• 8

VELIKI JUBILEJ KOJI BI BIO NEZAMISLIV BEZ RADNIH AKCIJA: Pruga Beograd - Bar proslavila 40 godina postojanja!

Predviđeno je i da učesnici (projektanti pruge, građevinci, akcijaši, graditelji i mladi, budući akcijaši) putuju vozom od Beograda do Bara

  • 8

Svečanim ispraćajem posebnog voza danas je obeležen veliki jubilej - četiri decenije od izgradnje pruge Beograd-Bar, kao i 45 godina od osnivanja Omladinske radne akcije!
POSLE 40 GODINA: Započeta rekonstrukcija pruge Beograd–Bar!

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i predsednik Skupštine "Železnice Srbije" Zoran Anđelković obratili su se tim povodom, posebno ljudima koji su radili na ovom projektu.
- Treba se prisetiti tih trenutaka i zahvaliti ljudima koji su tada nesebično, puni entuzijazma i bez bilo kakve materijalne koristi učestvovali u obnovi i izgradnji ratom porušene države. Koliko su njihova dela velika i koliko su veliki infrastrukturni projekti bili, pokazuje činjenica da je pruga danas jedna od najfrekventnijih i deo međunarodnog koridora - naveo je Nikodijević.
Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Foto: Tanjug/Oksana Toskić


On je podsetio da je ta pruga nekada povezivala Beograd s morem, ali i s čitavim svetom.
- Zato ovo treba da bude primer budućim generacijama kako se društveno odgovorno postupa i šta se sve može učiniti za svoju zemlju. Namera nam je da mlađim generacijama prenesemo sećanje na ta vremena, iako kod njih i te kako postoji spremnost da pomognu, što se moglo videti u kriznim trenucima. Na nama je da ih na pravi način usmerimo, kanališemo i uključimo u društvene tokove. U novim generacijama ima mnogo potencijala - naveo je Nikodijević.
Predsednik Skupštine grada Beograda podsetio je da je bilo na hiljade akcijaša, koji su na ovom projektu radili u više od 40 smena.
Foto: Telegraf

Foto: Telegraf


- Biti akcijaš bila je čast i zadovoljstvo, pa tek onda obaveza - kazao je Nikodijević.
Veliki jubilej obeležava se nizom manifestacija pod nazivom "Pruga mladosti", a predviđeno je i da učesnici (projektanti pruge, građevinci, akcijaši, graditelji i mladi, budući akcijaši) putuju vozom od Beograda do Bara.

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • buda

    Samo vas slusam,citam...Pa vecina lupa gluposti.Pruga se sada svela na neki kusi putnicki saobracaj zahvaljujuci nasim i vasim vlastodrscima koji unistise sve ono zbog cega je ta pruga i napravljena.

  • Nikolas

    TO JE BILO DIVNO VREME NASE MLADOSTI ! SECAM SE I OTVARANJA PRUGE BEOGRAD BAR!!! STOJI NAROD U BARU NA STANICI I CEKA PLAVI VOZ SA JOSKOM!!! TISKA SE NAROD SVE BLIZE I BLIZE-DOLAZI PRVI PA DRUGI VOZ A JOSKE NEMA A ONDA U TRECEM EVO JOSKE . NARODNA MILICIJA IZVADI PENDREKE PA PO NARODU UDRI DA NAPRAVE RED. NAROD MU PEVA ONO LJUBICICE BELA I KLICE JOSKI!!! I TAKO JE KRENUO STARIM PUTEM ZA ULCINJ ALI SR VRATIO POSTO MU JE NEKO JOS ONDA OD ALBANACA PRETIO !!

  • BASA

    Mozda ce ovo biti nova Ideja za Organizovanje Akcija ! To bi bilo idealno , jer ranije nijedna Akcija nije bila besplatna ! Bile su organizovane obuke za vozace , ucile su se okretne igre , jezici , folklor ! Sada bi se sigurno ubacile savremenije stvari , cime bi Akcijasi prema svojim interesovanjima , ucili !

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima