VESIĆ: Na Vračaru je potrebno mnogo više dnevnih klubova za naše najstarije sugrađane! (FOTO)

- Ono što nas najviše ispunjava je saznanje da je moguće na pravi način organizovati boravak naših najstarijih sugrađanima u prostoru i aktivnostima u kojima zaista mogu da uživaju - poručio je gradski menadžer

  • 3

Gradski menadžer Goran Vesić i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, obišli su danas Centar za dnevni boravak odraslih i starih lica na Vračaru u Ulici Sime Igumanova, gde su razgovarali s korisnicima doma o njihovim problemima i načinima da se unapredi položaj starijih sugrađana u društvu.

Aleksandar Stefoski i upravnica Radne jednice Dnevni centar i klubovi Gerontološkog centra "Beograd" Marija Markov.

Najstariji Vračarci upoznali su gradske čelnike s aktivnostima kojima se bave tokom boravka u ovom domu, među kojima su radionice kukičanja, stranih jezika, šivenja, izrade različitih predmeta, a gradski čelnici poklonili su im i osnovni materijal kojim mogu da nastave svoje aktivnosti.

Među poklonima našlo se 200 karata za pozorišta na Vračaru, koje je gradski menadžer poklonio korsnicima ovog centra, što je naišlo na veoma dobar prijem kod najstarijih Vračaraca koji su uzvratili poklonima koje su sami izradili.

Goran Vesić je istakao da mu je bilo veliko zadovoljstvo da je zajedno s Natašom Stanisavljević i doktorom Aleksandrom Stefoskim poseti najstarije stanovnike opštine Vračar.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Ono što nas najviše ispunjava je saznanje da je moguće na pravi način organizovati boravak naših najstarijih sugrađanima u prostoru i aktivnostima u kojima zaista mogu da uživaju. Oni žele da i dalje budu korisni, da izrađuju predmete koji mogu biti svima od koristi, da nastavljaju da uče, organizuju izložbe i prodaju ono što naprave. Mi želimo da upravo to bude politika Beograda i trudićemo se da u budućnosti najstarijim sugrađanima posvetimo mnogo više pažnje. Nažalost, opština Vračar do sada to nije radila, jer ovo je gradska institucija i odmah posle izbora naša opština će morati ovim ljudima da posveti mnogo više pažnje. to praktično znači da će postojati više ovakvih mesta na Vračaru, kao i u drugim delovima grada, gde će moći i da se druže, ali i dobiju dodatnu zdravstvenu zaštitu i svaku drugu vrstu pomoći - rekao je Goran Vesić, pa nastavio:

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Naši sugrađani zavređuju da uživaju u zasluženoj penziji i današnja poseta je samo mali znak pažnje kojim želimo da im odamo priznanje za sve što su svojim radom učinili za našu državu. Oni su podneli najteži teret finansijske konsolidacije države, kroz ceo život su naučili da se žrtvuju i zato ih smatramo herojima. Država danas polako staje na noge, penzije se polako vraćaju, plate će moći da porastu i dolazi vreme kada će država moći više da pruži najstarijim sugrađanima. Zrelost jednog društva se meri po tome koliko vodi računa o najstarijima i najmlađima, a naša politika je da u budućnosti promenimo nabolje mnogo toga. Vračar, i ne samo ta opština, u budućnosti mora da ima bar deset ovakvih mesta, jer moramo i svim drugim penzionerima omogućiti da pokažu svoju kreativnost i želju da i dalje budu aktivni.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević naglasila je da je ovo primer kako Grad Beograd vodi odgovornu socijalnu politiku prema najstarijim sugrađanima.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Tokom prošle godine mi smo otvorili tri nova kluba tamo gde oni ranije nisu postojali, u Zemunu, Rakovici i Novom Beogradu. Naravno, tamo gde postoji saradnja s opštinskim vlastima, tu je mnogo lakše napraviti mesto namenjeno najstarijim sugrađanima gde mogu da imaju ovakve aktivnosti. Podsetiću, ovo je klub na Vračaru za koji Grad Beograd plaća vračarskom poslovnom prostoru zakup, i nadam se da ćemo u naprednom periodu imati mnogo bolju saradnju s opštinskim vlastima i da ćemo uspeti da organizujemo mnogo veći broj klubova za najstarije Vračarce nego što je to danas slučaj - rekla je Nataša Stanisavljević.

Gradski menadžer dodao je i da je opština Vračar jedna od najbogatijih gradskih opština po poslovnom prostoru.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Danas su mnogi takvi prostori na ovoj opštini nažalost prazni i da su hteli, mogli su naći potrebne lokacije a Grad Beograd bi im svakako u tome pomogao. To je nedopustivo, i nema opravdanja da se slični prazni prostori ne adaptiraju za najstarije i najmlađe sugrađane. Da smo imali dobru saradnju, takvih mesta bi danas bilo više, a podsetiću da trećinu stanovnika ove opštine čine penzioneri, ljudi o kojima opština svakako na kvalitetan način mora da vodi računa - podsetio je gradski menadžer.

Centar za dnevni boravak odraslih i starih lica na Vračaru trenutno ima 153 korisnika koji svakodnevno učestvuju u velikom broju različitih radionica u kojima mogu da prošire postojeća saznanja i savladaju nove veštine. Pored radionica, u prostoru u Ulici Save Igumanova najstariji sugrađani organizuju izložbe, a korisnicima je organizovan i dnevni topli obrok po ceni od 75 dinara. Na teritoriji ove opštine grad je angažovao više od 90 gerontodomaćica koje su svakodnevno na terenu i pomažu najstarijim Vračarcima u svakodnevnim aktivnostima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    22. mart 2016 | 16:28

    Covek je nase najvece - bogatstvo... (Pogotovo, ako je covek koji brine o starima, na Vracaru,kandidat SNS na Vracaru, zamislite ko - Goran Vesic.)...

  • Krcko

    22. mart 2016 | 13:51

    Mani nas klubova, skupljas glasove, ne zivi se od klubova, nego pezija, tudje nege, pomoci najsiromasnijima, povecaj broj gerento domacica, produzite pozitivnu listu lekova, uveditr bo use na komunaljie za one sa niskim penzijama.

  • Branka Davico

    22. mart 2016 | 14:07

    Red je, da pomazete najstarije sugradane, ima mnogo samih, a i bracnih parova, kojima je potrebna pomoc. Treba uvesti mlade volontere, da nauce na vreme, da pomazu stari/ji/ma bez koristi, svakoga ce stici starost, mladi uglavnom ne misle na to. Ja spadam u stariju generaciju, ali radost mi je, kad mogu da pomognem nekome, kome je mnogo teze nego meni. Tako sam vaspitala i moju decu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA