≫ 

Heroji sa Košara dobijaju SPOMENIK!

Pre tačno 17 godina završili su jednu od najvažnijih i najtežih borbi - za svoju državu. Od tada se bore da ne padnu u zaborav i da njihova dela zapamte generacije koje dolaze

  • 9

Na Pravnom fakultetu u Beogradu obeleženo je 17 godina od završetka borbe oko karaule Košare na Kosovu i Metohiji. Prisutni su se podsetili heroja koji su 1999. godine 65 dana branili granicu tadašnje Jugoslavije od terorista. Više od deceniju i po kasnije najavljeno je i podizanje spomenika herojima sa Košara.

(VIDEO) PROGOVORIO VOJISLAV, NAJMLAĐI HEROJ SA KOŠARA: Albanci se i dalje plaše karaule jer tamo čuju srpskog vojnika

Pre tačno 17 godina završili su jednu od najvažnijih i najtežih borbi - za svoju državu. Od tada se bore da ne padnu u zaborav i da njihova dela zapamte generacije koje dolaze.

RATNI HEROJ SA KOŠARA ŽIVI U BEDI: Državi dao oko i sedmoro dece, a od nje dobio medalju i NIŠTA VIŠE!

- Vama, draga omladino, ne mogu rečima objasniti kakva je to vojska bila. Ono na šta smo i dalje ponosni je kada gledamo vas, omladinu, kada gledamo decu, srećni smo jer možemo bar da mislimo da smo jednim delom zaslužni što su se ta deca rodila - ističe učesnik borbi na Košarama Voislav Vukašinović, a prenosi RTS.

Printskrin: Youtube/RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal Printskrin: Youtube/RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal

Devetog aprila iznenada napadnuti, deset dana kasnije reorganizovani, branili su granicu Jugoslavije i odbranili je od više od 5.000 vojnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, albanske vojske i vazdušnih napada NATO-a. Oko 1.200 vojnika predvodio je komandant Ljubinko Đurković.

- Ta junačka borba vođena prsa u prsa, herojskim i viteškim odnosom svakog pojedinca je doprinela da se zauzmu određeni položaji i vitalni objekti i da se ne dozvoli strateško iznenađenje NATO snaga, odnosno neprijatelja koji je kidisao na našu otadžbinu - kaže komandant operacije "Košare" Ljubinko Đurković.

Većina vojnika graničara bili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka – imali su 18 ili 19 godina.

- Zemlja ima takve heroje kakvi su oni, deca koja su nesebično dala život za našu zemlju. Naravno da mi to ne smemo da zaboravimo, i da ne smemo nikako da podlegnemo da bilo ko i bilo kada i na bilo koji način nas natera da mi potisnemo u zaborav ono što je deo naše istorije. Kad god smo potiskivali u zaborav određene stvari, to nam se uvek obijalo o glavu - napominje prof. Dušan Tomić sa Fakulteta bezbednosti.

U višemesečnim borbama na Košarama pognulo je 108 vojnika, a 256 je povređeno. Sa granice Srbije i Albanije povukli su se 14. juna 1999. posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma i prekida NATO agresije na Jugoslaviju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VukBgd

    15. jun 2016 | 19:39

    "Na humkama u tudjini, neće srpsko cveće nići. pozdravite otadžbinu, poljubite rodnu grudu." Srbi narod najjhrabriji i naplemenitiji! Večna slava paloj braći!

  • srbin

    15. jun 2016 | 18:53

    Vecno vam hvala junacine naše!!!!!! Bog nek dušu prosti one koje nisu sa nama!!!! Na slaviji trg treba njima da posvetimo i vecno da ih se secamo!!!!!

  • Nikolas

    15. jun 2016 | 17:08

    17 GODINA POSLE RATA POD VLASCU DEMOKRATA NIJE BILO POPULARNO NI DOZVOLJENO RECI DA SE NEKI SRBIN BORIO PROTIV NATO OKUPATORA !!! TO SU BILI DU.E UVLAKACI ZAPADNI I NATOa - FALA BIGU TO JE PROSLOST -DOSLI SU ONI KOJI VOLE SRBIJU A NE SAMO SVOJE DZEPOVE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA