Evo zbog čega jedni TAKSISTI ŠTRAJKUJU, a drugi ne ispred Vlade Srbije!

- Protestuju taksisti koji su registrovani na teritorijama van Beograda, koji imaju dozvolu za obavljanje delatnosti u tim krajevima, ali hoće da je vrše u glavnom gradu, što prema Ustavnom sudu nije dozvoljeno - rekao je Aleksandar Bjelić, predsednik Saveza udruženja taksista Srbije

  • 5

Na jučerašnjem protestu koji je bio ispred Vlade Srbije, okupilo se oko 130 taksista, koji su se odlučili na ovaj potez jer već neko vreme ne mogu da dobiju dozvolu za rad na teritoriji Beograda, iako se prvobitno mislilo da su to Beograđani, Aleksandar Bjelić predsednik Saveza udruženja taksista Srbije kaže da je ipak reč o taksistima koji su sa teritorija van glavnog grada i koji imaju dozvolu za te krajeve, a da po zakonu ne mogu da taksiraju po prestonici.

- Okupljeni smo oko inicijative za ocenu ustavnosti, jer mnogi od nas čekaju i po 10 godina da dobiju dozvolu za taksiranje, što bi trebalo da bude osnovni preduslov za obavljanje ove delatnosti. Tako i ja radim već skoro četiri godine bez dozvole, iako imam sve potrebne kvalifikacije - rekao je taksista A. M. za Blic juče u toku protesta.

Među okupljenima je još dosta kolega od A. M. koji već neki vremenski period ne mogu da dobiju, takozvane, radne dozvole, a za jedan od glavnih razloga što je ovakva situacija oni krive Ustavni sud koji je taksistima naveo strah od ozakonjavanja divljih taksista.

- Divlji taksisti nemaju osnovu za dobijanje dozvole, jer nisu položili potrebne ispite u Skupštini grada za profesionalne taksi prevoznike, koji koštaju skoro 1.500 evra, što svako od ovde okupljenih taksista poseduje.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Međutim, predsednik Saveza udruženja taksista Srbije Aleksandar Bjelić kaže da je pozadina priče zapravo drugačija.

- Protestuju taksisti koji su registrovani na teritorijama van Beograda, koji imaju dozvolu za obavljanje delatnosti u tim krajevima, ali hoće da je vrše u glavnom gradu. Njima niko nije uskratio nikakvo pravo na koje se oni pozivaju, jer oni po zakonu ne mogu da taksiraju po Beogradu, i tako će biti dokle god se on ne promeni. Nemaju nikakvog prava da maltretiraju Beograđane, a pozivajući se na zakonitost, oni ga upravo krše - poručio je Bjelić i dodao:

- Veoma je bitno da se napomene još jednom da beogradski taksisti ne štrajkuju.

(M. Bojić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ka5an

    23. februar 2016 | 16:26

    Ajde sad svi taxisti iz Srbije u Beograd! Lepo radi i taxi inspekcija, vidim. Ovde neki javno priznaju da rade bez dozvole. Toliko o tome, i toliko o svemu, pa me ne čudi zašto nam ovako (ne)ide.

  • Dane

    23. februar 2016 | 18:07

    Ajmo za pocetak svi taksisti sa beogradskim tablicama u Nisu da se vrate u Beograd, a onda i iz drugih gradova.

  • Cain W.

    23. februar 2016 | 15:58

    Ustav paradoks do paradoksa, vazi samo nadnicare i one male poslodavce sto nadnice za te nadnicare.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA