≫ 

BEOGRAD NA DVA TOČKA: Gradonačelnik došao BICIKLOM na posao (FOTO)

Povodom Svetskog dana bez automobila, gradonačelnik Siniša Mali i glavni gradski urbanista Milutin Folić, na posao su došli uz pomoć bicikla

  • 3

Dolaskom na posao biciklom, gradonačelnik Siniša Mali i glavni urbanista Milutin Folić pridružili su se danas takmičenju "Samo ne autom" koje je organizovano povodom obeležavanja Svetskog dana bez automobila i poručili da je Beograd prijateljski nastrojen prema biciklistima i onima koji neguju zdrave životne navike.

Mali je podsetio da je samo u poslednjih godinu dana otvoreno oko 10 novih kilometara staza za bicikliste, od Banjice do Autokomande, i od Banjice do Topčiderske zvezde, kao staza duž Savske promenade.

- U naredne dve godine plan je da otvorimo novih 100 kilometara staza za bicikliste u prestonici, s naglaskom na stari deo grada: u Bulevaru oslobođenja, Ruzveltovoj, Nemanjinoj. Predviđeno je da sve ulice u okviru projekta "Beograd na vodi" budu prilagođene i biciklistima. Takođe, postavljeno je 20 parkirališta za bicikliste, dok će do kraja godine biti otvoreno dodatnih osam,  a naredne još 100 prilagođenih parkirališta - istakao je gradonačelnik i poručio da se ovim i sličnim akcijama promoviše zdrav život i zeleniji Beograd.

Strateško opredeljenje grada je da se promeni hijerarhija u saobraćaju u kome će pešaci i biciklisti dobiti prioritet, dodao je glavni gradski urbanista.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Time ćemo postići da će se više koristiti bicikl kao prevozno sredsto, biće manje automobila u gradu, manje potrebe za parkiralištima i širim saobraćajnicama, a građani će biti zdraviji. Na primer, udeo biciklista u dnevnom gradskom prevozu u Beču iznosi 13 odsto, u Ljubljani 15, dok je u Kopenhagenu taj procenat 50 odsto. U Beogradu se on meri u promilima, jer ljudi bicikl doživaljvaju kao sredstvo za rekreaciju, a ne kao prevozno sredstvo - ukazao je Folić.

Cilj je, kako je naveo, da bicikl i u Beogradu postane prevozno sredstvo sa izrađenom mrežom biciklističkih staza, koja je delimično urađena na Novom Beogradu. Naredni korak je da se do kraja gdine poveže Brankov most sa Pop Lukinom ulicom, najavio je Folić i ponovio da se u naredne dve godine biti urađeno 100 kilometara primarnih staza za bicikliste, kao i još stotinu kilometara mreže koja će voditi do tih primarnih staza.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Zamenica stalnog predstavnika Programa za razvoj Ujedinjenih nacija u Srbiji Steliana Nedera zahvalila je svim organizacijama, kompanijama i pojedincima koji su se priključili današnjoj akciji "Samo ne autom", koja se održava u okviru Svetskog dana bez automobila i Svetske nedelje mobilnosti.

Ona je poručila da se prijavilo 400 učesnika (ekipa) i poručila da je kretanje bez auta brzo, čisto i zdravo.

Iz organizacije "Bajsologija" istakli su da su za učesnike (biciliste i pešake) predviđene nagrade i da će pobednik takmičenja, koji u toku dana bude proveo najviše vremena na biciklu ili u šetnji, dobiti bicikl.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    22. septembar 2016 | 11:28

    U normalnom svetu potpuno je normalno voziti bicikl. Kod nas "bogatih" to je smesno. Za primer treba svaki dan ici biciklom, ne samo danas.

  • BASA

    22. septembar 2016 | 11:11

    Sve je to OK , samo nemoj zbog biciklistickih staza da , Rusis Beograd !

  • VladimirR

    22. septembar 2016 | 13:01

    Nisam ni znao koliko sam napredan? Već 30 godina koristim bicikl kao osnovno prevozno sredstvo po gradu i naravno za odlazak na posao. Kakve sam sreće do penzije će se to proglasiti i obaveznim prevoznim sredstvom?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA