≫ 

UNIVERZITET U BEOGRADU PORED HARVARDA I BERKLIJA: Oduševićete se na kom mestu na listi najboljih se našao!

Prošle godine Univerzitet u Beogradu našao se u grupi univerziteta koji zauzimaju pozicije izmedu 301. i 400. mesta, a ovogodišnji plasman je mnogo bolji

  • 1

Univerzitet u Beogradu ove godine nalazi se među 300 najboljih svetskih univerziteta, rangiran između 201. i 300. mesta, što znači da je popravio plasman na prestižnoj Šangajskoj listi koja je objavljena jutros.

U ovoj zgradi je pre 20 godina POČEO DA ŽIVI INTERNET U SRBIJI!

Prošle godine Univerzitet u Beogradu našao se u grupi univerziteta koji zauzimaju pozicije izmedu 301. i 400. mesta.

Studenti Beogradskog univerziteta u finalu borbe za inženjerski vrh Evrope

Rektor Univerzieta u Beogradi Vladimir Bumbaširević rekao je Tanjugu da je očekivao da se univerzitet nađe na Šangajskoj listi i da je očekivao da zauzme poziciju kao i prošle godine.

ONI SU BLAGO SRBIJE: Proglašeni pobednici ''Srpske fizičke olimpijade''!

- Iznenađen sam što smo popravili plasman na prestižnoj Šangajskoj listi. Međutim, imali smo naučnika koji je bio među najcitiranijim u svojoj oblasti - matematici - rekao je Bumbaširević.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Među prvih deset univerziteta, na Šangajskoj listi koja je jutros objavljena, tradiocionalno nalaze se osam američkih i dva britanska univerziteta.

Prvi na listi je univerzitet Harvard, zatim slede Stanford, Berkli, Kembridž, MIT, Prinston, Oksford, Kalifornijski tehnološki institut, Kolumnija univerzitet, Univerzitet u Čikagu.

Pojašnjenja radi, univerziteti se rangiraju od prvog do 100. mesta, a potom se ostali svrstavaju u rangove koji obuhvataju po 100 mesta.

Univerzitet u Ljubljani i Univerzitet u Zagrebu, osim Univerziteta u Beogradu, jedini su iz regiona plasirani na ovoj listi i nalaze se između 401. i 500 mesta.

Univerzitet u Beogradu se prvi put našao na listi 2012. godine, kada je svrstan u grupu univerziteta koji zauzimaju izmedu 401. i 500. mesta.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Šangajska lista koju svake godine objavljuje univerzitet Ciao Tong iz Šangaja jedna je od najuticajnijih u svetu.

Ključni kriterijumi za rangiranje univerziteta su broj objavljenih naučnih radova u međunarodnim časopisima, citriranost, broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja koji su pohadali univerzitet ili na njemu rade.

Mada je "Šangajska lista" neformalna, stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    17. avgust 2016 | 14:02

    Kako sam jedan od bivsih studenata,sada cu moci moju diplomu da obesim macki o rep,do sada sam mogao samo da obrosem du..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA