≫ 

IRENA VUJOVIĆ, PREDSEDNICA OPŠTINE SAVSKI VENAC: Moja vrata će biti otvorena za sve građane

- Nedostatak sredstava mnogo puta je samo izgovor za nerad ili nesposobnost. Očekujem od svog tima da radi vredno, a ja ću se potruditi koliko mogu da im budem primer i da građani rezultate našeg rada vrlo brzo osete

  • 14
Irena Vujović Foto: Milena Đorđević

Irena Vujović, nova predsednica opštine Savski venac, preuzela je upravljanje "srcem Beograda" 4. juna 2016. godine, okončavši dve decenije vlasti DS u ovom elitnom kraju glavnog grada. Za četiri godine, u junu 2020, kada Irena bude svodila račune građanima, ali i vrhu SNS, Savski venac neće ličiti na opštinu koju je počela da vodi tog 4. juna. Beograd na vodi, najveći projekat u Srbiji još od izgradnje Novog Beograda, zavladaće priobaljem grada i ove opštine, biće izgrađena nova infrastruktura, novi biznisi, ceo jedan novi grad u gradu. Irena će imati privilegiju, ali i veliku obavezu, da bude na čelu opštine u vreme ove velike transformacije i verovatno najvažnijem periodu u njenoj istoriji. O svojim planovima za upravljanje Savskim vencem, o onome što je zatekla kad je preuzela funkciju, i o obavezi koju ima, za Telegraf govori Irena Vujović.

Koji su najveći izazovi koji stoje pred vama u narednom periodu, kad je reč o upravljanju opštinom Savski venac?

- Ono o čemu ja prevashodno razmišljam, to su građani, njihove želje, kako da omogućim da se uslovi njihovog života poprave i da oni žive bolje. To je i izgradnja infrastrukturnih objekata, ali i rešavanje nekih malih stvari koje njima puno znače, poput postavljanja semafora ili sređivanja fasada. Kada kažete izazovi, to može da zvuči kao nešto što je nemoguće ostvariti, a sve je moguće kada se ima dobra volja i kada se organizujete na pravi način. Nedostatak sredstava na koji se danas svi žale mnogo puta je samo izgovor za nerad ili nesposobnost. Očekujem od svog tima da radi vredno, a ja ću se potruditi koliko mogu da im budem primer i da građani rezultate našeg rada vrlo brzo osete.

Zašto su građani dali poverenje SNS-u u opštini Savski Venac, posle decenija na vlasti onih koji su danas u opoziciji?

- Mnogo toga u opštini Savski venac ne funkcioniše kako treba. Građani su pokušavali da na to ukažu godinama, ali bivša vlast sem praznih obećanja nije mnogo uradila da se njihovi problemi reše. Puno je bilo obećanja, građani su čekali na njihovo rešavanje, ali izgeda da su izgubilli svaku nadu i zato su glasali za listu "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje". Glasali su za promene, za vlast koja će biti na usluzi građanima i koja će rešavati njihove probleme. Ukazana mi je velika čast, ali i velika odgovornost i obaveza prema građanima koji su odabrali našu viziju za budućnost. Zato je na nama da pokažemo da smo drugačiji, da nam je na prvom mestu rešavanje problema građana, a ne sopstveni džep, kao prethodnoj vlasti. Uradićemo sve da građani brzo uvide da nisu pogrešili kada su na izborima zaokružili SNS kao svoj izbor.

Rekli ste da ćete redovno razgovarati sa sugrađanima. Možete li nam reći kada će građani imati priliku da razgovaraju s vama, imate li već neke termine?

- Rekla sam u svojoj prvoj izjavi posle izbora na ovo mesto da će moja vrata uvek biti otvorena za građane opštine Savski venac. Ne želim da budem predsednik Opštine koji je izolovan od svojih građana, već želim da građani sami vide šta i kako radimo, zbog čega ćemo moji saradnici i ja redovno razgovarati sa našim sugrađanima. Vrata predsednika Opštine biće otvorena za sve koji imaju neki problem, predlog, sugestiju. I tako će biti. Očekujem da ćemo vrlo skoro, mislim do kraja nedelje, imati termine koji će biti istaknuti na oglasnim tablama i sajtu naše opštine.

 

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Kažete da ste zatekli opštinu u velikim problemima, posle 20 godina vlasti DS. Gde su tačno, po vašem mišljenju, načinjeni najveći propusti u upravljanju opštinom?

- Moram reći da sam razočarana načinom na koji se dosadašnja opštinska vlast odnosila prema ovoj opštini. Poslovalo se bez jasnih kriterijuma i procedura, pre svega na štetu građana, ali i budžeta Opštine. Takođe, postoji i puno stvari u koje nije ulagano i zato ova centralna gradska opština izgleda potpuno zapostavljeno. Najveći propusti se upravo ogledaju u tome da su mnogi projekti, koji su mogli da utiču na poboljšanje života građana Savskog venca tavorili, da se nije ništa radilo godinama. Taj nerad se vidi na svakom koraku i mi ćemo pokušati vrlo brzo da to izmenimo. Već se radi na uređenju zelenih površina i dečjih igrališta, raščišćavanju divljih deponija, sakupljanju inicijativa građana na koje niko nije godinama obraćao pažnju. Sledi i obimnija rekonstrukcija fasada. Osim manjih projekata, koji su važni za svakodnevni život, za žitelje Savskog venca, kao i za sve Beograđane, bitne su i velike investicije i neke od njih će biti realizovane zahvaljujući Gradu Beogradu, odnosno javno komunalnim preduzećima koji se nalaze u sistemu. Rekonstruisaće se Senjačka pijaca, koja će biti jedna od najlepših u gradu. Pijačni kompleks buduće pijace prostiraće se od ulice Koste Glavinića do Bulevara vojvode Mišića i posebna pažnja biće posvećena parternom uređenju, koji će biti opremljen pešačkim stazama, rampama, zelenilom i urbanim mobilijarom za nesmetano kretanje. Od velikog značaja za stanovnike Savskog venca je i izgradnja novih parking mesta, gde svakako moram pomenuti projekat garaže duž cele ulice Kneza Miloša čija realizacija uskoro počinje.

Odrasli ste na opštini Savski Venac. Šta ste, kao devojčica, najviše voleli na svojoj opštini, a šta ste najviše mrzeli?

- Jeste, odrasla sam na ovoj opštini i za taj prostor vežu me najlepše uspomene iz detinjstva. A znate već, kada se vratite u to vreme, sve gledate dečjim očima i sve vam je lepo. Sve gledate ružičasto. Tako i ja, kad se vratim u ono vreme, ređaju se slike srećnog detinjstva, drugara iz škole i te neke kreativnosti koja mi je bila svojstvena. Danas bih mogla da navedem mnogo stvari koje mi smetaju, ali pre svega su to oronule fasade koje pokvare izgled svake ulice ma koliko ona bila lepa i čista. I to je ono što će se menjati, a kao što sam rekla tu je potreban pre svega dogovor stanara i dobra organizacija.

Savski Venac je opština sa najstarijim stanovništvom u Srbiji. Šta konkretno planirate da uradite za najstarije sugrađane?

- Prvi koraci nove vlasti na opštini biće usmereni ka najstarijim stanovnicima. Savski venac je opština sa najstarijim stanovništvom u Beogradu, zato moramo posebnu pažnju da posvetimo njima. To će se ogledati u svakodnevnoj brizi, organizaciji i uređenju klubova u kojima će moći da se druže i razmenjuju iskustva. Trudićemo se da unapredimo kvalitet njihovog života kroz stalne aktivnosti koje ćemo kao Opština podržavati. Pre svega mislim na izlete, škole jezika i računara, kao i raznih vidova rekreacija jer upravo to su one stvari sa kojima su nam se obraćali sugrađani da im je nedostajalo u prethodnom periodu. Radićemo i na unapređenju vaninstitucionalne zdravstvene zaštite starih, pre svega kućne nege.

 

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Šta sve planirate da uradite u oblasti obrazovanja, zdravstva, kulture?

- Plan je da u naredne četiri godine popravimo stanje u obrazovanju, zdravstvu, kulturi i sportu. To neće biti lako, jer godinama je malo rađeno ili ništa, pa su školski objekti u lošem stanju, mnogo toga nedostaje i mi ćemo u saradnji sa Gradom pokušati da sve ono što nije urađeno obnovimo. Posvetićemo pažnju i nagrađivanju i obezbeđivanju najboljih uslova za razvoj naše najtalentovanije dece. Posebnu pažnju ćemo posvetiti bezbednosti dece oko škola, ali i sređivanju dečjih igrališta, kako bi više vremena provodili napolju, a ne ispred kompjutera. Zalagaćemo se da sve škole i vrtići budu pokriveni i video nadzorom.

Tako ćemo raditi i u oblasti zdravstva: trudićemo se da popravimo kvalitet zdravstvene zaštite i učinimo je dostupnijom za sve građane. Kao lokalna samouprava maksimalno ćemo podržati primarnu zdravstvenu zaštitu u smislu organizacije rada i pomoći u opremanju, a sve zarad što dostupnije i jednake zdravstvene zaštite svim građanima Opštine, bez obzira da li su pokretni, polu-pokretni ili nepokretni. Pokazaćemo odgovoran odnos prema svojim građanima jer pored maksimalne dostupnosti zdravstvene zaštite pružaće se medicinske usluge u kućama, naravno sve one koje su moguće. Vreme od momenta postavljanja dijagnoze do momenta pružanja usluge biće skraćeno, a članovima porodice i ljudima koji brinu o njima omogućićemo što veću efikasnost i komfor.

Organizovaćemo više festivala, besplatnih programa i radionica edukativnog karaktera u Kulturnom centru „Majdan", za decu koja pohađaju osnovnu školu na Savskom vencu. Veliku pažnju posvetićemo očuvanju kulturno-istorijskih spomenika na našoj opštini.

Najavili ste da ćete se intenzivno baviti brigom o trudnicama, porodiljama i deci. Šta novo možemo da očekujemo ovde?

- Dok sam obavljala funkciju pomoćnika gradonačelnika Beograda, moja zaduženja su bila vezana za oblast društvenih delatnosti, upravo za trudnice, porodilje, decu, ali i rodnu ravnopravnost i uspostavljanje balansa između zaposlenosti žena i muškaraca. Trudićemo se da u opštini Savski venac radimo na ovim pitanjima, da napravimo i bolji ambijent za decu i omladinu, da stimulišemo porodilje i bebe. Pojačaćemo polivalentnu patronažnu službu, a to znači da će mlade majke i porodilje imati što bolju i dostupniju pomoć, ne samo u prvim danima po dolasku iz porodilišta kući, nego u kontinuitetu do prve godine bebinog života kroz savetodavnu ulogu i po potrebi posetu stručnih lica.

Spomenuli ste, bili ste pomoćnica jednog od najuspešnijih gradonačelnika Beograda. Kakvo iskustvo nosite sa tog posla?

- Biti deo tima na čelu sa gradonačenikom Sinišom Malim, raditi sa ljudima koji su potpuno posvećeni svom poslu i koji u tom poslu ostvaruju izvanredne rezultate, stvarno je privilegija. Bila sam na mestu pomoćnika gradonačelnika Beograda koji je stvarno jedan od najuspešnijih, a to nije moje subjektivno mišljenje već rezultati govore sami za sebe. Moja iskustva su takva da smo uvek radili kao tim, da se poštovalo mišljenje svakog od nas i da smo trudom i radom pokušavali da menjamo Beograd na bolje, da on postane grad kranova. I Beograd to zaista jeste. Zato sam ponosna što sam bila deo tog uspešnog tima i sigurna sam da će i u budućnosti tako biti. Moram da istaknem da je sasvim izvesno da će saradnja grada Beograda, gradonačelnika Siniše Malog i opštine Savski venac biti na višem nivou, koji će biti znatno vidljiviji i da će građani to osetiti u smislu poboljšanja kvaliteta života.

 

Foto: beograd.rs Foto: beograd.rs

Najavili ste dovođenje investitora u opštinu. Kako mislite ovo da učinite?

- Mnogo je načina da se to ostvari. Potrebno je da se osmisle projekti koji će biti interesantni za investitore, a to ne mora uvek da bude neki "veliki biznis". To mogu da budu mali preduzetnici kojima će opština pomoći da otvore svoje firme, a onda se posao razvija dalje. Projekti su ono što interesuje investitore, oni se uvek vezuju za proizvod i njegovo tržište. Prateći aktuelne probleme preduzetnika, Grad Beograd, gradske opštine i Privredna komora Beograda su izradili platformu za preduzetništvo. Kroz nju je predviđeno da se znatno pojednostavi procedura preduzetnicima na opštini kojoj pripadaju ili na kojoj žele da posluju. Opština Savski venac je prošle nedelje potpisala Sporazum o saradnji sa Privrednom komorom Beograda i sporazumom je predviđeno otvaranje šaltera za privrednike u opštini Savski venac. Tokom jula meseca šalter će i zvanično početi sa radom. Ovo je velika stvar, naročito kada govorimo o opštini Savski venac na kojoj se nalazi jako veliki broj registrovanih privrednika, uz tendenciju povećanja. Posebnu pažnju ćemo posvetiti i start-ap privrednim društvima kojima će biti omugućene odgovarajuće obuke i kursevi.

Što se investitora tiče, potrudićemo se da unapredimo uslugu i budemo efikasniji kada govorimo o proceduri za podnošenje zahteva u postupku izdavanja elektronskih dozvola. Iako je nadležno ministarstvo omogućilo građanima sve potrebne informacije putem sajta, uočeno je da građani žele direktni kontakt sa matičnom opštinom. Iz tog razloga osnivanje uslužnog centra za pomoć investitorima je ideja koja će se uskoro realizovati.

 

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Beograd na vodi je velika šansa za opštinu Savski Venac. Kad ovaj projekat bude zaživeo, kakav će benefit od ovoga imati opština Savski Venac, tj. koliki „deo kolača” očekujete od novca koji će tu cirkulisati?

- Ponosna sam što se upravo na Savskom vencu odvija najveći projekat u našoj zemlji i ovom delu Evrope - Beograd na vodi, zahvaljujući kome će turistički potencijal naše Opštine i Grada biti nemerljivo uvećan. Beograd na vodi je značajan zbog toga što će zaposliti građevinsku industriju, razviti turizam, hotelijerstvo, ugostiteljstvo, trgovinu, pokrenuti sveukupnu privredu Srbije i otvoriti na hiljade novih radnih mesta. Ovo je projekat od nacionalnog značaja i treba da bude spona za razvoj i unapređenje opštine, a na nama ostaje da iskoristimo snagu ovog projekta. Zahvaljujući premijeru Aleksandru Vučiću, višedecenijski san o silasku Beograda na reke napokon će biti ostvaren. I da ga citiram – pobeđuju samo znanje, moral, rad i politika koja se zasniva na rezultatu, a ne na čarobnom štapiću. I upravo to će biti okosnica našeg rada u Opštini Savski venac.

Prokop je još jedan veliki projekat na teritoriji vaše opštine. Može li okruženje Prokopa, kad on bude završen, da bude još jedan veliki podsticaj budžetu opštine?

- To je još jedan veliki projekat koji je decenijama stajao i propadao. Svima je dobro poznato i oživljavanje ovog projekta u 2016. godini, kada je konačno puštena u rad Železnička stanica Beograd centar, i to je svakako veličanstven objekat koji nastavlja da se gradi. Naravno da će, kada bude u potpunosti završen, to biti podsticaj budžetu opštine Savski venac.

 

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Šta planirate da uradite sa Topčiderskom rekom?

- Problem zagađenja Topčiderske reke je decenijski i uradićemo sve da se to pitanje reši. U saradnji sa Gradom, naravno, jer to je važno ne samo za našu opštinu već za ceo grad. Direkcija za građevinsko zemljište pokrenula je javnu nabavku za uređenje celog korita Topčiderske reke da bi se rešio problem zagađenja. Taloženje mulja iz Topčiderske reke u Čukarički rukavac je urgentni problem koji postoji više godina i decenija.

Bili ste u vrhu gradske vlasti i sarađivali ste sa predstavnicima opština. Sad ste na drugoj strani. Ima li u toj saradnji prostora za unapređenje?

- U svom dosadašnjem radu uverila sam se da Grad čini sve da građani, bilo da žive u centralnim opštinama ili takozvanim prigradskim, imaju iste uslove za život. Grad je na sve njih gledao kao na jednake i nije pravio razliku. Dakle, nema građana prvog i drugog reda. Saradnja opština i Grada do sada je bila dobra, mada moram da naglasim da su neke opštine u tome prednjačile, a neke su malo zaostajale. Iskreno, ne bih se složila da sam na drugoj strani, jer iz dosadašnjeg iskustva smatram da je unapređenje saradnje i usluga, kao i realizacija svih projekata bilo Republike, Grada ili opština, moguća samo ako smo ujedinjeni i svi imamo za cilj poboljšanje kvaliteta života svih građana. Samo tako će Beograd i opština Savski venac biti uređenije i lepše mesto za život.

(Igor Ćuzović)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA