Ovo je zvanično najlepša zgrada u Beogradu (FOTO)

Svako ko bude prolazio Bulevarom despota Stefana 68b sigurno neće ostati ravnodušan na pogled ka ovom ulazu

  • 6

Gradski menadžer Goran Vesić i sekretarka za komunalne i stambene poslove Nina Jandrić sastali su se danas sa predstavicima Skupštine stanara zgrade u Bulevaru despota Stefana 68b, koja je proglašena za najlepše sređeni ulaz u Beogradu.

Goran Vesić je tom prilikom precizirao da su se stanari sami organizovali, a rezultat toga su obnovljeni liftovi, video nadzor, uređene zajedničke prostorije, hodnici i ulaz, pa čak i biblioteka.

- Ovo je dokaz i poruka svima koliko toga može da se uradi samo kada postoji dobra volja i organizacija. Na ovaj način trebalo bi da izgledaju sve zgrade u Beogradu nakon usvajanja Zakona o stanovanju. Grad je inicirao izmene ovog zakona upravo da bi se uveo red u održavanje zgrada, što većina građana želi. Nažalost, po raznim osnovama ima čak oko deset hiljada stambenih objekata koje niko ne održava, niti se čiste - istakao je Vesić i dao primer da je cena kvadrata u ovom ulazu za oko trista evra veća nego u susednim upravo zbog toga što se o objektu vodi računa.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Novi zakon obavezuje organizovanje skupštine stanara, a ako ili dok se stanari ne ne slože, dobijaće privremenog upravnika zgrade, koji postavlja lokalna samouprava, dodao je Vesić. Registar profesionalnih upravnika nalaziće se pri Privrednoj komori Srbije i moraće da imaju licencu, tako da će se tim poslom baviti oni koji su kvalifikovani.

- U Beogradu postoji ozbiljan problem sa fasadama, liftovima i ravnim krovovima, uglavnom zbog starosti objekata. Zakonom je predviđen javni interes održavanja fasada, što omogućuje da se pred građane izađe sa programima, uz davanje dela novca za tu namenu - rekao je Vesić.

Javni interes uveden je i u slučajevima hitnih intervencija, primera radi, ako dođe do toga da iz jednog stana curi voda, a vlasnik ne dozvoljava da se uđe, problem će sada moći da se reši zahvaljujući ovoj novini. Brže će se rešavati i problem liftova, kao i ravnih krovova, najavio je Vesić.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Zakon ne donosi nikakve nove namete, već uvodi bolje organizovanje i obaveznost održavanja stambenih zgrada – istakao je Vesić.

Gradski menadžer je naglasio i da je jedan od razloga što se odazvao na poziv stanara i to što se u krugu ovog objekta nekada nalazio prestižni tržni centar, a sada je dosta lokala, koji su vlasništvo grada, prazni. Narednih meseci grad će pokušati da nađe rešenje da se lokali privedu nameni, kazao je Vesić.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Predsednica Skupštine stanara Biljana Vukosavljević je izrazila veliku zahvalnost gradskom menedžeru i njegovom kabinetu što se odazvao samo tri dana nakon upućenog poziva, iako o ovom problemu obaveštavaju nadležne već četiri godine. Prostor bi mogao da bude iskorišćen za penzionere ili decu, predložila je ona. Biljana Vukosavljević je istakla i da je veoma ponosna na komšije koji su složni iako ih ima pet stotina u 156 stanova.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Gradski menadžer Goran Vesić poklonio je stanarima zgrade knjigu "BG priče" Zorana Lj. Nikolića i u posveti napisao: "Uz divljenje i zahvalnost zato što čuvate svoju zgradu i naš Beograd, želim da vam poklonim ovu divnu knjigu, sa mnogo priča o našoj istoriji, kako bi krasila vašu biblioteku".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veki

    16. februar 2016 | 15:41

    BAS ME ZANIMA KO SU DIVNI STANARI OVE LEPE ZGRADE?VEROVATNO PRIMAJU PLATU KAO I OSTALI GRAĐANI SRBIJE PA MOGU DA ODVOJE DEO NOVCA DA JE OVAKO SREDE?GRDSKI MENAĐŽER ZNA ŠTA JE LEPO...

  • Krcko

    16. februar 2016 | 22:25

    Ima tu para iod akcije Zajedno za vasu zgradu, u nazad tri godine ova se akcija sprovodi u Bg, od 300.000 do 100.000, zavisi da li konkurisete prvi , drugi ili treci put

  • maki

    20. februar 2016 | 00:32

    Ma još samo da vam se poveruje,čuš 200 din, pa još i svi plaćaju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA