SINIŠA MALI: Uskoro spomenik Vuku Karadžiću usred Ljubljane!

Postavljanje biste Vuka Karadžića u centru slovenačke prestnoice dodatno će učvrstiti prijateljstvo dva naroda i kulturne veze

  • 6

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali otkriće sutra u Ljubljani spomenik reformatoru srpskog jezika Vuku Karadžiću.

Replika skulpture vajara Petra Ubavkića biće postavljena ispred Pravoslavne crkve u centru Ljubljane, a spomenik je poklon grada Beograda i Vukove zadužbine Ljubljani, u znak sećanja na prijateljstvo Jerneja Kopitara i Vuka Karadžića.

Prema rečima gradonačelnika, postavljanjem biste Vuka Karadžića u centru slovenačke prestonice dodatno se učvršćuju prijateljstvo dva naroda i kulturne veze, ali se na taj način i odužujemo našem velikanu.

- Vuk Karadžić i Slovenac Jernej Kopitar su zajedno postavili temelje bogatoj kulturnoj saradnji dva naroda, tako da je taj čin potvrda da su veze dva naroda do danas ostale neraskidive - naveo je Mali u izjavi Tanjugu.

Inicijativa za podizanje spomenika potekla je iz Vukove zadužbine, a podržala ju je Skupština grada Beograda.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • To bi isto trebali

    7. jul 2016 | 13:00

    I Hrvati da urade s obzirom da im je Vuk sastavio jezik i priblizo ga je Srpskom.Hteli to oni da priznaju ili ne oni danas pricaju jezik Vuka Karadzica,to jest Srpsko-Hrvatsko narecje koje oni nazivaju kako god zele ali cinjenice su nepobitne.Te mislim da bi mu prilicolo da dobije i jedan spomenik u sred Zagreba.

  • Petar Pan

    7. jul 2016 | 13:11

    Kakve Veze ? Nikad slovenci i Srbi nisu bili prijateljski narod

  • momazver

    7. jul 2016 | 15:24

    Vuk je zločinac!Dao je srpski jezik onima koji ga ne zaslužuju! ALI u to ga je naterao Miloš Obrenović ostavivši ga u Beču/s porodicom/ bez dinara sponzorstva, dok je stvarao rječnik srpskog jezika,jer mu je Vuk u lice rekao da ne može da bude vladar ako je nepismen.Saznavši za tu ujdurmu kardinal Štrosmajer dao je cart blanche Ljudevitu Gaju i pokatoličenom srbinu Djuri Daničiću,kojima se pridružio i Kopitar da mu plaćaju SVE račune.A ovaj je, mučenik, u naslov Rječnika stavio crticu i tako su oni koji to ne zaslužuju dobili jezik.*Rječnik serpsko- horvatskog jezika*, jer Hrvati nisu imali svoj jezik,to znači da kao narod NISU NI POSTOJALI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA