Beograd pristupio najvećoj svetskoj klimatskoj inicijativi

- Građani će to moći da vide kada nam ulice i reke budu čistije, kada nam fasade budu obnovljene a krovovi zeleni, i kada računi za grejanje budu niži - rekao je Siniša Mali

  • 7

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpisao je danas dokumente kojima Grad Beograd pristupa Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju (Covenant of Mayors for Climate and Energy) i Pariskom pozivu na akciju (Paris Pledge for Action).

STIGAO NOVI UREĐAJ za merenje tačnih podataka o STEPENU ZAGAĐENJA VAZDUHA U BEOGRADU

Gradonačelnik je izjavio da je Grad Beograd pristupanjem ovim inicijativama pokazao privrženost borbi protiv klimatskih promena, zaštiti životne sredine i efikasnom korišćenju energije.

BESPLATNE ČLANSKE KARTE ZA PREDŠKOLCE: Sporazumom Biblioteke grada i predškolskih ustanova deca dobila besplatno učlanjenje

- Beograd se za ove ciljeve bori na tri fronta. Prvi su mere predviđene planom zaštite životne sredine, usvojenim prošle godine, gde sprovodimo niz mera predviđenih tim programom i akcionim planom, koje su lokalnog karaktera. Drugi su veliki projekti javno-privatnog partnerstva za deponiju u Vinči i za postrojenja za preradu otpadnih voda, čijom realizacijom ćemo kao grad doprineti ispunjenju preko 50 odsto pristupnih ciljeva iz poglavlja 27 na nacionalnom nivou. On je još dodao:

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Treći su različite inicijative međunarodnog karaktera, poput ove dve, ali i Programa UN za efikasnost i Akcelerator efikasnog zgradarstva, kojima ćemo pristupiti u narednim danima, čime se Beograd stavlja na svetsku mapu naprednih metropola - istakao je Mali.

Gradonačelnik je dodao da će ispunjenje ovih ciljeva postati vidljivo jako brzo.

- Građani će to moći da vide kada nam ulice i reke budu čistije, kada nam fasade budu obnovljene a krovovi zeleni, i kada računi za grejanje budu niži - rekao je Siniša Mali.

BEOGAD grad, panorama grada, noćni gradski pejzaž

Sporazum gradonačelnika je najveća svetska klimatska inicijativa, kojom se preko 6.000 potpisnica obavezalo da će do 2030. godine smanjiti štetne emisije za 40 odsto. Ovom inicijativom lokalne vlasti preuzimaju ciljeve koji su ustanovljeni na nivou EU u oblasti zaštite životne sredine, bez obzira na to da li se nalaze u državama članicama ili ne.

Pariski poziv je politička inicijativa pod okriljem UN konferencije za klimatske promene, kojom se potpisnice obavezuju da će preduzimati konkretne korake kako porast temperature usled klimatskih promena ne bi prešao dva stepena Celzijusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gazda_Rajko

    5. jun 2016 | 16:37

    Važno da je on u Parizu!!

  • Zoran

    6. jun 2016 | 21:04

    Grejanje će biti jeftinije kada se izvrši obračun između kupljenih i isporučenih kwh godišnje. Paušalnom naplatom svaki korisnik je godišnje kupio 194,93 kwh/m2 stana dok je isporučeno upola manje t.j. 96,0166 kwh/m2 god. Tako stan od 60 m2 je platio 11.695,8 kwh a isporučeno je 5.7615934,8 kwh/m2 stana što po pro kwh. Zadržano je ne prikazivanjem OBRAČUNA 5.934,8 kwh plaćenih što po prodajnoj ceni od 7,57 din/kwh =44.926,43 din. Infostan treba da izvrši OBRAČUN.

  • Tanja

    5. jun 2016 | 16:11

    A onda su se Ivica i Marica probudili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA