Terazije usred Novog Beograda (FOTO)

Novi Beograd dobio je svoje Terazije iz doba predratnog Beograda, mesto za odmor, relaksaciju, ali i kulturna dešavanja

  • 1

Na Novom Beogradu danas je otvoreno još jedno mesto za šetnju i opuštanje, ali iz doba predratnog Beograda. Naime, tokom maja građani će moći da prošetaju tematskim parkom "Terazije iz tridesetih godina" i da se vrate u vreme pre Drugog svetskog rata, kada su dame šetale Beogradom u modernim haljinama, ruku pod ruku sa gospodom u odelima i sa cilindrima.

Park se nalazi u blizini Železničke stanice "Novi Beograd" na površini od 18.000 kvadrata. Centralni deo parka pokriven je kaldrmom, u čijem se središnjem delu nalazi fontana prečnika 12 metara, replika stare Terazijske, kao i objekti verni hotelu "Moskva", "Balkan" i  "Kasina". Ukupno će biti postavljeno 10 objekata-replika.

U kafanama i hotelima zamišljeno je da konobari i osoblje budu odeveni u uniforme iz starog doba, a prodavaće se suveniri, slatkiši, peciva, voće...  Predviđeno je i održavanje izložbi, filmskih projekcija i otvaranje radionice starih zanata.

Kako bi prostor bio što autentičniji, stari tramvaj, koji je nekada vozio preko Terazija, postavljen je u okviru parka, a šine na kojima stoji duge su 400 metara. Pod zelenim površinama je oko 600 kvadratnih metara parka.

Izgradnju tematskog parka finansira Grad Beograd, opština Novi Beograd zadužena je za izgradnju objekata, dok gradska preduzeća uređuju zelene površine i grade infrastrukturu.

Objekti u parku, koji će inače biti zatvoren za saobraćaj, radiće tokom cele godine.

(Lji. Vučetić/ foto: Milena Đorđević)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alexandra

    18. maj 2012 | 11:51

    Sve je to lepo, ali treba obratiti paznju na kostime koje nose promoteri na ovom prostoru. Kostimi koji se vide na fotografijama, ne odgovaraju periodu koji se promovise, tj. tridesetim godinama dvadesetog veka. Bilo bi steta, ovako lep i veliki projekat, upropastiti mesanjem stilova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA