• 5

KOMUNALNA POLICIJA NE SME DA VAS SNIMA: Imaju 250 kamera, ali po zakonu ne mogu da ih koriste!

Oglasio se poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji je upozorio da nema zakonskog osnova i jasne svrhe za snimanje građana.

 • 5
kamera, kamerica za video nadzor, Beogradska komunalna policija

Foto: Milena Đorđević

Povodom saznanja da Komunalna policija poseduje 250 personalnih kamera, od kojih je 216 u posedu komunalnih policajaca koji su ih zadužili kao deo uniforme sa namerom da ih koriste za "snimanje događaja nastalih u okviru poslova koje obavljaju", oglasio se poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji je upozorio da nema zakonskog osnova i jasne svrhe za snimanje građana.
ŠABIĆ O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA: Veliki broj žalbi i odsustvo odgovornosti veliki problem

On je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak nadzora, a u saopštenju je naveo da je u pismu gradonačelniku Beograda dostavio upozorenje upućeno Komunalnoj policiji kojim ukazuje na uočene nepravilnosti i nalaže joj da poverenika u roku od 15 dana obavesti o merama i aktivnostima koje će preduzeti radi njihovog otklanjanja.
EDUKACIJA ZA KOMUNALNU POLICIJU: Mali i Brnabićeva hoće bolju lokalnu samoupravu!
U toku postupka Komunalna policija je kao pravne akte koji predstavljaju osnov za snimanje, odnosno obradu podataka, označila Odluku o boji, načinu označavanja vozila, plovila i opreme Komunalne policije i Instrukciju o korišćenju službenih kamera.
Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević


Šabić je naveo da ti dokumenti ne mogu biti pravni osnov za snimanje, budući da je Ustavom predviđeno da valjan pravni osnov može biti utvrđen jedino zakonom.
Poverenik je dodao da činjenica da snimanje praktično nije ni obavljano nije izvinjenje, jer ih komunalni policajci nisu upotrebili zato što su im loše tehničke karakteristike kamera, a ne zato što su poštovali ustavne i zakonske garancije prava građana.
Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Foto: Tanjug/Danilo Peternek


- Isto tako, ni pravno ni faktički ne može biti validan odgovor da Komunalna policija kamere koje ne upotrebljava ili koje su neupotrebljive nosi "zbog zaštite integriteta komunalnih policajaca", budući da se građani drugačije odnose prema njima kad znaju da su snimani - dodao je poverenik.
U pismu gradonačelniku poverenik je naglasio potrebu da svi organi gradske vlasti obraćaju mnogo više pažnje prema privatnosti građana, da značajno unaprede svoj odnos prema obradi ličnih podataka i da podatke uvek obrađuju u skladu sa ustavnim i zakonskim garancijama prava na zaštitu podataka o ličnosti, piše u saopštenju.
(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • ZILE

  Sramota!!!

  15
  2

  Podelite komentar

 • vulkan

  Kamere po zgradama i kućama mogu da snimaju samo u svom prostoru, nikako na javnoj površini (ulici).Lopov koji opljačka kuću -stan,ako bude snimljen kamerom na javnoj površini -može da tuži pokraden osobu -zbog ugrožavanja privatnosti.

  13
  12

  Podelite komentar

 • nenad

  Ovo ne može da se radi bez znanja i odobrenja premijera vlade Srbije Aleksandra Vučića. Gde ovo vodi? Historia est magistra vite.

  3
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima