≫ 

OTIŠLI SMO BEZ PAPIRA NA ŠALTER: Evo šta smo zatekli i kako smo se tamo proveli (FOTO) (VIDEO)

- Nov sistem neće uticati na smanjenje gužvi, samo se olakšava građanima da ne gube vreme, prebacuje se ta obaveza na državni organ sa kraćim rokovima, jer je sve povezano - rekla je načelnica Uprave gradske opštine Novi Beograd Emilija Bjeletić

  • 19

Nakon što je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo da više nije dužnost građana da pribavljaju izvode iz matične knjige rođenih, venčanih i umrlih - ekipa portala Telegraf.rs posetila je Opštinu Novi Beograd i MUP Novi Beograd kako bismo videli kako primena ovog zakona deluje u praksi.

DA, OD DANAS IDEMO BEZ PAPIRA NA ŠALTERE: Evo šta to STVARNO znači i koliko će nas KOŠTATI! (FOTO)

Razgovarali smo sa načelnicom Uprave gradske opštine Novi Beograd Emilijom Bjeletić, koja nam je potvrdila da građani od danas nisu u obavezi da pribavljaju dokumenta koja se mogu pribaviti iz službenih evidencija koje propisuje zakon.

ISTORIJSKI DAN ZA SVE SRBE: Od danas, bez papira na šaltere!

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

- Danas su stupile tri odredbe Zakona o ustavnom postupku. Od danas, kada građanin podnese zahtev da bi ostvario neko pravo u upravnom postupku, nije u obavezi da pribavlja tu vrstu dokumentacije, već to treba da čini državni organ. Rokovi su kratki, do 15 dana, i svi organi treba da budu spremni za međusobnu razmenu tih podataka iz službenih evidencija. Time će se olakšati i ubrzati i sâm upravni postupak, a građani neće morati da plaćaju razne takse, da gube vreme na pribavljanje dokumentacije koja je neophodna za dokazivanje i odlučivanje o činjenicama u upravnom postupku.

Zanimalo nas je i da li će se ovom primenom smanjiti gužva.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

- Nov sistem neće uticati na smanjenje gužvi, samo se olakšava građanima da ne gube vreme, prebacuje se ta obaveza na državni organ sa kraćim rokovima, jer je sve povezano - rekla je Bjeletićeva.

Dodala je da će pribavljeno državljanstvo ili krštenica važiti zauvek.

Građani su ipak stajali u redu i čekali izvode iz matične knjige rođenih. Zato smo želeli od njih da saznamo jesu li čuli za primenu novog Zakona o ustavnom postupku.

- Ako mislite da se izvodi iz matične knjige rođenih i državljanstvo ne vade, to je tačno, a izvod iz matične knjige umrlih se vadi još uvek. Čula sam to jutros na televiziji, ali znam za to već mesec dana - kaže Jadranka Miljković (58), jedna od onih koja je čekala u redu.

Maja Marković (58) rekla je da nije čula da joj ne trebaju krštenica, državljanstvo i ostali papiri iz službene evidencije.

- Došla sam ovde da bih podnela zahtev za otvaranje firme, a angažovala sam advokata da bih videla šta mi treba od dokumentacije - rekla je Maja Marković (58), Beograđanka koju smo intervjuisali u Opštini Novi Beograd.

- Pre desetak dana sam pročitala u dnevnim novinama da više ne moramo da skupljamo papire i plaćamo takse, a došla sam radi zahteva za overu dokumentacije - otkriva nam Jasna Mijajlović (44).

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

U želji da saznamo da li je danas bilo onih koji su došli da izvade dokaz o državljanstvu, otišli smo u MUP Novi Beograd i u razgovoru sa službenicom, koja je iz opravdanih razloga želela da ostane anonimna, saznali da je gužva za nijansu manja, ali da i danas ljudi dolaze zbog izdavanja uverenja o državljanstvu i da zna da je zvanično stupio na snagu zakon, ali da nemaju detaljne instrukcije za rad.

Ostaje da vidimo koliko će vremena biti potrebno kako bi se i građani i država uhodali u novi sistem rada.

Pitali smo sugrađanku koja je čekala na šalteru, Jadranku Miljković da li je upoznata sa novinama i evo šta nam je rekla:

Pozivamo vas da u komentarima podelite sa nama vaša iskustva sa šaltera.

(S. Vasić/T. Milanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eva

    8. jun 2016 | 21:00

    O čemu pričate...danas je moja drugarica išla za novu l.k...i naravno da je morala da ima sve papire...ova država i zakoni luda kuća...

  • Car Murat

    8. jun 2016 | 19:40

    Nek se menja šta god hoćeš, kod nas bez gužvi ne može, takav je sistem, propala država. Najpre su nam govorili kada se službe kompjuterizuju neće biti gužvi, I neće se čekati za dokumente, medjutim, kod nas je sve gore, brže se radilo ručno nego kompjuterski.

  • Neko treci....

    8. jun 2016 | 20:55

    Otisli danas da izvadimo pasoše i lične karte u mup ispostavi u Lestanima/Vinci kazu to kod njih ne vazi!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA