MIRJANA I 680 ŠTRUMPFOVA ŽIVE U JEDNOM BEOGRADSKOM POTKROVLJU: Kada čujete zašto, oduševićete se! (FOTO) (VIDEO)

Mirjanina strast godinama je rasla i onda se zarekla da će kad-tad imati sve figurice, pa ih je nabavljala iz Italije, Austrije, Nemačke, Portugala, Japana, Amerike, Australije

  • 16

Beograđanka Mirjana Stevanović (57) skoro tri decenije strastveni je kolekcionar. Da biste došli do njenog potkrovlja morate da se penjete stepenicama koje se ne vide od cveća, ali i da preskočite bar dve od 26 mačaka koje čuvaju Mirjanin “mali muzej”.

 MISTERIOZNI ZID U HILANDARSKOJ: Pogledajte koju neobičnu ljubavnu priču krije (FOTO)

Mesingane, keramičke, drvene figurice su svuda, a pored je soba gde stanuje 15. 000 figurica iz crtanih filmova. Preko 600 malih plavih “štrumpfova” tu gazduje i Mirjanina su najveća strast, od 83. godine. Kada joj je ćerkica imala dve godine dobila je par štrumpfova, pa pošto ona tada nije bila zainteresovana, Mirjana ih je preuzela. Vremenom su oni probudili toliku strast u njoj i učinili je danas najvećim sakupljačem “štrumpfova” u Srbiji.

 Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Na 44 police smestila je Mira svoje najvernije prijatelje, i to tačno po katalogu, od prvog štrumpfa iz 65. godine pa nadalje, a po istom tom katalogu, da bi kolekcija takozvanih jednodelnih figurica (bez pratećih dodataka: automobila, kućica, kreveta) bila potpuna, nedostaju joj samo četiri (među njima su dva iz 85. godine).

 Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Nisam nameravala da postanem kolekcionar, a sada ne mogu bez njih. Skupljam sve igračke, sitne preferiram i među njima ima onih iz Diznijevih crtaća, Miki, Mini, Šilja. Volim i Snupija, Garfilda, Asteriksa, Popaja, ali ipak su “mali plavi” moja najveća strast. Asociraju me na neki lep period, i oni su moj beg od stvarnosti - priča naša sagovornica, majka dve ćerke.

 Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Mirjanina strast godinama je rasla i onda se zarekla da će kad tad imati sve figurice, pa ih je nabavljala iz Italije, Austrije, Nemačke, Portugala, Japana, Amerike, Australije. Neke je nalazila u kinder jajima, druge dobijala u “Mekdonaldsu”, veliki broj poklanjali su joj prijatelji i rodbina koji su se uključili u celu akciju, i tako je Stevanovićeva postala najveći kolekcionar “radnika, koji su uvek uposleni i nikada ne odustaju”.

RUSKI SVEŠTENIK BACIO ANATEMU: Čehov ne valja, Pepa prase kvari decu!

- Jednom sam morala da otkupim 136 figurica od čoveka, jer je imao tri koje su mi falile. Bilo je “ili ćeš sve da kupiš, ili nema ništa”. Sećam se, tada sam dala poslednjih 100 evra za njih. Kasnije, kada sam upoznala Miroslava, doktora iz Beograda koji je takođe kolekcionar, menjala sam se, kao i sa prijateljicom iz Smedereva, koja gaji istu strast. Volela bih kada bih mogla da sednem u avion, odem u inostranstvo i kupim sve što mi fali - kaže za "Telegraf" Mirjana Stevanović.

 Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ona je trenutno nezaposlena, i ne može da izvoji neku veću sumu za njih, a u proseku daje od tri do pet evra za figuricu. Kaže da ih, bez obzira na sve nikada ne bi prodala.

 Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Nema tih para za koje bih ih prodala. Više od 20 godine idem po sajmovima, vašarima, buvljacima, tražim, kopam, čučim ne bi li našla one koje mi nedostaju. Imala sam teške trenutke u životu, izgubila posao, ostala na ulici sa dvoje dece, samohrana majka sam, ali sam preživela. Oni su moja zamena za bensedin, dovoljno mi je da uđem u sobu, a kada ih vidim raspoloženje mi se popravi - kaže pedesetsedmogodišnja vlasnica Kefala, Trapka, Gargamela, Mrguda, Svirka, Vicka, Štrumfete, Velikog Štrumfa.

 Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Dva puta godišnje Mirjana uspe da obriše prašinu i sve štrumpfove skine i opet vrati na svoje mesto.

- Akcija čišćenja traje sigurno 10 dana. Isteram sve iz kuće, poskidam sve figurice sa polica, skinem police, i kada sve završim vratim ih na mesto - završava strastvena kolekcionarka, koja svakodnevno boravi u sobi gde stanuju njene figurice, jer tu nalazi najveći mir.

(M.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sir Oliver

    12. april 2016 | 20:36

    Posto zivim u Americi vec dugo godina, posle procitanog teksta o gospodji Stavanovic i njenoj kolekciji uspeo sam da pronadjem vise kolekcija iz 1985 godine. Volio bih da pomognem da skupi te primerke pa vas molim da pomognete da stupim u kontakt sa gospodjom.

  • JM

    12. april 2016 | 20:05

    Svaka čast na upornosti. Mogla je da pokaže na slici koji joj štrumfovi nedostaju, možda bi joj neko mogao pomoći. :)

  • Simeon

    12. april 2016 | 20:05

    Kevo, koji ti fale? Da potražimo zajedno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA