Rakete pronađene u prtljagu na aerodromu NIKOLA TESLA - BEZOPASNE!

Libanske i američke vlasti su znale za tu pošiljku, a rakete nisu predstavljale nikakvu opasnost za građane, istakao je libanski izvor

  • 5

Srpske vlasti sprovode istragu raketa "helfajer" američke proizvodnje, pronađenih u prtljagu avionu "Er Srbije" na beogradskom aerodromu, izjavio je za Rojters izvor iz srpskog Državnog tužilaštva. Izvori iz libanskih službi bezbednosti kažu da rakete nisu bile opasne po građane.

Rakete su stigle letom "Er Srbije" iz libanske prestonice Bejruta, a trebalo je da budu pretovarene na drugi avion, pri čemu je njihova konačna destinacija bio Portland u američkoj saveznoj državi Oregon.

RAKETE PRONAĐENE NA BEOGRADSKOM AERODROMU: Policijski psi nanjušili eksploziv!

Projektile su na aerodromu "Nikola Tesla" u subotu otkrili psi trenirani za otkrivanje eksploziva, naveo je izvor.

- Stručnjaci rade na tome da utvrde da li su rakete imale bojeve glave ili ne. One su bile zapakovane u odgovarajuće sanduke i imale su dokumentaciju, koja je takođe predmet istrage - naveo je izvor iz tužilaštva.

Izvor iz libanskih bezbednosnih službi je takođe za Rojters rekao da se radi o projektilima koje je za obuku koristila libanska vojska i koje su poslate natrag za SAD.

Foto: Tanjug/Irfan ličina Foto: Tanjug/Irfan ličina

Libanske i američke vlasti su znale za tu pošiljku, a rakete nisu predstavljale nikakvu opasnost za građane, istakao je libanski izvor.

"AGM 114 Helfajer", koju proizvodi kompanija "Lokhid Martin", je raketa zemlja-vazduh, a koristi se za gađanje oklopnih vozila i tenkova, kao i precizno gađanje drugih meta.

Osim verzije sa visoko-eksplozivnom bojevom glavom, "helfajer" se takođe prozvodi u verziji za obuku, koja ne sadrži bojevu glavu.

Kompanija "Er Srbija" je saopštila da sarađuje u istrazi i da je bezbednost njen prioritet.

Ista raketa, bez bojeve glave, greškom je 2014. završila na Kubi, a prošlog meseca su je preuzeli američki zvaničnici i predstavnici "Lokhid Martina", saopštilo je kubansko Ministarstvo spoljnih poslova.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    14. mart 2016 | 18:20

    A zasto onda uredno nisu prijavljene, da srpske vlasti znaju o cemu je rec, a ne sakrivene.... Smrdi....

  • Brksss

    15. mart 2016 | 12:27

    Dobro da pas radi svoj poso za razliku od vecine na tom aerodromu pohvala i policajcu

  • Profesor

    14. mart 2016 | 21:32

    To je vazduh-zemlja..a ne zemlja vazduh....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA