HOLOKAUST JE NAJVEĆI ZLOČIN U ISTORIJI: Beograd obeležio najveći zločin u Drugom svetskom ratu!

- Prva odluka Skupštine grada, posle izbora 2014. godine, bila je da se 10. maj proglasi Danom sećanja na žrtve holokausta u Beogradu - rekao je gradski menadžer Goran Vesić

  • 7

Gradski menadžer Goran Vesić je izjavio danas povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta da je Grad Beograd poslednje dve godine uradio više da institucionalizuje sećanje na najstrašniji zločin u istoriji čovečanstva i svoje sugrađanje Jevreje, koji su nevini stradali, nego što je to urađeno decenijama unazad.

PREŽIVEO JE AUŠVIC I MARŠ SMRTI: Sudbina neustrašivog Ace Singera (92) će vas ostaviti bez komentara! (FOTO) (VIDEO)

- Prva odluka Skupštine grada, posle izbora 2014. godine, bila je da se 10. maj proglasi Danom sećanja na žrtve holokausta u Beogradu. Tog dana, 1942. godine, nacistički okupator je proglasio da u Beogradu nema više Jevreja. Zato mi taj dan obeležavamo kao dan sećanja na sve Beograđane jevrejskog porekla koji su ubijeni na Starom sajmištu tokom Drugog svetskog rata - rekao je Vesić.

ISPRAVLJANJE NEPRAVDE: Srbija vraća imovinu žrtava holokausta i daje 950.000 evra godišnje

On je dodao da je Beograd učinio veliki napredak u stvaranju uslova da Staro Sajmište, stratište Jevreja, ali i Srba, Roma i antifašista, postane memorijalni centar.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

ISPOVEST ČOVEKA KOJI JE PREŽIVEO OSAM LOGORA: Video sam dim, ali nisam znao da spaljuju ljude!

- Staro sajmište je možda najveće neuređeno stratište u Evropi i mi smo uradili veliki posao da ono postane memorijalni kompleks. Uspeli smo da iselimo Centralnu kulu i tokom ove godine biće raspisan konkurs za njenu rekonstrukciju, a u toku su pripreme za iseljenje italijanskog paviljona. U pripremi je Zakon o Starom sajmištu i verujem da smo veoma blizu dana kada će početi radovi na uređenju memorijalnog kompleksa. U ovom poslu imamo veliku podršku Vlade Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve, jevrejske zajednice ali i stručne javnosti - rekao je gradski menadžer.

70 GODINA OD SMRTI ANE FRANK: Njen "Dnevnik" biće objavljen kao javno dobro u 2016. godini

Foto: Tanjug/AP/Jewish Historical Museum, Belgrade via the United States Holocaust Memorial Museum Foto: Tanjug/AP/Jewish Historical Museum, Belgrade via the United States Holocaust Memorial Museum

Prema njegovim rečima današnji dan, koji se obeležava kao Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, dan je kada je 1945. godine oslobođen najozloglašeniji lorog smrti Aušvic - Birkenau.

IZMEĐU LJUBAVI I MRŽNJE: Ove blizance je život razdvojio, jedan je odrastao kao nacista, drugi kao Jevrejin! (FOTO)

- Zato, ne samo danas, treba da pamtimo sve strahote holokausta i da učimo da buduće generacije o ovom strašnom zločinu u kome su ubijeni milioni nevinih ljudi. Svest o strahotama holokausta smanjiće opasnost od kršenja ljudskih prava i genocida, nacionalne i verske mržnje koja je prisutna u današnjem vremenu - izjavio je Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vukasin

    27. januar 2016 | 12:08

    narod nema leba da jede, a vi pravite memorijalni centar. Ja sam više za to da se postavi spomen ploča i to ne u Beogradu nego u Izraelu.

  • Д.....

    27. januar 2016 | 19:10

    Е Срби, кад сазнате истину, неће вас бити. Својим жртвама не дижете обележја а оним другима да.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA