BEOGRAĐANI SE NEĆE LOMITI PO SNEGU I LEDU: Grad u pripravnosti zbog najavljenog pogoršanja vremena za vikend!

- Beograd je bez obzira na vremensku prognozu, potpuno srpeman za novi ledeni talas - istakao je gradski menadžer Goran Vesić

  • 12

Gradski menadžer Goran Vesić i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević održali su danas sastanak u operativnom centru "Beograd-puta" sa direktorima gradskih javnih preduzeća povodom najavljenih snežnih padavina i ledene kiše za predstojeći vikend.

Vesić je istakao da će već tokom noći temperatura pasti na nula stepeni Celzijusovih, a da će narednih sedam dana temperatura ići i do minus deset, uz padavine, jak vetar i poledicu na ulicama.

- Beograd je bez obzira na vremensku prognozu, potpuno srpeman za novi ledeni talas - istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima biće angažovano 150 kamiona "Beograd-puta", kao i 20 drugih vozila tog i oko 50 vozila drugih javnih preduzeća i više od 1.400 radnika javnih preduzeća, koji će čistiti više od 1.600 kilometara puta samo prvog prioriteta.

- Zbog toga će sve gradske službe biti u pripravnosti. Građani treba da znaju da će se prvo čistiti ulice prvog prioriteta, čiji će intenzitet zavisiti pre svega od vetra, koji je u toku prethodnih padavina vraćao sneg na kolovoz. Zbog toga će kamioni "Beograd-puta" biti prinuđeni da se vraćaju na ulice prvog prioriteta, kako nijedna linija gradskog prevoza ne bi bila ugrožena. Potom će se čistiti ulice drugog i trećeg prioriteta - precizirao je gradski meandžer i dodao da iz ovakve situacije može da se izađe samo zajedničkim radom i dobrom koordinacijom svih službi, uključujući i građane prestonice.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

On je istakao da su sve beogradske opštine dobile nalog da budu u stalnom zasedanju, kako bismo na vreme imali sve potrebne informacije sa terena i kako bismo kao grad mogli što brže da intervenišemo.

Nikodijević je zbog najavljenih padavina istakao da su uvedena 24-časovna dežurstva svih direktora i načelnika organizacionih jedinica, koje će imati svoja zaduženja u narednih sedam dana. Takođe, uvedem je dvosmenski rad od po 12 sati kako bi što više ljudi bilo angažovano na terenu.

On je ponovio da su sva gradska javna preduzeća spremna za nastupajući period, i dodao da ne može da se utiče na havarije, poput pucanja cevi, ali da će one biti u najkraćem vremenskom roku sanirane.

Kako je istakao "Beograd-put" je sa mehanizacijom potpuno spreman i obezbeđene su dovoljne količine soli i kalcijum-hlorida. On je naglasio da građani treba da postupaju po uputstvima koja budu dobijali od Štaba za vanredne situacije i Zimske službe. Nikodijević je precizirao da je 477 tona soli podeljeno opštinama, kako bi mogle da je koriste i skupštine stanara i pravna lica, i uputio apel stanovnicima prestonice da čiste sneg i led ispred svojih objekata i da ne parkiraju vozila na šinama i saobraćajnicama kako bi vozila Zimske službe nesmetano obavljala svoj posao.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

On je ponovio da nijedna linija GSP-a u toku prethodnog talasa nije stala i da sada očekuje isto, kao i da su "Parking servis", "Gradska čistoća", "Zelenilo-Beograd" i "Beogradski vodovod i kanalizacija" spremni za najavljene vremenske nepogode.

Član Gradskog veća i član Štaba za vanredne situacije Dragomir Petronijević istakao je da će i ovog puta so biti preventivno bačena po beogradskim ulicama i zamolio sve građane za strpljenje, kao i da na sve probleme ukazuju "Beokom servisu".

Zamenik šefa Gradskog štaba za vanredne situacije Slobodan Šolević dodao je da je dat nalog nadležnoj inspekciji i Komunalnoj policiji da kontrolišu nivo očišćenosti snega i leda u zonama koje su najrizičnije i najfrekventnije, a ujedno i najpotrebnije, kao što su škole, vrtići, bolnice i domovi zdravlja, kako bi se predupredio povećan broj padova i preloma kod građana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA