VESIĆ: Aprilskim bombardovanjem su želeli da unište nas kao naciju! (FOTO)

- Od početka bombardovanja prošlo je 75 godina i danas se sećamo naših poginulih sugrađana, nevinih žrtava, ali i onih koji su branili Beograd - podsetio je Goran Vesić

  • 3

Gradski menadžer Goran Vesić položio je venac u porti Vaznesenjske crkve povodom Dana sećanja na žrtve bombardovanja Beograda 1941. godine.

PRE TAČNO 75 GODINA BEOGRAD JE PRETVOREN U PEPEO: Nacisti ubili 2.274 ljudi, a onda osnovana NDH! (VIDEO)

On je istakao da je aprilsko bombardovanje 1941. jedno od najtežih razaranja koje je Beograd preživeo u svojoj istoriji, a samo u prošlom veku bombardovan je četiri puta.

- U tom bombardovanju poginulo je 2.500 ljudi, a prema procenama čak i više od četiri hiljade. Oko 10.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom jer je potpuno uništeno 627, a oštećeno preko 1.600 zgrada. Nemci su nas napali mučki, bez objave rata sa preko 350 bombardera. Bačeno je 440 tona bombi, uništena je Narodna biblioteka. Ono što je bombardovano jasno pokazuje da je cilj tog nemačkog napada, za šta je kasnije i komandant tog napada osuđen, da se uništi narod jer su građani civilni i kulturni objekti - rekao je Vesić.

On je podsetio da je u bombardovanju Narodne biblioteke uništeno preko 300.000 dokumenata i knjiga. To je nešto što nikada neće moći da se nadoknadi. Porta Vaznesenjske crkve je mesto gde je u direktnom pogotku bombe poginulo 242 nevinih ljudi, uglavnom žena i dece.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Od početka bombardovanja prošlo je 75 godina i danas se sećamo naših poginulih sugrađana, nevinih žrtava, ali i onih koji su branili Beograd. Kada se posle svih tih razaranja Beograd ponovo razvija i gradi, mi ne zaboravljamo žrtve i pokušavamo da u budućnosti naš grad više nikada ne bude meta razaranja. To je naša obaveza prema njima - rekao je Goran Vesić.

Vence su, osim gradskog menadžera, položili i predstavnici ruske delegacije koji su u poseti Srbiji, šef Odbora za spoljnu politiku Saveta Federacije Konstantin Kosačov i šef Odbora za socijalnu politiku Saveta Federacije Valerij Rjazanskij.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZZ

    6. april 2016 | 14:23

    No, tu je SnS koji će dovršiti posao...

  • kristalno jasno

    6. april 2016 | 14:45

    Pogrešno! A gdje su oni koji su bonbardovali da mole za oprost!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA