Neformalna naselja u Beogradu dobila pijaću vodu!

- Na inicijativu nemačke vlade i ambasadora Aksela Ditmana i drago mi je što smo u kratkom vremenskom periodu uspeli da nađemo način da pijaćom vodom i sanitarnom opremom snabdemo neformalna romska naselja - rekao je Siniša Mali

  • 2

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavio je danas u Starom dvoru projekat "Osnovno snabdevanje pijaćom vodom i sanitarnom opremom neformalnih naselja u Beogradu", koji zajednički sprovode Vlada SR Nemačke, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Grad Beograd.

Na konferenciji su govorili i ambasador SR Nemačke Aksel Ditman i predstavnik romske zajednice Hašim Beriša, a događaju su prisustvovali i pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisaljević i pomoćnica sekretara Aleksandra Krstić.

- Ovaj projekat je za nas veoma važan jer se radi o podršci romskoj zajednici koja živi u Beogradu. On se sprovodi na inicijativu nemačke vlade i ambasadora Ditmana i drago mi je što smo u kratkom vremenskom periodu uspeli da nađemo način da pijaćom vodom i sanitarnom opremom snabdemo neformalna romska naselja. U ovom trenutku to su naselja na Novom Beogradu, kod okretnice autobusa 74 i 75, a drugo na Mirjevskom brdu na Zvezdari. Na taj način ćemo obezbediti humanije uslove za život ukupno 145 porodica - rekao je Siniša Mali.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Gradonačelnik je naglasio da je Beograd otvoren i kosmopolitski grad u kome nema diskriminacije ni po jednom osnovu.

- U protekle dve godine Grad Beograd je stambeno zbrinuo 51 romsku porodicu, a zajedno s Evropskom unijom sprovodimo projekat pod nazivom "Sagradimo dom zajedno", koji podrazumeva rešavanje stambenog pitanja za još 170 romskih porodica. Stanove su dobile porodice koje su živele u neformalnim naseljima ispod mosta "Gazela" i kod naselja "Belvil", čime smo stvorili uslove da već u martu počnemo sa spajanjem Mosta na Adi s Tošinim bunarom. Od tih 170 porodica koje želimo da stambeno zbrinemo u saradnji s EU, njih 79 je već dobilo smeštaj, a u martu će još 32 porodice biti useljene u stanove u naselju Mislođin - rekao je gradonačelnik.

Siniša Mali ukazao je da su Grad Beograd i stanovnici glavnog grada pokazali veliku solidarnost i s migrantima koji su u velikom broju prošli kroz Beograd.

- Uz dobru volju sugrađana i u saradnji s nevladinim organizacijama, Grad Beograd je našao način da im pomogne i ublaži patnju kroz koju su prolazili. Time smo još jednom pokazali da smo human i otvoren grad - rekao je Mali, zahvalivši na saradnji ambasadoru Akselu Ditmanu, GIZ-u i Hašimu Beriši na dobroj saradnji u realizaciji projekta kojim će romskoj zajednici u Beogradu biti obezbeđeni pristojni uslovi za život.

FOTO TANJUG / OKSANA TOSKIC FOTO TANJUG / OKSANA TOSKIC

Ambasador SR Nemačke Aksel Ditman istakao je da su loši uslovi za život romske populacije najvidljiviji tokom zimskih meseci, ocenivši da je dobar rezultat postignut zejedničkim naporom GIZ-a, Grada Beograda i ličnim angažovanjem gradonačelnika Siniše Malog. On je takođe podsetio i na činjenicu da nemačka vlada sprovodi niz mera koji imaju za cilj poboljšanje života Roma, naglasivši da je to za vladu njegove zemlje veoma bitno, jer veliki broj zahteva za azil dolazi upravo od romske populacije.

Nemačka ih u najvećem broju slučajeva odbacuje, zahtevi su čak i dodatno pooštreni i brže se obraćaju, te apelujem na tražioce azila da to ubuduće ne čine, istakao je ambasador Ditman.

Hašim Beriša, predstavnik romske zajednice, zahvalio je Gradu Beogradu, ambasadi Nemačke i GIZ-u na akciji koja će, prema njegovim rečima, doprineti da ova populacija koja boravi u neformalnim naseljima ima humanije uslove za život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    29. januar 2016 | 16:01

    Neformalno ce i placati racune.

  • ljubica krnjace

    29. januar 2016 | 16:18

    kada cete nesto resiti u krnjaci.gradnja komsije unistila nam je kucu.voda i fekalije nam ulazi unutra i u temelj.oboleli smo svakog dana crpim vodu.dali kada bi sela islred skupstine u nameri da mi pomognete uhapsicete me.ja samo molim za pomoc poginucemo a onda samo dva reda u tabloidi i kraj nadim mukama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA