≫ 

NAJEZDA ZMIJA NA BEOGRAD: Širom otvorite oči, u ovim delovima grada vas VREBAJU!

Stručnjaci navode da strah od zmija ne spada u primarne strahove već je stečen usled nekog događaja ili sugestije okoline. Bitno je da imate na umu da vam one neće nauditi ako ih ne dirate

  • 15

Čini se da je u Beogradu ovog leta zmija više nego ikada ranije. Građani su prijavljivali njihovu prisutnost na raznim gradskim lokacijama, među kojima su Novi Beograd, naselje Stepa Stepanović, Bubanj potok.

ZMIJOLOVAC DARKO JE ULOVIO HILJADU OTROVNICA, ali ga nijedna zmija nije ujela! Evo i kako je to uspeo

Stručnjaci navode  da strah od zmija ne spada u primarne strahove već je stečen usled nekog događaja ili sugestije okoline. Bitno je da imate na umu da vam one neće nauditi ako ih ne dirate.

ISKUSNI ZMIJOLOVAC OTKRIVA: Zmije se boje SAMO OVOGA, i tada beže glavom bez obzira!

SMUK NA NOVOM BEOGRADU

Na Novom Beogradu, ispred stambene zgrade, građani su organizaciji „Animal rescue Serbia”, prijavili da su na travnjaku uhvatili zmiju.

ZMIJE U NASELJU STEPA STEPANOVIĆ

Stanovnici naselja Stepa Stepanović su na poljani koja je predviđena za izgradnju vrtića, primetili najezdu zmija.

– Postoji ogromna zelena površina, na kojoj su nam obećali da će se izgraditi vrtić. Međutim, ni ove godine se niko ne bavi uređenjem iste, a mi ne možemo pošto se pojavio veliki broj zmija. Ove godine trava je ogromna, a korov je zavladao velikim delom naselja. Veliki problem su razne životinje koje se u tako viskoj travi razmnožavaju, od kojih su najopasnije zmije – kažu stanari beogradskog naselja.

EVO GDE ZMIJE NAJČEŠĆE UJEDAJU: Herpetolog otkriva SVE ZABLUDE o ovim gmizavcima (VIDEO)

GMIZAVCI NA BUBAJ POTOKU

Foto: Geoff Mitchell Foto: Geoff Mitchell

Ogroman broj zmija se pojavio i na Bubanj potoku. Kada je došlo do izmeštanja naplatne rampe, kopanjem je poremećeno i njihovo stanište, i zmije su izmilile u velikom broju.

– Morali smo da izmestimo naplatnu rampu na Bubanj potoru, kako bismo iskopali temelje za novi objekat. Duboko ispod zemlje je bilo stanište zmija, a one su se sada razmilile po celom reonu. Da bismo videli koliko ih zaista ima, palili smo krpu i bacali u rupu, ogroma broj zmija je izmilio – rekao je radnik za Telegraf.

Ipak, treba da se napomene da ove zmije nisu opasne. Da otrovnica nema u Beogradu naglasio je herpetolog, Rastko Ajtić.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

– Otrovnica nema u Beogradu, a već 50, 60 kilometara južno od Save i Dunava dolazi do pojave poskoka i šarki. Ovih drugih ima na visokim područjima, na Kopaoniku, Staroj planini, Šar planini, Prokletjama – rekao je on i naglasio da se zmije pojavljuju krajem maja, kada se zbog određenih potreba bude iz zimskog sna.

Trenutno ima najviše vodenih zmija – ribarica, koje traže bilo kakvu vodu, pa čak i bare dolaze u obzir.

Iz Prirodnjačkog muzeja savetuju kako da razlikujete otrovne od bezopasnih:

– One liče na šarke, imaju trouglastu glavu, šarene su i imaju specifičnu šaru na stomaku. Ljudi ih se plaše jer pomisle da su otrovnice, ali za razliku od njih, ribarice su dugačke. Čak se i trude da izgledaju opasno, sikću i nije prijatno za videti ih – navode iz Prirodnjačkog muzeja.

(VIDEO) Ove zmije napadaju u Srbiji!

Javite nam ukoliko ste i vi primetili zmije u svom komšiluku, i zapamtite, nemojte ih dirati. Pozovite nadležne službe i postupite po dogovoru sa njima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lili

    27. jul 2016 | 14:31

    veoma je korisna informacija da imaju specificnu saru na stomaku... svaku na koju naletim prvo cu da podignem, pa u zavisnosti od specifične sare cu da se uplašim ili neću...

  • Драган Требиње

    27. jul 2016 | 15:22

    Пожељно је имати прутић у руци ако угледате змију.Прићи јој лагано,никако с приједа и никада ако је склупчана,јер тада је спремна за напад.Опаучите је прутом,најбоље по глави.Не морате јако јер осјетљиве су и најмањи ударац ће је ошамутити.Затим узмете камен,и здробите јој главу.Потом позовете службу наведену у новинарском тексту.Пишете глупости;Не дирајте змију,и она вас неће.Нико је неби дирао,али је проблем што су прилагодљиве и нико их не види.Нарочито дијете у игри.Ако сте те среће да је угледате први поступите по горе наведеном савјету.

  • Veki

    27. jul 2016 | 16:05

    Čuj neubijajte pa da ujede nekog sad ujede komarac pa otekne noga kako je sve zatrovano a neprskaju da malo ovaj narod zaštite bar od nečega

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA