje okupljanje gradonačelnika i predsednika opština.
Gradonačelnik je podsetio da je deficit budžeta Grada Beograda krajem 2013. iznosio preko 20 odsto, a da će realan deficit sledeće godine biti ispod pet procenata.

- Politikom štednje smanjićemo deficit četiri puta i time dajemo primer kako poštujemo politiku reformi i štednje, čime šaljemo i poruku građanima da smo odgovorna vlast. Pored smanjenja deficita, smanjujemo i nasleđene dugove. Budžet planiran za sledeću godinu po svom karakteru biće razvojni jer ćemo više od 23 milijarde dinara uložiti u kapitalne projekte, razvoj vodovoda, kanalizacije, asflatiranje i druge koji treba da poboljšaju kvalitet života u Beogradu - naveo je Mali.
On je dodao da je pokrenut i projekat "Beograd na vodi", kao i da su formirane dve slobodne zone, u Obrenovcu i na Paliluli.
Foto: Beoinfo

Foto: Beoinfo


- U ovoj prvoj zoni očekujemo investitora već u januaru. Time će biti otvoreno dodatnih 1.400 radnih mesta u Beogradu, što u našem glavnom gradu dugo nije bio slučaj - rekao je Siniša Mali.
Prema njegovim rečima, uveliko se radi i na otvaranju Kancelarije za investicije, a investitorima će se pružiti brojne mogućnosti i svaka vrsta podrške za ulaganje.
- Do kraja godine potpisaćemo i prvi ugovor za javno-privatno partnerstvo u oblasti javnog prevoza, vredan 500 miliona evra u narednih deset godina. U toku nam je i JPP za upravljanje otpadom, vredno 250 miliona evra. Sledeće godine planiramo i izgradnju pet do šest podzemnih garaža, kao i JPP u oblasti prerade otpadnih voda jer Beograd trenutno nema nijednu fabriku za tu namenu, a sva kanalizacija ide u Dunav i Savu - istakao je gradonačelnik, pa dodao:
Foto: Beoinfo

Foto: Beoinfo


- Hoćemo da gradimo i novu autobusku stanicu, a sebi smo stavili u zadatak da u narednih deset godina rešimo pitanje vodovoda i kanalizacije u glavnom gradu. U protekla dva meseca uveli smo i poboljšali kvalitet za više od 125 usluga koje građani koriste preko interneta - istakao je Siniša Mali.
On je posebno istakao važnost Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kao i primenu Zakona o ulaganjima.
- Cilj svih nas jeste da povećamo prihode, privučemo investicije i tako utičemo na investitore da ulažu, zapošljavaju i plaćaju poreze i doprinose u našoj zemlji. Grad Beograd je takođe inicirao izmenu Zakona o porezu na imovinu i očekujem da će do njegove promene doći tokom sledeće godine, kako bi bio pravedniji za sve građane - naglasio je Mali.
Foto: Beoinfo

Foto: Beoinfo


Tokom konferencije održava se i završna manifestacija Programa EU pod nazivom "EU exchange 4", kojim je lokalnim samoupravama u Srbiji podeljeno 4,5 miliona evra u obliku grantova za razvoj različitih programa, među kojima je najveći broj u oblasti socijalne politike i infrastrukture.
Na otvaranju skupa prisutnima su se, osim gradonačelnika, obratili i Kori Udovički, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, zatim Majkl Davenport, šef Delegacije EU u RS, kao i Zoran Perišić, predsednik SKGO, koji je predstavio rad organizacije tokom 2015. Događaju su prisustvovale Vesna Ivić, članica Gradskog veća, i načelnica Gradske uprave Grada Beograda Sandra Pantelić.
(Telegraf.rs / Beoinfo)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima