Potpisana tri važna Sporazuma između Beograda i Moskve

- Rusija i Srbija su vekovno dve prijateljske zemlje, ali mi želimo da saradnja dva grada koji su nosioci ekonomskog razvoja bude još jača, a privredne komore treba to i da obezbede - poručio je gradonačelnik Siniša Mali

  • 3

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ministar Vlade Moskve i šef Departmana za spoljnoekonomske veze i međunarodne odnose Moskve Sergej Čerjomin potpisali su danas u Starom dvoru Protokol o održavanju "Dana Beograda u Moskvi" u 2017. godini. Pored ovog, potpisani su i Sporazum o poslovnoj saradnji između Privredne komore Beograda i Privredne i industrijske komore Moskve, kao i Protokol o razvoju saradnje u oblasti turizma.

Siniša Mali istakao je da su potpisana tri važna sporazuma koja će ojačati saradnju Grada Moskve i Grada Beograda.

- Sporazum o saradnji privrednih komora Moskve i Beograda želimo da naši privrednici i privrednici iz Moskve otvaraju neke nove oblasti saradnje kako bi razvili trgovinu između naša dva grada. Rusija i Srbija su vekovno dve prijateljske zemlje, ali mi želimo da saradnja dva grada koji su nosioci ekonomskog razvoja bude još jača, a privredne komore treba to i da obezbede - naglasio je Mali.

On je dodao da je veoma važan i Sporazum o saradnji u oblasti turizma.

- "Air Serbia" je krenula da leti direktno za Sankt Peterburg i sada imamo dve direktne linije za Rusiju, i to za Moskvu i Sankt Peterburg, što je veliki potencijal za nas. Od 2013. godine do danas, broj stranih turista u Beogradu je dupliran i mi želimo sa tim trendom da nastavimo i da vidimo još veći broj ruskih turista u Beogradu, kao i da obezbedimo i ljudima iz Srbije da putuju u Rusiju - rekao je Mali, pa dodao:

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Na taj način približićemo i naša dva naroda, jer to je ono što naše dve zemlje zaslužuju. Na taj način približićemo i naša dva naroda, jer to je ono što naše dve zemlje zaslužuju. I konačno, potpisali smo i Protokol o održavanju "Dana Beograda u Moskvi" naredne godine koji će se održati verovatno krajem maja ili početkom juna. To je prilika da nastavimo saradnju kojju smo započeli prošle godine.

On je dodao da Beograd radi projekat "Park prijateljstva" po uzoru na Park Gorki u Moskvi u kojoj se otvaraju nove biciklističke staze, nove pešačke zone, a to su aktivnosti na kojima se radi u Beogradu. U tim oblastima možemo mnogo da naučimo jedni od drugih, a ovakve manifestacije će to mogućiti.

- "Dani Moskve u Beogradu" su sjajna prilika da se upoznamo sa onim što Moskva ima da ponudi u oblasti kulture, privrede, a sledeće godine tu priliku će imati Beograd. Prezentovaćemo svoj potencijal, projekte, kulturu, umetnost, sport - rekao je gradonačelnik i dodao da su današnji razgovori bili veoma otvoreni, kao i da će se danas održati poslovni forum koji će okupiti preko 250 učesnika i na kojem će Beograd predstaviti svoje potencijale i buduće investicije.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Sergej Čerjomin ponovio je da je potpisivanje dokumenata od izuzetne važnosti za dva grada i dodao da su se tokom sastanka između gradonačelnika Moskve i Beograda razmatrale sve sfere saradnje, u oblasti privrede, urbanog, stambenog gazdinstva, stvaranja komfornog okruženja za biznis, renoviranja industrijskih zona.

- Sada kada se održavaju "Dani Moskve u Beogradu", predstavljene su sve sfere saradnje. Pred nama je razmena mišljenja između stručnjaka i ja mogu da kažem da sada pred nama stoje različiti izazovi. Potrebno je da modernizujemo infrastrukturu, a Moskva i Beograd razmatraju mogućnosti da ubrzano rade na projektima - rekao je Čerjomin i dodao da je razvoj saradnje od izuzetne važnosti za razvoj dva grada, kao i da vlade dva grada daju puno pažnje socijalnoj sferi i da je važno da se razvijaju sfere turizma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bazinga

    4. oktobar 2016 | 13:29

    Nikad Srbija nece napredovati dovoljno dok se samo i sve ulaze u Beograd, kao da ne postoji ni jedan drugi grad u Srbiji

  • ATIMUS

    4. oktobar 2016 | 14:24

    Dobra vest za srbiju konacno moze da zarati sa celim svetom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA