BEOGRAD SE SEĆA VELIKANA: Vesić položio cveće na spomenik Nikoli Pašiću

– Odajući mu danas počast i sećajući se na njega i njegovo delo mi pokazujemo poštovanje prema našoj demokratskoj tradiciji i političkoj istoriji - rekao je Goran Vesić

  • 8

Gradski menadžer Goran Vesić položio je danas, povodom obeležavanja 89. godišnjice od smrti istaknutog diplomate, cveće na spomenik Nikoli Pašiću.

Tom prilikom gradski menadžer je istakao da je Nikola Pašić jedan od najznačajnijih i svakako najpoznatiji srpski političar.

– Kao političar imao je uspona i padova kao i zabluda i velikih pobeda. U mladosti je bio socijalista i revolucionar, u srednjim godinama borac za parlamentarnu demokratiju da bi u poznim godinama bio konzervativac. Stvorio je prvu modernu pravu političku stranku u Srbiji, Narodnu radikalnu stranku 1881. godine, sa kojom je na izborima 1883. godine osvojio 54 odsto glasova – kazao je Goran Vesić.

On je podsetio da je Nikola Pašić kao državnik bio predsednik Vlade, predsednik Narodne skupštine, ministar spoljnih poslova i srpski poslanik u Petrogradu.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

– Nikola Pašić je uspešno vodio Srbiju kroz dva Balkanska rata i Prvi svetski rat. Bio je predsednik delegacije Srbije na Konferenciji mira u Bukureštu 1913. godine, potpisnik Krfske deklaracije 1917. godine i predsednik delegacije Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca na Mirovnoj konferenciji u Parizu 1919. godine. Nikola Pašić je bio i gradonačelnik Beograda i to dva puta - prvi put od 1889. do 1891. godine kao i 1897. godine – istakao je Vesić.

Gradski menadžer je naglasio da je Nikola Pašić značajna ličnost naše nacionalne istorije:

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

 

– Odajući mu danas počast i sećajući se na njega i njegovo delo mi pokazujemo poštovanje prema našoj demokratskoj tradiciji i političkoj istoriji. Nikola Pašić je za života stekao poštovanje svojih savremenika bez obzira da li su bili njegove pristalice ili politički protivnici. Nikoli Pašiću niko ne može da ospori da je mudro vodio zemlju u njenim najtežim trenucima i trudio se da odbrani demokratske institucije. Zato ga se danas sa ponosom sećamo – istakao je Goran Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr Lune

    13. decembar 2015 | 14:12

    Trg Marksa i Engelsa je bio poseceniji, ali Srbija se srozava sve nize i nize !!!

  • Dr Lune

    13. decembar 2015 | 14:00

    Ne samo Beograd,seca ga se cela kraljevina,kako je pokrivao sina najveceg tajkuna toga doba. Zaposlio je sina u poslanstvu u Francuskoj. Sin rede,je vodio raskalasan kockarski zivot. U Parizu je nabavljao platinu,prebacivao u Svajcarsku,odakle je lako prodavao nemackoj ratnoj industriji, od koje su ginuli i Srbi solunci. Zbog njegovog mita i korupcije, nije izgradjena fabrika naoruzanja,ratna osteta je propala, izvadio ga je otac...

  • Miki

    13. decembar 2015 | 13:54

    Ova Srbija uvek velica ljude koji su je zavrnuli. Dosao iz Zajecara sa "dva kofera" i posle par godina je imao pola Beograda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA