Ove slike viđate svaki dan, a evo šta one STVARNO znače (FOTO) (VIDEO)

Stižu nam slike iz čitavog sveta na kojima su ljudi koji zajedno večeraju. Evo ko su oni, zašto to rade, i koliko im taj obred znači

  • 5

Islamska zajednica Srbije u saradnji sa istanbulskom opštinom Bajrampaša, organizovala je sinoć u Beogradu prijateljsku Iftar večeru povodom Ramazana.

Iftar, koji u bukvalnom prevodu znači "doručak", predstavlja večernji obrok za vreme islamskog meseca Ramazana, odnosno obed koji se uzima prvi u sumrak, neposredno nakon što se Sunce skloni sa nebeskog svoda.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Inače, ovim obrokom se završava dan posta, a najčešće se obavlja uz večernju molitvu akšam-namaz ili magrib.

Akšam-namaz je četvrti od pet propisanih obaveznih molitvi koje muslimani svakodnevno obavljaju, a njegovo vreme se različito tumači u različitim islamskim pravcima, ali su svi saglasni za vreme početka akšam namaza i smatraju da je to vreme kada Sunce potpuno nestane sa horizonta, ali se razilaze u vremenu kraja namaza.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Iftar je jedan od značajanijih krakteristika u mesecu Ramazana i često se obavlja u sklopu zajednice, gde se okuplja veći broj osoba kako bi zajedno okončali dan posta. Započinje se odmah nakon nastupanja vremena akšama. Tradicionalno, on se započinje jedenjem tri ploda datule (urme), je se to smatra dobrim običajem.

Mnogi islamski vernici smatraju da je za vreme posta veoma dobar običaj nahraniti siromašne i ponuditi im Iftar, a na samom početku Iftara, muslimani izgovaraju sledeću molitvu:

- O Alahu, postio sam u Tvoje ime, verujem u Tebe, oslanjam se na Tebe i mrsim se Tvojom hranom.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Svaki namaz, pa tako i ovaj akšam namaz se završava pozdravom, tako što vernik okrene glavu na desnu stranu i izgovori "Salamu alejkum ve rahmetulah", a zatim okrene glavu na levu stranu i izgovori to isto.

Inače, Iftar se održava širom sveta, a Sadikl Kan prvi nedavno izabrani gradonačelnik Londona koji je musliman, najavio je da će se pridržavati pravila ramazanskog posta i da će tokom ovog svetog meseca održavati iftare širom Londona.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Džaja

    10. jun 2016 | 19:13

    kad se prvi put pomenuo u tekstu aškam-namaz, mislio sam da je to neka pašteta koju jedu kad zađe sunce.

  • Bokibinsr

    10. jun 2016 | 21:11

    I posle smo mi Srbi losi prema Muslimanima!Ajde mi u Pazaru da prosetamo sa popovima za neki Pravoslavni praznik?Da vidis kako bi prosli.

  • Sandra

    13. jun 2016 | 08:26

    Zar iftar nije večera?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA