VEOMA UZNEMIRUJUĆI PODACI: Svaki treći mladi Srbin ima sudbinu koja će vas rasplakati!

Procenat mladih koji ne žele da napuste Srbiju smanjio se za više od 10 odsto u odnosu na istraživanje koje je sprovedeno 2003. godine, a glavni razlog za odlazak iz zemlje navode nizak životni standard, osećanje odsustva perspektive i nezaposlenost

  • 10

Istraživanje koje je obavljeno u studiji "Mladi - naša sadašnjost" pokazala je zapanjujuće rezultate po kojima svaka treća mlada osoba u Srbiji nema prihoda, trećina ima ispod prosečnih, dok 16,6 odsto njih ima prosečne prihode, piše 24sata.rs.

Psiholog Ljiljana Filipović kaže da je ova generacija - internet generacija, da su mladi oslonjeni na internet u komunikaciji, obrazovanju, zabavi.

- Mogu brzo da saznaju ono što ih zanima, ali u tom moru informacija često nailaze na haos i preplavljenost. Dešava se da zalutaju jer nemaju jasne kriterijume kojima razdvajaju bitno od trivijalnog i teško im je da se opredele kada su suočeni s velikim izborom - priča Filipović, pa dodaje:

- Druže se drugačije od svojih roditelja, a pošto brzo ovladavaju tehnologijom, jaz među generacijama nikad nije bio veći. S druge strane, suočeni s ekonomskom situacijom zemlje u tranziciji, oni duže ostaju zavisni od svojih roditelja i teško dolaze do zaposlenja, finansijske nezavisnosti i relativno se kasnije odlučuju za stupanje u brak.

Foto: Pixabay.com Foto: Pixabay.com

Ova generacija koja je poznata kao "milenijalci", a u koju spada grupa od 18 do 35 godina, glavna je tema istraživanja grupe autora pri Institutu za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Sociolog Smiljka Tomanović, koja se bavi problemom odrastanja mladih u Srbiji, smatra da su pored finansijske nezavisnosti, uslovi za prelazak u odraslost još i zapošljavanje, napuštanje roditeljskog doma i brak - kohabitacija, odnosno da milenijalci veoma kasno ispunjavaju te uslove.

U poređenju sa zemljama kao što su Danska, Holandija i Velika Britanija, Srbija je zemlja sporog odrastanja i velike i duge finansijske, stambene i druge zavisnosti mladih od roditelja. Skoro 40 odsto Danaca je pre 25 godina ostvarilo sva četiri događaja koji se smatraju karakteristikama odraslosti, a u Srbiji tek dva odsto.

- Da bi neko odrastao u psihološkom smislu, potrebni su ovi uslovi, pre svega finansijska samostalnost, ali i ostali jer se na ovim događajima mlad čovek kali i ostvaruje svoje potencijale. Bez ovih prekretnica mladi ostaju neostvareni, neispunjeni i nezadovoljni - kaže psiholog Radmila Grujičić.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Prema istraživanju koje je pomenuto na početku teksta, polovina mladih sa 29-30 i 37 odsto onih sa 34-35 godina i dalje živi sa roditeljima. Ostaju u porodičnim domovima i kada se zaposle, pa čak i kada zasnuju porodice, zbog nemogućnosti da sebi priušte dom.

Kada je reč o nezaposlenosti, autori kao ključan faktor navode neusklađenost potreba tražišta rada i obrazovnog sistema. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, polovina mladih sa 15-24 je nezaposleno, dok je svaki treći mladi čovek između 25 i 34 bez posla. Oni se sve češće odlučuju na rad u sferama za koje se nisu školovali, ali i često menjaju poslove i bave se različitim delatnostima u isto vreme. Iz tog razloga se "ipsilonci" veoma kasno odlučuju za ulazak u brak, čak dve trećine njih su samci.

Inače, kada se svi ovi problemi uzajamno povežu, dobijamo situaciju u kojoj mladi ozbiljno uzimaju u obzir odlazak iz zemlje. Oko polovina mladih je spremna da ode iz zemlje ako im se za to pruži prilika. Kao glavni razlog za napuštanje Srbije ispitanici naovde nizak životni standard, odmah iza njega osećanje odsustva perspektive i nezaposlenost. Zanimljivo je i da se procenat onih koji ne žele da napuste Srbiju smanjio za više od 10 odsto u odnosu na istraživanje sprovedeno 2003. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    18. mart 2016 | 09:44

    Pozdravljam odlazak mladih iz Srbije. Ova zemlja nikada neće biti država u kojoj mlad čovek ima perspektivu.

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    18. mart 2016 | 09:36

    ALI ni to nije sve : NEDAJ BOŽE da ste jako uspešni-------da imate jaku firmu, restoran####ma odma dođu drugovi??!!?!

  • Vavilonac

    18. mart 2016 | 12:30

    Vec sam ostario cekajuci bolje sutra...Ako mozete,idite sto dalje odavde,i nemoj te se ni okrenuti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA