OVAJ RUS JE PROJEKTOVAO ZGRADU VLADE REPUBLIKE SRBIJE: Od danas jedna ulica na Vračaru nosi ime po njemu!

Nikolaj Krasnov je jedan od najznamenitijih Rusa koji su boravili u Beogradu nakon revolucije 1918. godine, kada je u Beograd stiglo 50.000 Rusa. Osim zgrade Vlade, on je projektovao i zgradu Ministarstva finansija, Ministarstva inostranih poslova ali i mnogo toga još

  • 3

Gradski menadžer Goran Vesić i ministar u Vladi Moskve i šef Departmana za spoljno-ekonomske i međunarodne odnose Moskve Sergej Čerjomin, svečano su otvorili mini-festival ruskih filmova u Jugoslovenskoj kinoteci.

Gradski menadžer je poželeo dobrodošlicu prisutnima i podsetio da zdanje Jugoslovenske kinoteke nije slučajno odabrano za ovaj događaj, budući da je u istom svojevremno bila Skupština Grada Beograda.

- Beograd sarađuje sa mnogim svetskim gradovima i sa mnogima ima bliske odnose. Ipak, samo za jedan grad može da se kaže da ima bratske odnose sa srpskom prestonicom, a to je Moskva. Drugačije ne može da bude pošto je istorija naša dva naroda toliko povezana, da možemo da se zovemo samo braćom. Beograd je grad koji je, posla Pariza primio najviše ruskih izbeglica posle revolucije, kada je 1918. godine u naš grad stiglo 50.000 Rusa - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, Rusi koji su došli ne samo da su se uklopili u naše društvo, već su obogatili našu kulturu i doprineli da Beograd bude ono što je danas.

- Jednu ulicu na centralnoj beogradskoj opštini, Vračaru, nazvaćemo po Nikolaju Krasnovu, jednom od najznamenitijih Rusa koji su boravili u Beogradu u pomenutom periodu. Krasnov je došao u Beograd sa titulom carskog arhitekte i ostavio zaista predivne zgrade poput Vlade Republike Srbije, Ministarstva finansija, Ministarstva inostranih poslova, zatim Most kralja Aleksandra koji nažalost više ne postoji, a učestvovao je u izgradi Belog dvora - podsetio je Vesić.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

On je potom pomenuo slavne ruske umetnike, poput Petra Čajkovskog, Aleksandra Puškina, Lava Tolstoja, Vladimira Visockog i Nikitu Mihalkova, koji su inspiraciju za svoja dela poput "Slovenskog marša" ili lika grofa Vronskog u romanu "Ana Karenjina", nalazili u srpsko-ruskim vezama. Vesić je uverio prisutne da će Grad Beograd dati sve od sebe da glavni grad Srbije predstavni na pravi način kada "Dani Beograda u Moskvi" budu upriličeni u ruskoj prestonici.

Ministar u Vladi Moskve i šef Departmana za spoljno-ekonomske i međunarodne odnose Moskve Sergej Čerjomin, rekao je da film za Ruse predstavlja osnov kulture.

- Za mene je velika čast da u ovoj istorijskoj zgradi otvorim festival ruskog filma. Ova godina se u Rusiji obeležava kao godina filma, a kao što je nekada Vladimir Ilič Lenjin govorio, od svih vrsta umetnosti, najvažniju ulogu igra film. Ta rečenica možda zvuči pomalo revolucionarno, ali film predstavlja zaista veoma važan deo naše kulture i zato u okviru "Dani Moskve u Beogradu" održavamo ovaj festival, koji predstavlja veoma upečatljiv događaj u nizu kulutrnih manifestacija - rekao je Čerjomin.

On je dodao da će "Dani Beograda u Moskvi" najverovatnije biti održani u maju sledeće godine.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, podsetila je na sjajan program "Dana Moskve u Beogradu" i ocenila da umetnost i kultura nemaju granice kada su bratski narodi u pitanju.

- Grad Beograd je izuzetno ponosan jer je u prilici da ugosti delegaciju Moskve. U pitanju je delgacija od 150 ljudi iz sveta privrede, kulture i sporta Počeli smo spektakularnim koncertom na Kolarcu, juče smo imali izuzetno svrsishodan "Okrugli sto" u "Ruskom domu", dok će danas u paviljonu "Cvijeta Zuzorić" biti otvorena izložba ruskog slikara Sergeja Andrijake. Nakon toga u Biblioteci grada Beograda biće upriličena ceremonija predaje zbirke ruskih knjiga Gradu Beogradu - izjavila je gradska sekretarka za kulturu.

Prisutnima se obratila i Natalija Ivanova, producent filma "Dve žene", koji je prikazan sinoć u Kinoteci. Ona je predstavljajući film rekla da je jedna od najvažnijih činjenica očuvanje izvornog ruskog jezika, kojim je u filmu govorio i čuveni engleski glumac Ralf Fajns.

Događaju su prisustvovali i pomoćnih grada Borko Milosavljević, zamenica predsednika Skupštine Beograda Andrea Radulović, članica Gradskog veća Tanja Popović, gradska sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Podunavac, kao i predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Relax

    5. oktobar 2016 | 11:34

    Sramota me što sam Srbin. Svakoga dana neofašistička srpska elita me uvredi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA