Ovo beogradsko naselje je niklo na KRVLJU NATOPLJENOJ ZEMLJI!

Prema legendi, vitez Žarko je ubio zlog zmaja i mesto na kojem je pala njegova glava nazvano je Zmajevac, rep - Repište, a deo po kojem je tekla krv - Bele vode

  • 4

U Beogradu postoji nebrojeno mnogo naselja, a neka od njih nose krajnje interesantne nazive, poput Belih voda.

TURCI NAM GA NAMETNULI: Za mnoge Dorćol je srce Beograda, a da li znate šta znači njegovo ime?

Ovo beogradsko naselje se nalaze na opštini Čukarica i smatra se za jedno od najstarijih naselja Beograda, poznato još iz Neolita i vinčanske kulture, o čemu svedoče i arheološka nalazišta u ovom kraju.

Za sve koji ne znaju, Bele vode pripadaju naselju Žarkovo, nalaze se zmeđu Ibarske magistrale, Ceraka, Makiša i Železnika.

Postoje dve priče o tome kako su Bele vode dobile naziv. Prva priča, manje interesantna, je ta da su one dobile ime po izvoru čiste vode koja je izbijala ispod belog kamena. Druga, ona interesantnija je usko povezana sa Žarkovom.

Naime, na području današnjeg Žarkova je živeo zmaj koji je bio zao, a njegov vlasnik je bila baba Jula (po kojoj danas Julino brdo nosi naziv). Jednog dana suprostavio mu se vitez Žarko koji je pokorio neman. Po svome sapsiocu, Žarkovo je dobilo ime.

Foto: Google Maps Foto: Google Maps

Mesto na kojem je pala glava dobilo je ime Zmajevac, gde je pao rep Repište, a deo po kojem je tekla zmajeva krv Bele vode.

Inače, ovo naseje je poznato po Vodovodu, ali i po tome što je 1965. godine izgrađeno 28 azbestnih zgrada sa planom da to bude privremeni smeštaj za narednih 10 godina. Međutim, stanovnici tih objekata nisu iseljeni, a 90-ih godina je otkriveno da su one zbog svog sastava kancerogene.

Tek 2006. je počelo rušenje zgrada, ali zbog svoje zagađenosti one su morale da se razgrađuju i bilo je potrebno 40 dana po jednoj i završeno je tek 2011. godine, nakon čega su izgrađene nove zgrade koje ne prete po zdravlje onih koji žive u njima.

Foto: Google Maps Foto: Google Maps

Osim azbestnih zgrada, na Belim vodama je odlukom Josipa Broza Tita 1948. godine osnovan Vazduhoplovnotehnički institut Jugoslovenske narodne armije, naučnoistraživačka i razvojna institucija u domenu vazduhoplovnih tehnologija. tu je realizovan veliki broj aviona i letelica raznih namena, kao i drugih sredstava naoružanja i vojne opreme. Nakon raspada SFRJ i rasformiranja JNA, ukinut je institut kroz asimilaciju u Vojnotehnički institut kopnene vojske i danas nosi naziv Vojnotehnički institut Beograd.

Danas je on sastavni deo ministarstva dobrane Republike Srbije, akreditovan je od strane ministarstva prosvete, nauke i tehonološkog razvoja i deo je Univerziteta odbrane u Beogradu. Raspolaže sa 22 laboratorije i primarna delatnost mu je istraživanje i razvoj u oblasti odbrambenih tehnologija.

Prošetajte po ulicama Belih voda:

(Marina Bojić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola (Zarkovac)

    6. maj 2016 | 13:43

    Cerak pripada Zarkovu, kao i Filmski grad, Julino brdo, Bele Vode, Rupcine, Banovo brdo (dobilo ime po Matiji Banu)...

  • топлистанадреалиста

    6. maj 2016 | 13:20

    Чуј не знамо!! Како нећеш знат "У Жарково на Беле воде"......све везано за тату генерала, како је то фино објаснио савремени Српски пјесник!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA