Ako ste žena i želite da pokrenete sopstveni biznis, sada je pravo vreme da to i učinite! (FOTO)

Obilasku sajma prisustvovali su pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović, član Gradskog veća Dragomir Petronijević, gradska sekretarka za privredu Tijana Maljković, narodna poslanica Aleksandra Tomić i Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje

  • 1

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali posetio je danas Prvi Beogradski sajam preduzetništva koji je gradski Sekretarijat za privredu organizovao u zdanju Kolarčeve zadužbine.

Obilasku sajma prisustvovali su pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović, član Gradskog veća Dragomir Petronijević, gradska sekretarka za privredu Tijana Maljković, narodna poslanica Aleksandra Tomić i Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Obraćajući se učesnicama sajma, Siniša Mali je istakao da je ovo prvi sajam ženskog preduzetništva kojim Grad Beograd pokazuje da je rodna ravnopravnost jedna od osnovnih vrednosti koju neguje sadašnja gradska vlast.

- Ekonomski jake i samostalne žene treba da budu osnova preduzetništva, osnova malih i srednjih preduzeća jer se tako jača porodica i doprinosi borbi protiv nasilja. Cilj Grada Beograda je da se otvaraju preduzeća i da se ljudi zapošljavaju, ali isto tako i da značajnu ulogu u svemu tome imaju žene. Tokom izrade budžeta, za ovu godinu smo izdvojili pet miliona dinara samo za preduzetnice, kako bi uz pomoć grada mogli da dobijete neka obrtna sredstva i kupite opremu, ali podsetiću i da žene mogu konkurisati za svih 62 miliona dinara koje smo izdvojili za razne subvencije, kao i da smo prvi put za subvencije utvrdili prioritet po kojem će prednost imati samohrani roditelji, čime pokazujemo da brinemo i mislimo o onima kojima je pomoć potrebna - rekao je Siniša Mali.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

On je istakao da je ovo prvi sajam te vrste, a da će 19. novembra, na Dan ženskog preduzetništva, biti organizovan ponovni susret.

- U međuvremenu, Tijana Maljković, kao sekretar za privredu, ima zadatak da pomogne u rešavanju vaših problema kako bi podstakli žensko preduzetništvo i dali ženama jednaka prava, jer gradimo evropsku i svetsku metropolu u svakom smislu. To ne možemo bez vaše pomoći i siguran sam da će vaše sposobnosti doprineti da naš grad izgleda mnogo lepše i bolje. Grad Beograd će uvek biti tu pored vas, za vas i uz vas, a ovaj sajam to potvrđuje. Želim da kada se sledeći put vidimo, razgovaramo o vašim uspesima jer samo uz vas Beograd može ići napred - kazao je gradonačelnik Beograda.

Narodna poslanica i predsednica skupštinskog Odbora za privredu Aleksandra Tomić istakla je da održavanje Sajma ženskog preduzetništva predstavlja veliki dan za Beograd.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Formiranjem Ženske mreže u parlamentu, počeli smo da se bavimo svim temama koje dotiču žene i probleme o kojima je govorio i gradonačelnik Beograda. Najvažnija od tih tema je upravo ekonomsko osnaživanje žena i danas mogu da kažem da je Vlada Srbije preko Razvojne agencije Srbije obezbedila preko sto miliona dinara za nove kreditne linije za žensko preduzetništvo, tako da treba da budete spremne za start-ap kredite, one koje već imaju svoj biznis treba da pripreme projekte jer će od države uz vlastita uložena sredstva dobiti još toliko, a ako žele kredit, od sto posto će 30 odsto biti poklon države, a 70 će biti sam kredit. Današnjim sajmom Beograd je pokazao da ima sluha za žensko preduzetništvo i da se uključujemo u proces koji u Evropskoj uniji uveliko funkcioniše i finansira se iz svih fondova - kazala je Aleksandra Tomić.

Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, ukazao je na značajnu ulogu gradonačelnika Beograda i Grada Beograda u podsticajnim programima zapošljavanja za koje grad svake godine iz vlastitog budžeta izdvaja sve više sredstava.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

On je naglasio da je žensko preduzetništvo u Srbiji poslednjih godina u ekspanziji te da oko 30 procenata malih i srednjih preduzeća pripada ženama kao vlasnicima i izrazio nadu da će taj procenat biti još veći.

Martinović je ukazao na značaj programa samozapošljavanja i podsetio da poziv za dodelu sredstava po tom programu traje do 18. aprila.

O svojim iskustvima govorila je i Ana Markulin Mitić, vlasnica "Artipolis galerije”, koja se posle završetka studija u Barseloni vratila u Beograd i započela posao kojim promoviše kulturu svoje zemlje.

Prvi po redu Beogradski sajam ženskog preduzetništva okupio je ove godine 48 kompanija u vlasništvu žena sa ciljem promovisanja svojih proizvoda i usluga kako bi se motivisale i druge potencijalne preduzetnice da započnu vlastite poslove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA