Liturgijom i litijom gradskim ulicama obeležen Spasovdan (FOTO)

Liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi služio patrijarh srpski Irinej. "Nije reč samo o hrišćanskom prazniku, već o prazniku za čitav grad", navode u gradskoj Skupštini

  • 1

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i tradicionalnom litijom centralnim ulicama, Beograd obeležava svoju slavu - Spasovdan.

Liturgiju je služio patrijarh srpski Irinej, a od 11 sati krenula je litija ulicama Beograda.

Među brojnim građanima u litiji su bili i patrijarh srpski Irinej, gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas, predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić, princ Aleksandar Karađorđević...

Litiju je predvodilo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve noseći ikone i znamenja crkve i Beograda, a prisutni su bili i pripadnici Vojske Srbije i policije.

Uz oglašavanje zvona sa svih gradskih i prigradskih crkava, litija je krenula iz Admirala Geprata, ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija, gde je održana prva molitva.

Litija će dalje nastaviti Knez Mihailovom, Pariskom i Sime Markovića gde je održana druga molitva, a zatim Pop Lukinom, Brankovom, Kraljice Natalije i Dobrinjskom, da bi u ulici Admirala Geprata bila održana treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

U Skupštini grada oko 13 sati, u prisustvu domaćina slave, zamenika predsednika Skupštine grada Zorana Alimpića, upaljena je sveća i kandilo, a kasnije u toku dana će biti priređen i svečani prijem.

Kako je predviđeno, od 20 sati će u Vaznesenjskoj crkvi biti održan koncert duhovne muzike.

Grad Beograd slavi Spasovdan, sa prekidima, duže od šest vekova a, kako je rekao Alimpić, to nije samo hrišćanski praznik, već praznik za čitav grad.

Od 11 do 14 sati, za vreme prolaska litije, bile su zatvarane za saobraćaj pojedine ulice.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA