OVI SRBI STIŽU U HRVATSKU POSLE 30 GODINA: A poslednji put su oduševili Zagreb 1986. i to kako!

Beograd je kulturni centar ovog dela Evrope i uvek je bio avangardan, a u prilog tome govori i činjenica da je prvi prihvatio ideju da se u maju organizuje omaž velikom britanskom muzičaru Dejvidu Bouviju

  • 10

Jugoslovensko dramsko pozorište gostovaće u Hrvatskoj posle tri decenije, najavio je danas gradski menadžer Goran Vesić, koji je i inicijator ove ideje. On je gostujući u Jutarnjem programu Studija B precizirao da je poslednji put ovo pozorište odigralo predstavu u Zagrebu 1986. godine.

- Posle trideset godina u petak će se igrati predstava iz Beograda u Hrvatskom narodnom kazalištu. To je rezultat lepe saradnje direktora dva pozorišta i ja ohrabrujem ovakve projekte, kao i sve ostale oblike kulturne saradnje između dva grada. Za nas, naše građane koji žive tamo i za odnos između dve zemlje to je veoma dobro i ponosam sam što sam deo tima koji pospešuje ovaj vid saradnje - istakao je Vesić i najavio da će i sam otputovati u Zagreb.

Beograd je kulturni centar ovog dela Evrope i uvek je bio avangardan, a u prilog tome govori i činjenica da je prvi prihvatio ideju da se u maju organizuje omaž velikom britanskom muzičaru Dejvidu Bouviju.

Zbog toga dometi naše kulture treba da se predstavljaju uvek i svuda gde je to moguće.

Neposredno pre Zagreba, gradski menadžer će posetiti i Beč i u austrijskoj prestonici razgovarati sa potencijalnim investitorima zainteresovanim za ulaganje u Beograd. Kako je najavio, Grad Beograd koristi svaku priliku da predstavi važne projekte, a u svemu najviše pomaže "Beograd na vodi”.

- Za taj projekat čula je čitava Evropa i zahvaljujući njemu investitori su shvatili koliki je potencijal našeg glavnog grada. Ako neko ima nameru da uloži tri i po milijarde evra, onda i ostali investitori žele da budu deo toga i počinju da razmišljaju o Beogradu kao o investicionoj destinaciji – istakao je Vesić.

Foto: Panoramio/de8j8a Foto: Panoramio/de8j8a

- Sve više premijera i važnih državnika posećuje Skupštinu grada, što ranije nije bio čest slučaj, dodao je Vesić, i naglasio da to znači da ona dobija na značaju. Srbija ima veoma dobru saradnju i sa Nemačkom, najviše zahvaljujući našem premijeru, a za sve je važno da se ti odnosi dalje razvijaju, na prvom mestu zbog ulaganja u našu privredu. Strani državnici hvale sve ono što se dešava kod nas jer Srbija postaje faktor stabilnosti i pokretač Balkana - kazao je Vesić.

Gradski menadžer se osvrnuo i na aktuelne infrastrukturne projekte u Beogradu, poput rekonstrukcije dela Njegoševe ulice kod Cvetnog trga, te predstojećim rekonstrukcijama Trga Slavija i Kneza Miloša.

- U drugoj polovini godine očekuje se da bude završen projekat za rekonstrukciju Kalenić pijace, kada je planirano da se zatvori Njegoševa, u delu kod Kursuline ulice. Tu će se graditi mali trg - precizirao je Vesić, nakon čega će se Njegoševa polako pretvarati u pešačku zonu.

Osim u užem centru grada, sličan primer biće i u Rakovici, za koju postoji ideja da se prostor ispred opštinske zgrade pretvori u pešački deo, uz obalu reke koja se trenutno čak ni ne vidi.

- Trudićemo se da mnoge opštine u Beogradu dobiju svoje pešačke zone, koje bi postale centri okupljanja ljudi – rekao je gradski menadžer.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    20. januar 2016 | 14:28

    Pozdravljam ideju. Publici I glumcima zelim da uzivaju u druzenju.

  • Dag

    20. januar 2016 | 14:49

    "Beohrad na vodi",je -potonuo,i pre - gradnje... ( Niko nece dati pare,a da ne ocekuje - profit.Profit, u zemlji, ciji gradjani - prezivljavaju? )...

  • CROX

    20. januar 2016 | 14:47

    Beograd centar kulture za ovaj dio europe....dakle svaka vam čast, pa vi se sami sa sobom sprdate!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA