STARO SAJMIŠTE USKORO POSTAJE MEMORIJANI CENTAR: Počinje rekonstrukcija centralne kule

Goran Vesić je rekao da je raseljavanjem kule, u kojoj su se do skoro nalazili slikarski ateljei, napravljen veliki korak i da će uskoro biti raspisan tender za njeno renoviranje

  • 3

Gradski menadžer i član Komisije za utvrđivanje programskih sadržaja Goran Vesić najavio je da će uskoro početi rekonstrukcija centralne kule na Starom sajmištu, čime će početi pretvaranje tog dela grada u Memorijalni centar, posvećen žrtvama Holokausta.

STARO SAJMIŠTE VIŠE NIKADA NEĆE BITI ISTO: Rekonstruisanje nekadašnjeg logora počinje sledeće godine

Vesić je nakon obilaska kompleksa zgrada na Novom Beogradu rekao da je raseljavanjem kule, u kojoj su se do skoro nalazili slikarski ateljei, napravljen veliki korak i da će uskoro biti raspisan tender za njeno renoviranje.

- U međuvremenu, raspisaćemo konkurs i za druge paviljone – češki, italijanski i turski. Radi se intenzivno na pripremi zakona o Starom sajmištu, koji će doprineti da brže rešimo imovinsko-pravne odnose - rekao je Vesić.

On je dodao da će, tek kada se to obavi, raditi na izradi projekta Starog sajmišta, u čemu će glavnu ulogu imati gradski arhitekta Milutin Folić, koji će se baviti time kako će to mesto izgledati u budućnosti.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Prvo se radi tender za projekat, a kada se projekat uradi, znaćemo u kakvom je stanju zgrada. Kao što ste videli, ona je čak i sklona rušenju. Moraće prvo da se stabilizuje, pa tek onda rekonstruiše, a to neće biti jeftino - rekao je Vesić.

Gradski menadžer je kazao i da će se projekat finansirati iz budžeta grada i republike, ali i iz međunarodnih fondova.

- Naš cilj je da ovo mesto, koje je bilo koncentracioni logor bude obeleženo kao Memorijalni centar. Ovaj proces će dugo trajati, ali je važno da smo uopšte počeli da radimo, da smo kao društvo našli način da obeležimo ovo mesto, na kome su naši sugrađani ubijeni na svirep način - rekao je Vesić.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Predsednik komisije, episkop Jovan, rekao je da je proces pretvaranja tog dela grada u Memorijalni centar dugotrajan proces.

- Podizanje jednog velikog memorijala traje i po 50, 60 godina. Ništa neće biti urađeno preko noći, ali će biti stalni i konkretni koraci. Naš narod će možda Memorijalni centar podizati i decenijama - rekao je vladika Jovan.

MIHAJLOVIĆ: Staro Sajmište da se pretvori u Memorijalni centar

Ambasador Društva za negovanje uspomene na Holokaust Mihnea Konstantinesku rekao je da će zajedno sa kolegama i ekspertima obići kompleks starog sajmišta kako bi razmotrili kako to mesto može da se neguje. Prema njegovim rečima, Staro sajmište zaslužuje veliku pažnju, a ta organizacija je spremna da pruži svu potrebnu pomoć Vladi Srbije i gradskoj upravi u očuvanju tog mesta, kako bi ono postalo "centralno mesto sećanja na prošlost".

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Na Starom sajmištu bio je koncentracioni logor, najpre za Jevreje, a posle za komuniste, partizane i antifašiste. Staro sajmište je tokom rata bilo na teritoriji tzv. Nezavisne Državi Hrvatskoj, i u njemu je od 1941. do 1945. ubijeno oko 8.000 Jevreja i 32.000 Srba.

Pored predstavnika grada Beograda i IHRA, Staro sajmište su, povodom 10. maja - Dana sećanja na žrtve Holokausta, obišle i strane delegacije, predstavnici Jevrejske opštine Beograd i Saveza jevrejskih opština u Srbiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    10. maj 2016 | 17:07

    GESTAPO JE IZ BEOGRADA JAVIO DA SU JEVREJI ISTREBLJENI HINKIJU -TU SE USAVRILO MASOVNO UNISTENJE JEVREJA GASOM-POSTOJALI SU AUTOBUSI-KAMIONETI U KOJE SE UBRIZGAVAO GAS I JEVREJI SU NOCU VOZENI PO BEOGRADU - MERILO SE VREME ZA KOLIKO CE UMRETI!!!

  • Dole vlada

    10. maj 2016 | 16:59

    Ovo je odavno trebalo da se desi.Ako ova vlast uspe da obavi ovu misiju,sve greške joj opraštam.

  • mister x

    10. maj 2016 | 16:43

    Nista nemam protiv toga ali to je vec trebalo odavnoo da se uradi,Zasto se cekalo 60 god? Ne nisam za to da eto divno podrucje upotrebljava u politicko/emotivne svrhe ,od toga se ne zivi.Treba nesto sto ce drustvo a prije svega pojedinac imati koristi od toga,a vracanja na 1389,1918,1941 ili95 je pogubno kako god okrenete

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA