TESLU SAHRANITI U PORTI HRAMA SVETOG SAVE: Patrijarh predložio Nikoliću premeštanje posmrtnih ostataka srpskog naučnika

Irinej i Nikolić su razgovarali o radovima na obnovi Hrama, a patrijarh je na sastanku izložio i predlog da Tesli bude podignut spomenik

  • 63

Pitanje izmeštanja posmrtnih ostataka slavnog srpskog naučnika Nikole Tesle ponovo je pokrenuto, ovaj put od strane patrijarha srpskog Irineja.

"Teslin vremeplov" u centru Novog Sada (FOTO)

On je, naime, predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću predložio da posmrtni pepeo Nikole Tesle, koji se trenutno nalazi u muzeju, bude sahranjen u porti Hrama Svetog Save.

Irinej i Nikolić su razgovarali o radovima na obnovi Hrama, a patrijarh je na sastanku izložio i predlog da Tesli bude podignut spomenik.

MISTERIJA STATUE NIKOLE TESLE: Ako uključite telefon pored nje, desiće se nešto SJAJNO (FOTO)

U saopštenju iz Nikolićevog kabineta navodi se da su na sastanku analizirane dosadašnje aktivnosti na prikupljanju sredstava za izradu mozaika, kao i pripremnih radnji za postavljanje živopisa u unutrašnjosti Hrama Svetog Save.

Nikolić je istakao da je veoma važno usaglasiti informacije i aktivnosti i utvrditi presek stanja na izradi mozaika.

On je podvukao da je sada ključni momenat da se još snažnije u završne radove uključe domaći privrednici i pojedinci, s obzirom na to da se radi o obnovi simbola jedinstva i duhovnosti srpskog naroda – Hrama Svetog Save.

- Srbija je zahvalna na donaciji Ruske Federacije i pokazanoj želji da se finansira izrada dela mozaika - naglasio je Nikolić.

On je dodao da je veoma važno da te izvođače radova bira ruska strana, a da nadzor sprovede komisija formirana pri Sinodu Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Irinej je naglasio da je Hram Svetog Save mesto duhovnog okupljanja Srba i podvukao da je veoma važno da se svi ujedinimo u njegovoj obnovi, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beba

    30. maj 2016 | 19:07

    Osravite Teslu tamo gde je, promociju hrama trazite na drugih strani

  • Jeretik

    30. maj 2016 | 18:53

    Pope drz' se ti dalje od nauke i naucnika , ko i dosad .

  • Marko

    30. maj 2016 | 18:55

    Mislim da ne treba mesati veru i nauku. Postujem i jedno i drugo podjednako. Tesla je bio veliki naucnik i mislim da treba da bude u muzeju. Imam osecaj da patrijarh ovim zeli da napravi turisticku atrakciju sto je pogresno. Da je Tesla mogao da bira pitanje da li bi zeleo da tu bude sahranjen sahranjen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA