≫ 

Evo zbog čega KONTROLORI ipak neće moći da vam NAPLAĆUJU KAZNU u gradskom prevozu (VIDEO)

Odluka Skupštine grada je, u delu u kome se odnosi na obradu podataka o ličnosti, neustavna i nezakonita

  • 40
Kontrolorka, kontrola karata, Legitimacija, GSP, BUS PLUS, kazna za prevoz, Beogradska komunalna policija Foto-Ilustracija: Milena Đorđević

Povodom izmene Odluke o javnom linijskom prevozu putnika koji je juče usvojila Skupština Grada, a po kojoj kontrolori Bus plusa imaju pravo da bez prisustva komunalne policije građanima koji se švercuju pišu prekršajne kazne na licu mesta, odreagovao je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Kako je naznačeno na sajtu ove institucije, on je uputio pisma istovetne sadržine gradonačelniku Grada Beograda i predsedniku Skupština Grada Beograda.

Borba protiv “švercera”: KONTROLORI ĆE PISATI PREKRŠAJNE KAZNE (VIDEO)

- Ustav Republike Srbije u članu 42. jemči zaštitu podataka o ličnosti. Stavom 2. istog člana, određeno je da se prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuje zakonom. I odlukom Ustavnog suda Srbije sa sednice od 30. maja 2012. godine potvrđeno je da podzakonski akti ne mogu biti valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti. Shodno navedenom i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti predviđa da je obrada podataka o ličnosti dozvoljena ako se zasniva na nekoj zakonskoj odredbi ili na pristanku lica o čijim se podacima radi - istakao je Šabić nakon najave da konrolori u gradskom prevozu i bez prisustva policije, odnosno komunalne policije mogu vršiti obradu podataka o ličnosti, odnosno utvrđivati identitet građana, te da su građani dužni da im te podatke daju.

DEFINITIVNO NEMA VIŠE ŠVERCOVANJA U AUTOBUSIMA! Čeka nas novo GSP pravilo koje će SVE promeniti! (VIDEO)

Odluka Skupštine grada je, razume se, akt podzakonske snage, pa ne može predstavljati osnov ni za "pravo" kontrolora da utvrđuje identitet, odnosno obrađuje podatke o identitetu građana, ni za obavezu građana da im te podatke daju.

Foto: Milena Đorđević, Tnajug/Zoran Žestić Foto: Milena Đorđević, Tnajug/Zoran Žestić

Poverenik je, ne dovodeći u pitanje značaj uređenja naplate javnog prevoza, skrenuo pažnju da se to može i mora činiti isključivo u granicama koje utvrđuju Ustav i zakoni, a da navedena odluka, u delu u kome se odnosi na obradu podataka o ličnosti, očito izlazi iz tih okvira, pa je neustavna i nezakonita.

Stoga Poverenik očekuje da se nadležni organi Grada Beograda suzdrže od sprovođenja takve odluke, kako bi se izbegle moguće a neželjene reakcije građana, i kako ne bi bilo potrebe da preduzima druge korake u skladu sa ovlašćenjima poverenik, kao i da ga obaveste o tome.

Video T Now pogledajte ovde:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Break dance....

    9. septembar 2016 | 12:12

    Sprdaju se sa narodom,jos malo pa ce i djubretari da nam pisu kazne,..

  • Ja

    9. septembar 2016 | 12:05

    Stvarno su lopine,90 din je previse

  • Pera

    9. septembar 2016 | 13:25

    Svi kontrolori do juce se svercovali isti ti koji danas za gusu hvataju gradjane a sta da kazemo za vozace trcim i on me vidi u retrovizoru i ispred nosa mi zatvori vrata i ode sigurno mi se i smeje a ja imam mesecnu placenu redovno..... Sta ce mo za to

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA