VRAČAR ĆE OPET BITI SRCE BEOGRADA: Evo kako će uskoro izgledati Kalenić pijaca, Slavija i Makenzijeva ulica!

Ove godine Beograd očekuju velike promene koje će izmeniti izgled naše prestonice, a neće ugušiti njegovu dušu

  • 28

Vračar, srce Beograda, uskoro će, prema najavama gradskog menadžera Gorana Vesića uskoro ponovo kucati punom snagom, a tri njegove "žile kucavice" - Kalenić pijaca, Trg Slavija i Mekenzijeva ulica uskoro će bljesnuti u novom ruhu. Ono što su sve dosadašnje vladajuće garniture na Opštini Vračar decenijama ignorisale biće zrađeno po svetskim standardima, u najkraćem mogućem roku, najavljuje Vesić.

Trg Slavija je kružni tok koji je svakom Beograđaninu zadao glavobolju bar jednom u životu. Zbog svoje strukture i konstantne gužve u njemu i što se ne zna "ko gde ide", mnogi ga smatraju ujedno i jednim od najgorih na svetu.

Takođe, jedna od asocijacija za ovaj kružni tok je i lavirint, jer mnogi kada uđu u njega jedva pronađu put da izađu napolje.

Foto: beograd.rs Foto: beograd.rs

Ipak, prema najavama gradskog menadžera Gorana Vesića, uskoro ćemo zaboraviti na haotičnu i zakrčenu Slaviju, jer bi uskoro trebalo da počne rekonstrukcija ovog kružnog toka, koja će trajati tačno 155 dana.

Sudeći po slikama projekta, novi Trg Slavija će po izgledu moći da parira mnogim svetskim trgovima, a velika fontana će joj davati i određeni šmek koji će razbiti monotonu atmosferu gradske vreve.

Osim ovog dela Beograda rekonstruisaće se i još mnogo toga, a između ostalog Kalenić pijaca i Makenzijeva ulica.

Foto: Promo Foto: Promo

Jedna od najprometnijih ulica, Makenzijeva, uskoro će umesto dve saobraćajne trake imati ukupno četiri, od kojih će dve biti za automobile, a druge dve za autobuse i trolejbuse, pa će tako doći i do rasterećenja saobraćaja, a samim tim i smanjenja gužve.

Još jedan veoma važan projekat za budućnost Beograda, iako nije saobraćajnica, je rekonstrukcija Kalenić pijace, koja je pokrenuta jer su to tražili građani koji su potpisali peticiju u organizaciji Opštinskog odbora Srpske napredne stranke.

Foto: Promo Foto: Promo

Tim povodom, gradski menadžer Goran Vesić koji je pre nekoliko dana posetio ovu pijacu kada je krenula rekonstrukcija jedne od najstarijih i najlepših u Beogradu, je rekao da se već godinama priča kako će doći do sređivanja ove pijace, ali da su se konkretni koraci preuzeli tek pre izvesnog vremena.

- Prilikom rekonstrukcije pijace vodimo računa o tome da ona sve vreme radi, kako bi građani mogli da se snabdevaju, a ljudi koji na njoj prodaju mogli da rade. Bitno je i to da se očuva izvorna Kalenić pijaca i da se ne prihvate razni predlozi iz prošlosti da se pijaca nadziduje, da bude u staklu jer ona ima svoj duh i mora da ostane onakva kakva jeste, samo bolje uređena - rekao je Vesić.

Foto: Promo Antenna Foto: Promo Antenna

Bilo kako bilo, Beograd će uskoro dobiti izgled još lepšeg grada koji će moći da stane rame uz rame sa drugim svetskim metropolama. Ipak, uvek će se isticati po svojoj duši koju nijedan drugi grad niti može da ima, niti da kopira. Jer, Beograd je samo jedan!

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladjan

    1. april 2016 | 18:59

    Mars sa Vracara

  • Vladimir

    2. april 2016 | 10:24

    Naprednjaci, ostavite Vračar na miru. NE ŽELIMO VAS

  • Nista licno

    1. april 2016 | 18:16

    Dragi nas Beograde, ne znam secas li se nas, mi smo neki tvoji rodjaci sa juga. Mozda nas zoves seljacima i mislis da smo najniza klasa i tebi ispod casti, ali veruj nam da bismo i mi blistali i sijali kad bi se toliko para ulagalo u nas. S' zeljom da nas se u buducnosti nekada setis, i dalje te voli familija sa juga...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA