Beograd promoviše STIPENDIRANJE i zalaže se za ostanak mladih! (FOTO)

Gradonačelnik je ukazao da nedavno otvoreni Naučno-tehnološki park, koji okuplja mnogo mladih sa odličnim idejama i u kojem im je data mogućnost da ostvare svoje ciljeve i snove

  • 0

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali pozdravio je večeras učesnike godišnjeg prijema Udruženja Fulbrajtovih stipendista Srbije, koji je održan u Starom dvoru. Gradonačelnik je tom prilikom podsetio da je i sam od 1997. do 1999. bio stipendista programa "Ron Braun", zbog čega je ispunjen osećanjem radosti, ali i odgovornosti.

– Stekao sam nova znanja i iskustva i primenio ih u Srbiji i Beogradu. Nažalost, ima ljudi koji to nisu uspeli da urade, pa su se vratili u Ameriku ili otišli u neku drugu zemlju. Mislim da je naša zajednička obaveza da to ne dozvolimo. Treba maksimalno da promovišemo stipendije, doškolovavanje i specijalizacije, ali i da radimo na tome da stvorimo takvu privrednu klimu koja će obezbediti nova radna mesta i poslove za mlade ljude - istakao je Siniša Mali i dodao:

- Beograd je najveći grad u regionu, ali ima mnogo resursa koji nisu iskorišćeni. Grad je otvoren za nove projekte koje možemo zajedno da uradimo, kako bismo mladim ljudima dali mogućnost da ostanu u Srbiji.

Gradonačelnik je ukazao da nedavno otvoreni Naučno-tehnološki park, koji okuplja mnogo mladih sa odličnim idejama i u kojem im je data mogućnost da ostvare svoje ciljeve i snove.

"Fulbrajtov program" je kreirao američki kongres 1946. godine, odmah nakon Drugog svetskog rata. Senator Vilijem Fulbrajt, predlagač ovog zakona, video je to kao korak napred u izgradnji međunarodne saradnje. Od svog osnivanja do danas Fulbrajt program je pohađalo više od 42.000 Amerikanaca i 158.000 polaznika iz zemalja širom sveta.

Foto: Promo Foto: Promo

 

Program za američke studente godišnje dodeli oko hiljadu stipendija američkim studentima za studije u drugim krajevima sveta i oko tri hiljade stipendija stranim studentima za usavršavanje u Americi. Na naše prostore Fulbrajt program je stigao 9. novembra 1964. godine kada je potpisan ugovor između vlade SFRJ i vlade SAD o finansiranju programa razmene u oblasti prosvete.

Do raspada Jugoslavije ovaj program je koristilo nekoliko hiljada naučnika, istraživača, umetnika, profesora i studenata sa univerziteta, omogućavajući uspostavljanje akademskih veza između naših i američkih univerziteta i doprinoseći unapređenju tradicionalno dobrih odnosa između naše dve zemlje.

Foto: Promo Foto: Promo

"Ron Braun" je intenzivan program i podrazumeva slanje stipendista u vodeće institucije koje na najbolji način odgovaraju njihovim akademskim potrebama i kvalifikacijama. Program pruža mogućnost za sticanje praktičnog iskustva u oblasti studija tokom tromesečne letnje prakse. Kombinacija obrazovanja i praktičnog iskustva omogućava stipendistima da se istaknu i uvedu promene na poslu, u zajednici i društvu svojih zemalja.

Na skupu su govorili i prof. dr Ivan Vujačić, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i bivši ambasador Srbije i Crne Gore u SAD, kao i Tanja Popovicki, predsednica Upravnog odbora udruženja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA