8

Da li ste znali da izgradnja HRAMA SVETOG SAVE traje više od 100 GODINA? (VIDEO) (FOTO)

Nakon oslobađanja od turske okupacije koja je trajala 500 godina, najugledniji građani tadašnjeg Beograda te 1895. godine osnivaju Društvo za podizanje hrama Svetog Save

Dizanje kupole, Hram Svetog Save
Printskrin: Youtube/Telegraf.rs TV

Jedan od najlepših prizora grada Beograda, koji je ujedno najveći pravoslavni hram na Balkanu i jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svetu, nastao je u znak poštovanja prema osnivaču Srpske pravoslavne crkve, Svetom Savi. Njegove mošti je Sinan paša 1595. godine preneo iz manastira Mileševe i spalio na Vračaru, tu gde se sada nalazi ovo velelepno zdanje.

DIZANJE KUPOLE OD 4.000 TONA: Ovaj ekskluzivni snimak će vam otkriti zašto je HRAM SVETOG SAVE - SVETSKO ČUDO! (VIDEO)

Nakon oslobađanja od turske okupacije koja je trajala 500 godina, a tri veka nakon ovog gnusnog čina, stotinak najuglednijih građana tadašnjeg Beograda te 1895. godine osniva Društvo za podizanje hrama Svetog Save, koji će se nalaziti na mestu gde je spaljen prvi srpski arhiepiskop i prosvetitelj.

Printskrin: Youtube/Telegraf.rs TV

Printskrin: Youtube/Telegraf.rs TV

Na čelu sa mitropolitom Pavlom, ovo društvo 1905. raspisuje se javni konkurs za izradu projekta za izgradnju hrama. Jedan od zahteva bio je da crkva bude monumentalna i da se gradi u srpsko-vizantijskom stilu, da ima veličinu 2.000-2.500 kvadratnih metara, da bude predviđen sistem grejanja, i da ima odvojen zvonik.

Foto: Danijel Jovanović

Foto: Danijel Jovanović

Prva etapa gradnje Hrama, koja obuhvata period od 1935. do 1941. godine, rezultirala je izvedenim temeljima i podizanjem zidova do visine 7 i 11 metara.

Rat sa Bugarskom i Prvi svetski rat doveli su do stagnacije u traženju rešenja za hram. Ali nakon okončanja rata obnovljeno je i Društvo 1919. godine, i osnovan novi Odbor na čelu sa patrijarhom Dimitrijem. Godine 1926, raspisan je novi jugoslovenski konkurs. Osnovni uslovi konkursa bili su da građevina bude u osavremenjenom srpsko-vizantijskom stilu, da bude projektovana za 6.000 vernika i na površini od 3.000 m2. od 22 prispela rešenja, izabran je projekat profesora arhitekte Bogdana Nestorovića.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Razaranja po Beogradu koja su uledila te 1941. godine zaustavila su sve radove na Hramu. Odvođenjem patrijarha Gavrila u nemački logor Dahau, uništavanjem organizacije gradilišta i kancelarija preduzeća Rasina, useljavanjem auto-parka nemačke vojske u prostor unutar zidova Hrama i pljačkom imovine Društva, zamire svaka pomisao o gradnji Hrama. Po završetku rata, 1944.godine, prostor Hrama služi partizanskim i sovjetskim jedinicama takođe za vozni park.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Usled novih prilika, Društvo za podizanje hrama Svetog Save prestaje da postoji, i kao takvo do današnjeg dana nije obnovljeno.

Patrijarh German, koji je došao na čelo Srpske pravoslavne crkve 1958. godine obnavlja ideju o nastavku gradnje Hrama, ali je tek 1984. godine, nakon 88 odbijenih molbi, dobija od vlasti odobrenje za nastavak gradnje. Tako posle skoro pola veka, u nedelju 12. maja 1985, u očišćenom prostoru unutar zidina Hrama u kojem je podignut veliki oltarski podijum sa razapetim nebom, služena je svečana Liturgija. U unutrašnjosti zidina Hrama bilo je oko 12.000 vernika, dok je u porti bilo oko 80.000 ljudi.

Printskrin: Youtube/Telegraf.rs TV

Printskrin: Youtube/Telegraf.rs TV

Od 1985. do 1991. su sanirani i osposobljeni svi temelji i zidovi od cigle izgrađeni pre Drugog svetskog rata. Podignute su galerije i četiri zvonika sa kupolama, četiri polukupole i mala kupola oltara. Zatim četiri velika luka od po 400 tona i centralna kupola, težine 4000 tona, sa pokrivačem od bakarnog lima i velikim pozlaćenim krstom težine 4 tone i visine 12 metara, kao i pandantifi.

Printskrin: Youtube/Telegraf.rs TV

Printskrin: Youtube/Telegraf.rs TV

Tragična zbivanja raspada Jugoslavije, građanskog rata i bombardovanja Srbije od strane NATO pakta, prouzrokovala su ponovni prekid radova na gradnji Hrama. Aprila 2000. godine, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve, doneo je odluku da se nastavi sa radovima na dovršetku Hrama.

U vremenu koje je usledilo, izvedena je zaštita konstrukcije Hrama. Završeno je pokrivanje bakarnim limom kupole i priprata, sanacija zidova i svodova oltarske galerije izvedene pre Drugog svetskog rata. Vajarsko oblikovanje mermernih kapitela prema crtežima Aleksanda Deroka, izgradnja podzemne etaže na dubini od 7 m sa pristupom iz naosa preko 4 stepeništa površine oko 1800 m2, kojom se obezbeđuje prostor za kriptu, riznicu biblioteku i višenamensku dvoranu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Postavljeno je 49 zvona ukupne težine oko 22 tone. Po blagoslovu njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla, a na inicijativu protoneimara Hrama prof. Milovanovića, tadašnjeg ministra vera, jula 2001. godine osnovan Konzorcijum za izgradnju Hrama, pod pokroviteljstvom dr Zorana Đinđića.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

U narednih nekoliko godina, završeni su grubi građevinski radovi i pristupilo se izradi podzemne kripte površine 1.800 m2. Postavljena su velika hrastova vrata na sve ulaze u Hram. Obložena je fasada Hrama belim mermerom. Uređen je Svetosavski plato u okruženju Hrama.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Gradnja eksterijera je završena 2004. godine. Postavljena su zvona i prozori, a fasada je takođe završena. Radovi na unutrašnjoj dekoraciji tek su počeli.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Beograd, Hram Svetog Save, Kupola, Manastir Mileševa, Pravoslavni hram, SPC, Sveti Sava, Vračar

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (8)
Poređaj komentare:
 • S
  Sekula

  Ako je Đinđić doktor, ja sam višestruki nobelovac

 • S
  Sonja

  Sto godina mahinacija i kradje. Sto je podigao Zoran Djindjic podiglo se a pre i posle toga cisto zajebavanje. Mi nismo religiozan narod,ali Hram je turisticka atrakcija i ovakav kakav je a kada bi se zavrsio bio bi zaista simbol grada i najvaznija turisticka destinacija.

 • K
  kamy

  Razaranja posle '41 su dodatno usporile gradnju hrama!

Predsednik Srbije obišao Institut "Dr Vukan Čupić" koji čeka na najveću rekonstrukciju do sada: Vrednost radova procenjena na 20 miliona evra

Beograđanin otišao u policijsku stanicu da prijavi izgubljeni novčanik pun para, a tamo ga je dočekalo najlepše moguće iznenađenje

Voditeljka Dea Đurđević ostaje na intenzivnoj nezi VMA do daljeg

Pola Beograda bilo u mraku: Preko 23.000 korisnika ostalo bez struje zbog kvara

Kako je jedna ljubičasta zona podelila Beograd (FOTO)

Direktor GSP-a smenjen posle serije incidenata

Grad Beograd u renoviranje saobraćajnice ulaže oko 220 miliona dinara: Mladenovčani dočekali uređenje ulice posle 60 godina (FOTO)

Nepokretnu baka Maru (90) koju su hteli da isele izvršitelji sada napadaju komšije: Sama je kriva za ovo, njena ćerka je prevarant (FOTO)

Bivši zaposleni ušetao u garažu GSP-a, predstavio se kao vozač i ukrao autobus?! Ovo nije jedini incident - jutros su u požaru gorela vozila

Izvršitelji izbacuju bolesnu baku (90) na ulicu, jer kupac želi da renovira stan: Mara je u jako lošem stanju, građani pokušavaju da spreče iseljenje (VIDEO)

Kengurić iz Beo-Zoo vrta se odvažio, iskočio iz majčine torbe i napravio prve samostalne korake (VIDEO)

Kompletna mapa novih parking mesta i zona: Od danas novine u sistemu parkiranja, ali i veće kazne

Počinje skidanje novogodišnjih ukrasa u Beogradu, biće potrebno oko 45 dana da svi budu uklonjeni

Mnogima se čini da su udarne rupe na svakom ćošku, ove godine ih je više nego lane: Ako nas vreme posluži, kažu da će biti pokrpljene uskoro

Srbi čuvaju "Majku Hrvata" kao zenicu oka svoga: Jedno od nestvarnih dela inspirisano hrvaštvom krije se iza kapija Dvorskog kompleksa (FOTO)

Nesreća na Smederevskom putu: Autobus udario u auto, koji je sleteo u kanal, i nastavio dalje bez zaustavljanja!

Danas do 16 časova biće obustavljen saobraćaj na Starom savskom mostu: Evo kako će saobraćati tramvaji i autobusi

Zapaljen džip s novopazarskim tablicama na Banovom brdu: Vatra se proširila i na ostala vozila!

Teška nesreća u Barajevu, Hitna pomoć nije mogla da preveze sve povređene pa tražili ispomoć

Svedočenje stanara ispred čije kuće je pas izujedao devojčicu: Vrebao ju je pored kapije, majka nije mogla da je otrgne od razularene životinje

Ušli smo u kaveze životinja za koje retko ko zna da žive u Beogradu: Zaboravili smo na tarantulu i mačku-medveda čim smo zavirili u pećinu misterioznog Gorana (FOTO)

Gomila balege nasred puta napravila zastoj kod skretanja za Aerodrom: Toliko je ima da je buldožer morao da dođe da je počisti (VIDEO)

Popili smo najtopliju kafu u trenutno najpopularnijem kafiću u Srbiji: Jedina plata ovih konobara je ljubav, a kad završe sa poslom, mole da ostanu još (FOTO)

Sutra bez prevoza preko Starog savskog mosta: Tramvaji i autobusi menjaju trase zbog radova

Studentkinju iz Obrenovca u autobusu napao manijak: Urlao je da želi da bude sa mnom! "Društvo je krivo što sam ovakav, želim da se opustim pored tebe

Horor u Beogradu: Pas ščepao devojčicu i ujeo je, kidisao i dalje na dete dok su zvali Hitnu!

Sve izmene u sistemu parkiranja u Beogradu: Uvodi se nova zona i kazne će biti veće

Prevrnuo se automobil u Višegradskoj ulici, dvoje povređeno (FOTO)

Epidemiolog otkrio koliko je osoba umrlo od gripa u Beogradu: Sve podseća na pandemiju iz 2009. godine

Užasni prizori u centru Beograda: Mladić izboden ispred zgrade, leži nepomično (FOTO)

Radno vreme na Sretenje: Do koliko rade prodavnice, pošte, da li se parking naplaćuje?

Beograd dobio lokacijsku dozvolu za izgradnju gondole: Od Ušća do Kalemegdana stizaćemo za 5 minuta

Zbog radova na kanalizaciji zatvara se Ulica kneginje Zorke, a evo ko neće imati vode u utorak

Pronađena bomba ispod Starog savskog mosta

Studenti širom zemlje okačili srpske zastave na terase domova: Obeležavaju Dan državnosti i pozivaju sve građane da urade isto (FOTO)

Požar u kafiću u Novom Beogradu: Zapalio se roštilj, intervenisali vatrogasci

Neke prodavnice na Dan državnosti možda neće raditi, ali propisi kažu u kom baš periodu moraju da budu otvorene

MERCATOR-S: Platforma za plasman robe domaćih proizvođača

Predstavljena nova elektronska aplikacija za vođenje matičnih knjiga: Cilj da građani ne moraju više da idu od šaltera do šaltera (FOTO)

Obnova vodovodne mreže u Juhorskoj ulici u naselju Karaburma

U ovoj beogradskoj opštini zbog radova sutra neće biti vode

Saobraćajka u Zemunu: Troje povređenih, među njima dete (4)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima