• 0

ONI SU LETELI ČAK 35 SATI: Dobro došli među vladare srpskog neba, a među njima su i ZMAJARI (FOTO)

Takmičenje je pored sportskog nadmetanja donelo i sjajnu atmosferu kojoj su prisustvovali i brojni građani, obzirom da je ulaz bio slobodan

  • 0

Na ovogodišnjem Državnom prvenstvu za ultralake letelice učestvovao je rekordan broj od 30 pilota, a prvi put je ostvaren i uživo prenos na You Tube kanalu.

Srpski piloti najbolji u Evropi (FOTO)

Državno prvenstvo za ultralake letelice održano na aerodromu "13. Maj" u Zemun Polju okupilo je ove godine više od 30 pilota koji su napravili oko 200 poletanja i proveli u vazduhu u zbiru oko 35 sati. Novi državni prvak u kategoriji ultralaki avion je Nenad Mirković (AK "Ćuprija"), a najbolji zmajar u državi je Goran Spasić (AK "Smederevo"). Najbolji pilot žirokoptera (ultralaki helikopter, koji se prvi put kao kategorija sada pojavio na takmičenju) je Srđan Kostić iz AK "Ćurpija".
Foto: Promo

Foto: Promo


Takmičenje je pored sportskog nadmetanja donelo i sjajnu atmosferu kojoj su prisustvovali i brojni građani, obzirom da je ulaz bio slobodan. Svaki od takmičara je napravio šest letova, a tamo gde je bilo i izjednačenih rezultata, bilo je i korektivnih letova. Takmičenje se uživo prenosilo na You Tube kanalu, tako da je preko 500 ljudi – od Južnoafričke republike do Kanade, pratilo ovo nadmetanje.
U disciplinama na ovom takmičenju svrha je da pilot, posle poletanja, sa visine od 300 metara, u pravilnom, propisanom prilazu pisti, sleti u polje koje je izdeljeno na pet podeoka širine pet metara. Idealno je sletanje u prvo polje, koje nosi najviše poena. Ovim se simulira sletanje na palubu nosača aviona, gde je paluba 100 m široka i 25 m dugačka.
Foto: Promo

Foto: Promo


U disciplini sletanje sa snagom motora, pilot pomoću povećane snage motora, dodavanjem gasa, može korigovati nepreciznost i izboriti najbolji prilaz iscrtanom cilju. U sletanju bez snage motora, ili sa ugašenim motorom, od pilota se zahteva velika sposobnost i obučenost u pogledu vladanja letelicom, ali odlično poznavanje posrednih faktora kao što su vremenske prilike. Birajući najbolju putanju, potrebno je da sleti sa visine od 300 m bez snage motora na polje širine samo 5 metara.
Foto: Promo

Foto: Promo


U kategoriji avion, ove zahteve su najbolje ispunili piloti Nenad Mirković (AK Ćurpija), Marko Maravić (AK Utva) i Goran Spasić (AK Smederevo), ujedno odredivši i ekipni plasman. Nikola Mirković je bio najbolji u obe discipline, dok su drugo i treće plasirani u disciplini bez motora bili Srđan Miletić (AK Ćurpija) i Marko Maravić (AK Utva), a u disciplini sa motorom Goran Spasić (AK Smederevo) i Milo Todorović (AK Ćuprija).
Foto: Promo

Foto: Promo


Među zmajarima se pojavio ujednačnen broj bodova u generalnom plasmanu, pa treće mesto dele klupske kolege iz AK "Ćuprija" Dragan Vukić i Miroslav Knežević, dok je na drugom mestu Milan Maravić iz AK "Smederevo". Smederevski, ćuprijski i pančevački klubovi su bili najbolji u ekipnoj konkurenciji. Najbolji piloti zmaja u kategoriji precizno sletanje sa motorom su Željko Tešendić (AK Ćuprija), Goran Spasić (AK Smederevo) i Aleksa Milinković (AK Ćurpija), dok su u kategoriji bez motora najbolji bili Drana Vukić (AK Ćurpija), Goran Spasić (AK Smederevo) Milan Marić (AK Smederevo).
Foto: Promo

Foto: Promo


I nova takmičarska disciplina – žirokopter, iznedrila je najbolje pilote, sve odreda iz AK „Ćuprija“: Srđana Kostića, Mila Todorovića i Boška Todorovića. Poredak u kategoriji precizno sletanje sa motorom bio je sledeći: Srđan Kostić, Boško Todorović, Milo Todorović, a kategoriji bez motora: Milo Todorović, Srđan Kostić i Boško Filipović.
Neposredni organizator ovogodišnjeg prvenstva bio je AK „Ćuprija“, uz podršku Vazduhoplovnog saveza Srbije i Ministarstva omladine i sporta.
(Telegrfa.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima