PRIZIVAJU NOVU TRAGEDIJU: "Stefan Braun" dobio dozvolu iako nema sistem za gašenje požara!

SKANDALOZNO: Načelnik Sektora za vanredne situacije kaže da je klub "KOLIKO-TOLIKO" ispunio uslove za rad, gazde tvrde da dozvola za rad nikada nije bila oduzeta. Klub neometano radi, iako je sistem za gašenje požara tek "u planu"

  • 0

Igraju se sa ljudskim životima! Požar u prestoničkom klubu "Stefan Braun", koji je juče u podne izazvao pikavac u jednoj od kancelarija, nije uzrokovan nedostacima u protivpožarnoj zaštiti, tvrdi Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić. Ipak, izgorelo je oko 100 kvadratnih metara prostora, a žrtava, pukom srećom, nije bilo.

- Klub je ispunio tehničke zahteve koji su traženi kako bi mogao, koliko-toliko, bezbedno da radi. Obeležili su puteve za izlaz, unajmili obučenu protivpožarnu stražu, koja je dežurala u vreme rada kluba. Takođe, broj posetilaca je ograničen na sto - nabraja Marić i dodaje da je, što se tiče mere pronalaženja alternativnog puta, odnosno plana evakuacionog izlaza u slučaju nužde, dokumentacija koju su vlasnici kluba priložili još uvek na pregledu u Sektoru za vanredne situacije.

Kontrola broja posetilaca nije u nadležnosti ovog Sektora, a nema podataka da je bilo koja inspekcija kontrolisala koliko ljudi se ovde zabavljalo sve do 22. maja, kada je završena zimska klupska sezona u ovom popularnom beogradskom klubu.

Najveći nedostatak "Stefana Brauna" za bezbedan rad jeste to što je evakuacija u slučaju požara evakuacija s devetog sprata moguća jedino unutrašnjim stepeništem kojim bi trebalo obaviti spasavanje posetioca noćnog kluba, dok se liftovi u ovakvim slučajevima ne koriste.

I pored ovog nedostatka, jedan od vlasnika kluba Predrag Živković tvrdi da dozvola za rad " Stefanu Braunu" nikada nije bila oduzeta.

- U septembru prošle godine smo podneli zahtev za obnovu dokumentacija u agenciji za protivpožarnu zaštitu, a ona nam nije vraćena u propisanom roku. Nakon tragedije u Novom Sadu, naložena je vanredna protivpožarna inspekcija kojoj nismo mogli da dostavimo dokumentaciju na uvid, kako je traženo u roku od 90 dana, jer se tražena dokumentacija već nalazila kod njih, što je apsurdno -  kaže Živković i dodaje da je klub dobio dozvolu da nastavi s radom uz pojačanu meru, koja podrazumeva vatrogasnu stražu.

Suvlasnik kluba naglašava da "Stefan Braun" ispunjava sve aspekte bezbednosti koji su zakonom propisani, kao i da u zgradi postoje četiri lifta, a ne dva plus vatrogasno stepenište.  Takođe, u planu je renoviranje i izgradnja automatskog sistema za gašenje požara koji čekaju na odobrenje.

Stefan Braun je prvi klub koji je dobio zabranu rada usled loše protivpožarne zaštite, ali je usled žalbe menadžmenta otvoren 10. aprila i punom parom je radio sve do kraja zimske sezone.

(Lj. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA