CAREVI: Podržite mlade crtače grafita da OSLIKAJU SVE ŠKOLE NA NOVOM BEOGRADU!

- Izabrali smo ovu opštinu jer smo tu odrasli, igrali se, školovali, a danas tu živimo i stvaramo kao grupa umetnika - rekli su crtači grafita

  • 7

Projekat ''Sunrise'' ima za cilj da oslika što više fasada osnovnih škola na Novom Beogradu zajedno sa njihovim đacima. Ideja i ime projekta nastali su dok su crtači grafita kao mlađi ocrtavali razne delove u svom kraju, uglavnom uveče, a sutradan se hvalili u društvu kako je "osvanuo" još jedan grafit na nekom zidu. 

GRAFITE NE VOLE, ALI KALEMEGDAN IH OSTAVLJA BEZ DAHA: Kako strani turisti vide Beograd sa brodova?

Novi Beograd je opština sa najviše stanovnika pa time i opština sa najviše osnovnih škola. Veliki broj fasada tih škola je ižvrljan ili jednobojno okrečen u sivu, belu ili neku drugu boju, i nije adekvatna predstava ustanove koja treba da odiše mladalačkim duhom i pozitivnom energijom i budi radoznalost, želju za znanjem, stvaranjem, učenjem i ciljem da privuče, a ne odbije najmlađe.

Kolektiv koji je sastavljen od desetak umetnika, skulptora, slikara, ilustratora, grafičkih i industrijskih dizajnera i scenografa i uličnih umetnika, došao je na ideju da unese boje na fasade škola koje su bezlične i dosadne.

- Izabrali smo ovu opštinu jer smo tu odrasli, igrali se, školovali, a danas tu živimo i stvaramo kao grupa umetnika. Do sada smo obišli nekoliko škola i odabrali tri koje su adekvatne za našu viziju. U jednoj smo popričali sa direktorkom i reakcije su više nego pozitivne, nakon što smo izneli naš predlog. Verujemo da će tako biti i sa ostalim školama. Ideja je da ceo objekat bude bukvalno presvučen u boje, slike i paterne. Neka bojenje počne - rekli su mladi umetnici.

Foto-ilustracija: Flickr/glocalproject Foto-ilustracija: Flickr/glocalproject

Za lepši Voždovac: UKLANJANJE GRAFITA U NASELJU STEPA STEPANOVIĆ (FOTO)

Njihova ideja ima za cilj da se uz pomoć đaka revitalizuju škole, a njihovo aktivno učešće je od ključnog značaja za ovaj predlog, jer će od mladih dana početi direktno da utiču na svoju okolinu.

- Uticaj na širu zajednicu bio bi dugoročan, svaki doprinos obrazovanju narednih generacija je investicija u budućnost. Očekujemo da deca učestvujući u primeru samoinicijative, vide da je moguće uraditi velike stvari, i da su im jedina ograničenja mašta i volja - rekli su umetnici, i dodali da su oni ekipa koja želi da unese promenu u okruženje u kojem živi i stvara, i da podstakne i druge, mlađe i starije da čine isto. Takođe, cilj ovog projekta je da se kroz umetnički izraz pokaže da postoji inicijativa i želja da se nešto promeni na lokalnom nivou i da se može poboljšati okruženje u kojem živimo, na bilo koji način.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    7. jun 2016 | 19:15

    Sto bih dao podrsku ovome? Pa evo u mom gradu su to uradili, i blago receno ozgleda odvratno. Bez ikakvog smisla, nabacane boje, grafiti nisu uvredljive prirode, moze se reci da su umetnicki orijentisani, ali majke mi, nista odvratnije nisam video. Kao smetliste da gledam a ne skolu. Skola treba da bude uredjena, pedantna i to o necemu treba da govori drugima koji prodju pored nje, a ne ofarbana bez ikakvog smisla.

  • Texasm86

    7. jun 2016 | 19:52

    Pa dajte podrsku i kucu da vam isaraju

  • Groficaofica

    7. jun 2016 | 19:04

    Podrska

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA