Univerzitet u Beogradu obeležio 208 godina postojanja: (FOTO)

Bumbaširević je podsetio da Univerzitet u svom sastavu ima 31 fakultet, 11 naučnih instituta, univerzitetsku bilblioteku, te blizu 100.000 studenata koji pohađaju 12 od 137 studijskih programa

  • 0

Univerzitet u Beogradu obeležio je Dan sećanja na početak nastave u Velikoj školi čije duboke obrazovne korene i danas baštini, a rektor Vladimir Bumbaširević je ocenio da je 13. septembar značajan datum ne samo za univerzitet u Beogradu nego i za visoko obrazovanje.

NAJLEPŠI UNIVERZITET NA PLANETI ZEMLJI? Zabezeknućete se kada čujete gde se ova lepota nalazi (FOTO)

– Obeležavamo 208 godina od kako je Dositej Obradović otvorio Veliku školu čime je započelo visoko obrazovanje u Srbiji – rekao je Bumbaširević na svečanosti koja je organizovana tim povodom u Rektoratu.

Prema njegovim rečima, Univerzitet je od tada prolazio kroz različite organizacione forme prateći savremene trendove visokog obrazovanja i razvijao se baziran na principima jednog modernog istraživačkog univerziteta.

SVE BOLJE RANGIRAN NA NAJUTICAJNIJOJ SVETSKOJ LISTI: Svečana akademija povodom dana Univerziteta u Beogradu

Bumbaširević je podsetio da Univerzitet u svom sastavu ima 31 fakultet, 11 naučnih instituta, univerzitetsku bilblioteku, te blizu 100.000 studenata koji pohađaju 12 od 137 studijskih programa.

Rektor je ukazao da poseban značaj za pozicioniranje ima

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

ju uspesi studenata na međunarodnim takmičenjima, pomenuvši poslednje u Ženevi i Bernu gde su beogradski studenti osvajali prve nagrade.

On je podsetio da je univerzitet ove godine popravio svoj plasman na Šangajskoj listi i da je sada rangiran između 201. i 300. mesta.

Govoreći o Šangajskoj listi, rektor je napomenuo da svega 43 države ima svoje univerzitet rangirane među 500 najboljih.

Takođe je naveo da Univerzitet u Beogradu ima saradnju sa brojnim naučnim institucijama kao i da radi na brojnim međunarodnim projektima koji doprinose uspešnosti u naučno istraživačkom radu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Trenutno je aktuelno 198 projekata u 12 različitih programa.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević čestitao je Dan univerziteta rekavši da mu je posebna čast što je njegov kvalitet prepoznat i van granica Srbije.

Šarčević je istakao da će ministarstvo ići u pravcu da se obezbedi bolja pozicija u društvu kada je u pitanju nauka i opšt obrazovanje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA