SVAKA ZGRADA ĆE MORATI DA IMA SVOG PREDSEDNIKA: I još nešto što će vas ODUŠEVITI!

- Inicijatori smo izmene Zakona o stanovanju kako bi na neki način naterali naše sugrađane da se odgovorno ponašaju prema zgradama u kojima žive, jer su kao vlasnici stanova oni vlasnici i fasade. lifta i krova - poručili su iz JP "Gradsko stambeno"

  • 12

U toku 2015. godine JP "Gradsko stambeno" odradilo je preko 100.000 intervencija na teritoriji deset gradskih opština. U te intervencije spadaju hitni i neodložni radovi, kao i tekuće popravke.,

ZGRADE DOBIJAJU PROFESIONALNE UPRAVNIKE: Detalji predloga zakona o stanovanju!

- Imali smo preko 20.000 hitnih intervencija kao što su zaglavljivanje u liftu, pucanje vodovodnih i kanalizacionih cevi, situacije u kojima naša Služba hitnih intervencija reaguje u roku od sat vremena. Uradili smo 30 odsto više radova nego 2014. godine, smanjenjem troškova operative i boljom kontrolom izvedenih radova, bez povećanja cene koja i dalje iznosi 6,03 dinara po metru kvadratnom za zgrade bez lifta i 9,29 dinara po metru kvadratnom za održavanje zgrade s jednim ili više liftova - stoji u saopštenju "Gradskog stambenog".

U ovu cenu spada i redovan mesečni servis lifta i ostalih zajedničkih postrojenja u zgradi. Pored ove vrste radova, izvodimo i investicione radove kao što su kompletna sanacija fasade, zamena lifta, rekonstrukcija krovnih površina, radova koje stanari dodatno plaćaju na 24 mesečne plate.

Foto: Foter/Flickr/RaeAllen Foto: Foter/Flickr/RaeAllen

Cena tih radova je visoka i pored svih ovih mogućnosti i predstavljaju opterećenje za kućni budžet, pa će se "Gradsko stambeno" potruditi da u toku ove godine pronađe način kako bi omogućili otplatu na duži vremenski period.

JP "Gradsko stambeno" održava 14.000 zgrada i 6.200 lftova, ali pored ovih zgrada koje se nalaze u njihovom sistemu održavanja, postoji veliki broj onih koje niko ne održava.

- Upravo zato smo i inicijatori izmene Zakona o stanovanju kako bi na neki način naterali naše sugrađane da se odgovorno ponašaju prema zgradama u kojima žive jer su kao vlasnici stanova oni vlasnici i fasade i lifta i krova - naveli su iz preduzeća.

Novim zakonom je predviđeno da svaka zgrada bude u obavezi da oformi Skupštinu stanara, postavi predsednika skupštine i odabere preduzeće koje će zgradu održavati Na taj način, sprečiće se mogućnost ugrožavanja bezbednosti samih stanara zgrade, kao i prolaznika, jer se neadekvatnim održavanjem istih urušava stanje stambenog fonda.

Foto: Facebook / Stare slike Novog Beograda Foto: Facebook / Stare slike Novog Beograda

- Zgrada mora da ima odgovorno lice koje je predstavnik te zgrade i koje može da nastupa pred državnim institucijama, da se brine o zgradi, pravi plan održavanja zgrade kako bi se zgrada i preventivno održavala - poručili su u JP "Gradsko stambeno".

Za ulazak u sistem JPGS potrebno je da ovlašćeni Predsednik skupštine stanara podnese zahtev overen validnim pečatom i odluku 51 odsto stanara vlasnika stanova na našu radnu jedinicu na opštini na kojoj se nalazi zgrada i ukoliko stručna komisija preduzeća izlaskom na teren utvrdi da zgrada ispunjava tehničke uslove, ima sve neophodne upotrebne i građevinske dozvole, ulazi u naš sistem održavanja.

Za sve detaljnije informacije građani mogu pozvati naš pozivni centar na brojeve 0800/200 011 sa fiksnih ili *011 sa mobilnih telefona, a mogu pogledati i na sajtu www.stambeno.com.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    28. januar 2016 | 18:48

    Srbija - zemja funkcionera... (Kad se, sutra, pogledam, u ogledalo.Nalo anfas ,malo profil.pa se, sebi obratim:"Gosn',predsednice,kako smo - danas"?)...

  • Vlado

    28. januar 2016 | 16:51

    Ja sam predstavnik stanara u Jednoj zgradi u Zagrebu Cijena odrzavanja je tocno 10 puta veca nego navedeno u tekstu I smatram da je malcice premalo za normalno odrzavanje zgrade Ovdje nije u pitanju kolike su place, nego koliko nesta kosta Ako se ne sakupi dovoljno... Zgrada propada brze nego sto je popravljas

  • Dag

    28. januar 2016 | 18:39

    Vremena su ,lepa - prosla, vi,i dalje ,pljujete - po njima, ponoviti,to se nece,sad je dosla. duga - zima.Niko vise - dati nece, prevrsila, mera - daru.Secanja su, sad ostala,kada dajem - zadnju paru...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA