BEOGRAD SE SEĆA VELIKOG GRADONAČELNIKA: Polaganje venaca na 30 godina od smrti Branka Pešića

- Želimo da Branku Pešiću još jednom odamo dužno poštovanje koje on svakako zaslužuje - rekao je Siniša Mali

  • 2

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položili su danas, povodom trideset godina od smrti, venac na grob Branka Pešića, nekadašnjeg gradonačelnika Beograda.

Istakavši da je Branko Pešić u sećanju mnogih Beograđana ostao kao najuspešniji gradonačelnik, Siniša Mali je naglasio da je on bio inicijator velikih gradskih projekata, ali i da je bio čovek koji je održavao neposredne kontakte sa sugrađanima, nastojeći da im u svakoj situaciji pomogne.

- U vreme Branka Pešića napravljena je Gazela, počeli su da se rade Prokop i Terazijski tunel i veliki broj drugih objekata. Na neki način, svima nam je dao domaći zadatak kako treba da se radi i kako Beograd treba da izgleda. Zadovoljstvo mi je što je projekat "Prokop" počeo u njegovo vreme, a mi smo tu stanicu konačno otvorili pre nekoliko nedelja, nakon pauze od 45 godina. Sama ideja izgradnje Prokopa dala nam je mogućnost da krenemo u projekat „Beograd na vodi”, koji smo započeli i tako na neki način nastavili ono što je on započeo pre 45 godina, stvarajući tako lepši i bolji Beograd.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Naročito nam je ostala u sećanju njegova pažnja i neposredan odnos prema građanima koji i mi nastavljamo, jer želimo da čujemo i rešavamo probleme naših sugrađana. Zadovoljstvo mi je što jedna zemunska ulica i škola danas nose njegovo ime, a na inicijativu njegove porodice za nekoliko meseci postavićemo i spomen-ploču, čime želimo da Branku Pešiću još jednom odamo dužno poštovanje koje on svakako zaslužuje - rekao je Siniša Mali.

Nikola Nikodijević je podsetio da je Branko Pešić bio čovek iz naroda i istakao da je malo ljudi čije se ime i delo spominju decenijama nakon smrti.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Upravo je drug Branko jedan od njih. U njegovo vreme nije bilo nimalo lako započeti sve te projekte, bilo je osporavanja i nerazumevanja, ali sa ove vremenske distance se vidi kakva je bila njegova vizija, koja je pokazala da je Branko Pešić bio čovek ispred svog vremena. Na temeljima koje je on postavio mi danas možemo da nastavimo da gradimo Beograd i voleo bih da budemo dostojni onoga što je on započeo.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Cveće i vence na grob Branka Pešića položili su članovi porodice, predsednik opštine Zemun Dejan Matić, članovi Inicijativnog odbora za obeležavanje godišnjice smrti, kao i brojni građani, poštovaoci dela nekadašnjeg gradonačelnika Beograda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOZA ZEMUNAC

    4. februar 2016 | 15:30

    VELIKI ČOVEK.LAKA MU CRNA ZEMLJA.

  • Dag

    4. februar 2016 | 19:50

    Zloupotreba -"narodnog" Branka... (Novi Beograd,je,pored ostalog - njegovo delo.)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA