• 0

Beograd promoviše STIPENDIRANJE i zalaže se za ostanak mladih! (FOTO)

Gradonačelnik je ukazao da nedavno otvoreni Naučno-tehnološki park, koji okuplja mnogo mladih sa odličnim idejama i u kojem im je data mogućnost da ostvare svoje ciljeve i snove

  • 0

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali pozdravio je večeras učesnike godišnjeg prijema Udruženja Fulbrajtovih stipendista Srbije, koji je održan u Starom dvoru. Gradonačelnik je tom prilikom podsetio da je i sam od 1997. do 1999. bio stipendista programa "Ron Braun", zbog čega je ispunjen osećanjem radosti, ali i odgovornosti.
– Stekao sam nova znanja i iskustva i primenio ih u Srbiji i Beogradu. Nažalost, ima ljudi koji to nisu uspeli da urade, pa su se vratili u Ameriku ili otišli u neku drugu zemlju. Mislim da je naša zajednička obaveza da to ne dozvolimo. Treba maksimalno da promovišemo stipendije, doškolovavanje i specijalizacije, ali i da radimo na tome da stvorimo takvu privrednu klimu koja će obezbediti nova radna mesta i poslove za mlade ljude - istakao je Siniša Mali i dodao:

- Beograd je najveći grad u regionu, ali ima mnogo resursa koji nisu iskorišćeni. Grad je otvoren za nove projekte koje možemo zajedno da uradimo, kako bismo mladim ljudima dali mogućnost da ostanu u Srbiji.
Gradonačelnik je ukazao da nedavno otvoreni Naučno-tehnološki park, koji okuplja mnogo mladih sa odličnim idejama i u kojem im je data mogućnost da ostvare svoje ciljeve i snove.
"Fulbrajtov program" je kreirao američki kongres 1946. godine, odmah nakon Drugog svetskog rata. Senator Vilijem Fulbrajt, predlagač ovog zakona, video je to kao korak napred u izgradnji međunarodne saradnje. Od svog osnivanja do danas Fulbrajt program je pohađalo više od 42.000 Amerikanaca i 158.000 polaznika iz zemalja širom sveta.
Foto: Promo

Foto: Promo


 
Program za američke studente godišnje dodeli oko hiljadu stipendija američkim studentima za studije u drugim krajevima sveta i oko tri hiljade stipendija stranim studentima za usavršavanje u Americi. Na naše prostore Fulbrajt program je stigao 9. novembra 1964. godine kada je potpisan ugovor između vlade SFRJ i vlade SAD o finansiranju programa razmene u oblasti prosvete.
Do raspada Jugoslavije ovaj program je koristilo nekoliko hiljada naučnika, istraživača, umetnika, profesora i studenata sa univerziteta, omogućavajući uspostavljanje akademskih veza između naših i američkih univerziteta i doprinoseći unapređenju tradicionalno dobrih odnosa između naše dve zemlje.
Foto: Promo

Foto: Promo


"Ron Braun" je intenzivan program i podrazumeva slanje stipendista u vodeće institucije koje na najbolji način odgovaraju njihovim akademskim potrebama i kvalifikacijama. Program pruža mogućnost za sticanje praktičnog iskustva u oblasti studija tokom tromesečne letnje prakse. Kombinacija obrazovanja i praktičnog iskustva omogućava stipendistima da se istaknu i uvedu promene na poslu, u zajednici i društvu svojih zemalja.
Na skupu su govorili i prof. dr Ivan Vujačić, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i bivši ambasador Srbije i Crne Gore u SAD, kao i Tanja Popovicki, predsednica Upravnog odbora udruženja.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima