OVO JE CELA PRIČA O LUNJI ŠARENOM, psu koji je podigao Srbiju na noge! (VIDEO) (FOTO)

Neistina je da je Šareni maltretiran elektrošokovima. Niti znam kako bi izgledao takav uređaj za mučenje, niti mi je poznato da uopšte postoji tako nešto i da se koristi na psima, priča za Telegraf Melita Rosandić, šefica prihvatilišta za pse u Ovči

  • 10

Jedna fotografija kako radnik u azilu za pse u Ovči vuče Lunju Šarenog zakačenog na hvatalici bila je dovoljna da se preko društvenih mreža i medija "zapali" Srbija da je prihvatilište u Ovči mučilište za životinje.

PRAVA ISTINA o sudbini psa sa fotografije koja je uznemirila Srbiju! (FOTO)

Tragom ove priče odlučili smo da odemo u prihvatilište u Ovči i lično se uverimo da li kao što se tvrdi tamo "muče pse" i "umiruju ih elektrošokovima".

LUNJA ŠARENI NIJE ZASLUŽIO DA GA OVAKO MUČE: Otkrivamo potresne detalje sudbine psa koji je rasplakao Srbiju! (FOTO)

Međutim, slika koju smo zatekli bila je potpuno suprotna od onoga što smo očekivali. Razigrani psi trčali su slobodno po travi, dok je u boksovima bilo zaključano tek nekoliko kuca. Oni prema rečima Melite Rosandić, šefice prihvatilišta u Ovči, moraju da budu zatvoreni samo zato što se ne slažu sa drugim psima, ali i oni imaju svoje vreme za šetnju.

Melita nam objašnjava i da je priča o Lunji Šarenom na pogrešan način predstavljena u medijima i iz njoj nepoznatih razloga nije javnosti prezentovana potpuna istina o tom slučaju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Šareni je 3. decembra stigao u prihvatilište zato što je ozledio čoveka. Infektivna klinika ili druga ustanova koja utvrdi da je čoveku naneta ozleda od psa obaveštava Veterinarsku inspekciju. Onda naša služba Zoo higijena dobije nalog da pokupi tog psa i dovede ga ovde u karantin u Ovči. Ozleđeni mora da pokaže ekipi koja hvata psa da ga je baš taj ujeo. Tako je i Šareni uhvaćen u prisustvu ozleđenog, koji je i potipsao zvanične papire da ga je ta životinja napala - objašnjava Melita za Telegraf dok oko nje radosno skakuće skoro desetak pasa.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ona naglašava da je Šareni potom po standardnoj proceduri smešten u karantin kako bi se proverilo da li ima besnilo.

(VIDEO) TELEGRAF U AZILU ZA PSE U OVČI: Evo šta je istina o psu Lunji Šarenom!

- Svaki pas koji nanese ozledu, bez obzira na to da li je vlasnički ili lutalica, mora da se opservira na besnilo. Dotična gospođa ili gospođica koja je tvrdila da smo maltretirali Šarenog nazvala me je da pita do kada mu traje karantin, na šta sam odgovorila do 5. decembra. Ona je zatim rekla da bi došla da usvoji tog psa, na šta sam, naravno, konstatovala da nema problema. Iako je već toga dana mogla da usvoji psa, ona je došla 10. decembra sa dotičnim gospodinom koji je, kako nam je rekao, hranio tu kucu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Melita dalje navodi da je dosta neistina izrečeno o momentu kada je napravljena sporna fotografija na kojoj Šareni krvari na hvatalici.

- Prva neistina je da je dotični gospodin vlasnik psa i da je on uzet iz njegovog dvorišta dok je spavao. To naprosto nije tačno jer je pas zvanično usvojen tek 10. decembra, za šta imamo dokaze, dok je pre toga bio ulični. Pas je kastriran, ali nije bio ni čipovan ni vakcinisan protiv besnila. Druga neistina je da je maltretiran elektrošokovima. Niti znam kako bi izgledao takav uređaj za mučenje, niti mi je poznato da uopšte postoji tako nešto i da se koristi na psima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ona dalje priča kako je izgledalo izvođenje Šarenog iz boksa.

- Gospođica i gospodin su tog dana došli da usvoje psa. Potpisavala sam papire za njegovo udomljavanje i poslala sam mog zaposlenog da izvede Šarenog. Praksa je da se psi kod usvojitelja izvode na povodac ili čak i na ruke ako su mirni. Međutim, Šareni nije ni malo sarađivao i želeo je da ugrize svakog ko mu se približi. Zaposleni je došao u kancelariju i pred gospodinom i gospođicom je rekao da je nemoguće da mu stavi povodac jer mu pas ne dozvoljava. Onda sam zamolila gospodina da proba on da mu stavi povodac, pošto tvrdi da je hranio Šarenog pet godina, pa računam da ga pas poznaje. Tu sam čak napravila i presedan puštajući ih u prostor karantina.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Međutim, Šareni nije pozitivno reagovao ni na čoveka kojeg bi trebalo da poznaje.

- Uveli smo gospodina u karantin, ali pas uopšte nije reagovao na njega, čak je hteo da ga ugrize. Gospodin je sam tada rekao da ipak mi probamo da ga izvedemo sa hvataljkom. Gospođici se ta ideja nije dopala, ali ja sam joj napomenula da jednostavno ne postoji druga mogućnost da ga izvedemo i da im ga predamo da ga odvedu. Onda se i ona saglasila rekavši: "Dobro, probajte". Dok smo ga izvodili, Šareni je grizao sajlu i pošto je to radio izuzetno agresivno, jednostavno je povredio desni. Ona je uprkos zabrani fotografisanja u prostoru prihvatilišta slikala taj momenat kada Šarenog izvodimo na hvataljci i kako on pljuje krv jer je povredio desni pokušavajući da se oslobodi. Verujte da je i meni bilo jako žao Šarenog u tom trenutku, ali nije bilo druge mogućnosti da ga izvedemo i predamo ljudima koji žele da dalje brinu o njemu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Melita naglašava da svi zaposleni u Ovči i Veterini Beograd i te kako ozbiljno rade svoj posao i da ih doslovno vređa kada ih neko optužuje da ne vole životinje i da se prema njima bahato ponašaju.

- Imamo jako lepu saradnju sa usvojiteljima, mnogi me i zovu da ih vidim, da mi pokažu da su dobro kuce koje su uzeli. Mnogo se vezujem za sve pse koji prođu kroz azil. Prva sam usvojila kucu koja je stigla sa ulice, štene koje je imalo polomljene zadnje noge. Eno ga i dalje u mom stanu. Mnoge kuce smo ovde izlečili, vratili na stanište, kod ljudi koji su hteli da ih uzmu...

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ona na kraju napominje da je prihvatilište u Ovči otvoreno za sve građane koji hoće da dođu i usvoje nekog psa ili jednostavno žele da se uvere da su uslovi za kuce humani,

- Rad sa strankama je od 10 do 12 časova svakog radnog dana, uključujći u subotu. Dođite, pitajte, uđite, pogledajte... Ovo je otvoren objekat i svako može da vidi šta se dešava - zaključuje Melita.

Pogledajte video o azilu za pse u Ovči u produkciji Telegraf Now televizije i napišite nam u komentarima vaše mišljenje o dešavanjima u vezi sa Lunjom Šarenim i brigi o nezbrinutim kucama:

(Vlada Živanović / Bojana Dimitrijević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maja

    15. decembar 2015 | 22:31

    predivna reportaza . divna prica , svaka cast ovoj upraviteljki

  • X

    15. decembar 2015 | 22:05

    Nešto mi ne deluje uverljivo ova priča. Navedenog psa poznajem i nikada nije bio agresivan. To što je postao agresivan je verovatno posledica torture koju je prošao. U tekstu nije rečeno gde se sada šareni nalazi.

  • kiki

    16. decembar 2015 | 01:32

    Sinteri ako mucite zivotinje, neko ce muciti vas kad ostarite...karma je cudo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA