USVOJEN BUDŽET BEOGRADA: Vodi se računa o svakom dinaru građana!

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da Grad Beograd i ovim budžetom nastavlja politiku štednje i odgovornog vođenja računa o svakom dinaru Grada Beograda

  • 0

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su na današnjoj sednici budžet za 2016. godinu koji iznosi 97,215 milijardi dinara.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da Grad Beograd i ovim budžetom nastavlja politiku štednje i odgovornog vođenja računa o svakom dinaru Grada Beograda.

– Radi se o politici koja će rezultirati time da nam krajem sledeće godine budžetski deficit bude ispod pet odsto. Podsetiću da smo nasledili deficit, sa svim preuzetim obavezama od prošle gradske vlasti od preko 20 odsto u 2013. godini, a ako istrajemo u sprovođenju budžeta i u narednoj godini, imaćemo priliku da budemo učesnici istorijskog poduhvata da za samo dve godine deficit od više od 20 odsto spustimo za četiri puta, na ispod pet posto. To je politika koja ni prošle, ni ove, a ni sledeće godine nije i neće podrazumevati uzimanje nijednog jedinog novog dinara kredita, već podrazumeva vraćanje skupih kredita koje nam je ostavila prethodna gradska vlast - rekao je Siniša Mali i dodao:

- Mi ćemo naredne godine vratiti 6,7 milijardi dinara kredita i 1,9 milijardi dinara kamata na kredite koje je uzela prethodna vlast. To će biti najteža godina za nas, jer moramo vratiti više od osam milijardi dinara, što nikada ranije nije bio slučaj. Za taj novac mogli smo da kupimo 500 novih autobusa, otvorimo 20 do 30 novih vrtića, ali mi ćemo kredite vratiti i time pokazati da smo drugačiji od prethodnika.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je istovremeno ukazao i da se radi o razvojnom budžetu.

– Poslednjih godina nije bilo više novca za kapitalne investicije nego što će to biti 2016. godine, ukupno 23,5 milijardi dinara. Budžet za sledeću godinu podrazumeva 2,7 milijardi dinara za završetak izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže, a krenućemo sa 73 kilometra kanalizacione i 65 kilometara vodovodne mreže. Budžet sadrži i već davanja za socijalno ugrožene, 250 pratioca za decu sa smetnjama u razvoju, ali i 50 asistenata za osobe sa invaliditetom, kultura će dobiti dve milijarde, u oblasti sporta obezbeđen je novac za Evropsko prvenstvo u vaterpolu i Evropsko prvenstvo u futsalu – kazao je gradonačelnik Beograda i dodao:

- Veoma važno je to što ćemo imati novca za tri nova vrtića, dom zdravlja na Labudovom brdu, za ambulante u Jajincima i Malom Mokrom Lugu, rekonstrukciju Trga republike, Obilićevog venca, kilometara ulica i svega onoga što Beogradu nedostaje. Time krećemo u put razvoja uz konsolidaciju grada. Završićemo i rekonstruisati najstarije Pozorište za decu "Boško Buha" i za 50. rođendan ga otvoriti i vratiti deci.

Foto: beograd.rs Foto: beograd.rs

Siniša Mali istakao je da budžet za narednu godinu nema "Pazl gradove" na Banjici, replike Terazija i kupovinu autobusa od stranih firmi.

– Ovaj budžet podrazumeva kupovinu autobusa od domaće firme koja zapošljava naše radnike "Ikarbusa", čime podržavamo napore Vlade Republike Srbije za oporavak srpske ekonomije – kazao je Mali.

Nakon budžeta grada za 2016. godinu, gradski odbornici usvojili su i Odluku o obimu sredstava za vršenje poslova grada i gradskih opština, Odluku o finansiranju programa, projekata i aktivnosti korisnika sredstava budžeta Grada Beograda, Odluku o izmeni odluke o lokalnim taksama i Odluku o izmenama odluke o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor na kome je nosilac prava svojine Grad Beograd.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA